Volledig scherm
De ZB. © Cris Sohier

Bieb Vlissingen zomer dicht om verhuizing naar Cinecity

VLISSINGEN - Vlissingen en Oost-Souburg zitten in juli en augustus zonder bibliotheek. Door de overname en verhuizing naar Cinecity vindt ZB/Bibliotheek van Zeeland het niet 'handig' om open te blijven.

Dat zegt plaatsvervangend directeur Kees van Beveren van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Mensen kunnen wel terecht in de bibliotheek in Middelburg. ,,We hebben wel bibliotheekbussen, maar die zijn zo volgeroosterd dat die niet eenvoudig vrij te maken zijn", zegt hij. De vestigingen sluiten beiden vanaf maandag 17 juli. De bibliotheken heropenen op vrijdag 8 september.  De Vlissingse vestiging woont dan in bij de bioscoop, de Souburgse huist nog even in het pand aan de Kanaalstraat. In Oost-Souburg zoekt ZB/Bibliotheek van Zeeland naar een locatie waar een uitleenpunt kan worden geopend. Tot 1 januari 2018 heeft ZB/Bibiliotheek voor Zeeland het gebouw van de gemeente in bruikleen.\

Bezuinigen

Ongeveer de helft van de bibliotheekmedewerkers komt in dienst bij ZB/Planbureau voor Zeeland: 7,25 voltijdsbanen, ingevuld door elf medewerkers, vertelt Van Beveren. Voor de overige acht mensen wordt binnen of buiten het gemeentehuis een nieuw functie gezocht. Om alle mensen over te nemen was de 'bruidsschat' waarmee de bibliotheken overgaan naar de Middelburgse organisatie te klein, stelt Van Beveren. ,,De gemeente heeft een bezuinigingsdoelstelling en van het budget dat over blijft, moeten wij een bibliotheekinstelling leveren. Dat kan niet met alle personeel."

ZB blijft de scholen in Vlissingen en Oost-Souburg voorzien van een actuele boekencollectie. De educatieve diensten worden met de scholen en de kinderopvang ingevuld. Het Taalhuis krijgt verhuist mee naar de bioscoopbibliotheek. ZB houdt ook de activiteiten op het gebied van onderwijsachterstanden, zoals taalvaardigheid en mediawijsheid in stand.

Volledig scherm
ZB Planbureau in Middelburg © Marian van der Weide