Volledig scherm
Vuurwerkbom in Vlissingen © Carina Dumais

Bewoners Middengebied Vlissingen eisen vuurwerkverbod

flitsvuurwerkverbodVLISSINGEN - Bewoners van vijftien woningen in de Tooroplaan en de Jozef Israëlslaan in Vlissingen eisen een vuurwerkverbod in de bebouwde kom van Vlissingen.

De bewoners van de woningen - twee straten verder dan de Bloemenlaan, waar de grootste ongereldheden in de nacht van oud op nieuw plaatsvonden- hebben tijdens de jaarwisseling 'doodsangsten uitgestaan'. Een 'op een torpedo gelijkend projectiel, dat giftige rook verspreidde', en hoog oplaaiende vuren in de buurt van brandbare objecten als auto's en gebouwen joegen veel bewoners angst aan, schrijven ze in een brief aan het Vlissingse gemeentebestuur.

Gedwongen binnen

Straatbewoners voelden zich gedwongen binnen te blijven, terwijl de op familiaire wijze gevierde jaarwisseling voor hen bij uitstek de gelegenheid is om even naar buiten te lopen om straat- en buurtgenoten de beste wensen over te brengen, schrijft Carina Dumais, mede namens tientallen buren. Volgens bewoners van de twee straten reageerde de politie in eerste instantie niet op telefoontjes, omdat een groot deel van de dienstdoende agenten naar Nieuw- en Sint Joosland was, waar een gaslek was ontstaan door ontploffend vuurwerk. ,,De veiligheid van bevolking en bezittingen blijkt in onvoldoende mate gewaarborgd, zeker wanneer elders bijzondere inzet is vereist", concluderen de bewoners.

Ze dringen daarom aan op een totaal verbod op het afsteken van vuurwerk, het stoken van vuurtjes en het ontplooien van andere gevaarlijke activiteiten in de bebouwde kom. Dumais meldt dat ze via WhatsApp foto's naar de politie stuurde, waarop was te zien dat illegaal vuurwerk werd afgestoken. ,,Verschillende kartonnen dozen met kruit zaten met tape aan elkaar geplakt. Toen het vuurwerk werd afgestoken, leek het wel of er een fabriek de fik in ging."

Spookrijder

Een woordvoerster van de politie ontkent dat er geen mankracht voorhanden zou zijn door het gaslekincident in Nieuwland, omdat de meeste dienders direct na het afzetten van een deel van dat dorp naar diverse 'brandhaarden' in Vlissingen togen. Er kwamen weliswaar enkele meldingen, telkens van hetzelfde adres binnen, over illegaal vuurwerk en een groot vreugdevuur, maar de aanwezige agenten en brandweerlieden waren op dat moment nodig bij brandende auto's en ingegooide ruiten. Op een melding van een spookrijder in een straat is wel een auto afgegaan, maar de spookrijder werd niet meer aangetroffen.

Veilige situatie

Niet alle buurtbewoners wilden tekenen voor een totaal vuurwerkverbod, geeft Dumais toe. ,,De meeste buurtgenoten vonden de manier waarop de jaarwisseling nu verliep wel bedreigend, maar willen ook graag normaal vuurwerk blijven afsteken. De ondertekenaars willen pas weer vuurwerk toestaan als gemeente en politie een veilige situatie garanderen." De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar 'deelt de zorgen' van de laanbewoners. Maar pas na afronding van het politieonderzoek en bestudering van alle verzamelde informatie broedt het gemeentebestuur op 'passende maatregelen'.

Volledig scherm
© Thinkstock