Volledig scherm
Yoeri Luwema op het dakterras van zijn nieuwbouwwoning aan de Willem Ruysstraat. © Lex De Meester

Bewoners in de wolken met woning aan de Vlissingse Willem Ruysstraat

VLISSINGEN - Het eerste rijtje woningen in de Willem Ruysstraat is eind vorig jaar opgeleverd. De bewoners zijn blij met hun nieuwe huis, midden in het Scheldekwartier.

Het is nòg prachtiger dan hij zich had voorgesteld. Als Yoeri Luwema op het dakterras van zijn woning aan de Willem Ruysstraat staat, kan hij 'alles zien waar Vlissingen voor staat'. ,,De vismijn, de Timmerfabriek, de Machinefabriek, de Scheldekraan, de Oude Verbandkamer, de Oranjemolen, de Arsenaaltoren, het puntje van de Sint Jacobstoren, de Gevangentoren en de Sardijntoren. En dan kijk ik ook nog eens recht op Het Dok en de voormalige Plaatwerkerij. Hoe mooi kan je het krijgen."

Luwema kreeg de sleutel van zijn huis half november. Maar als tweede stuurman op de grote vaart heeft hij nog niet veel tijd gehad zijn woning in te richten. De badkamer is picobello voor elkaar, maar de keuken moet nog worden afgeleverd. ,,Misschien lukt het plaatsten van de keuken nog net voor ik mijn  volgende reis maak, anders moet ik nog even langer wachten met installeren. Mijn slaapkamer is ook nog niet helemaal op orde. Maar ach, dat komt vanzelf wel."

Geen ouwe sannie

Dat hij nu aan de rand van het Scheldekwartier woont, had Yoeri een paar jaar geleden niet kunnen voorspellen. Als geboren Vlissinger en student aan de zeevaartschool is Vlissingen zijn stad, ook al omdat er veel vrienden en bekenden wonen. Voorkeur voor een plek had hij niet toen zijn vriendin en hij op zoek gingen naar een woning. ,,Maar ik wilde wel een nieuw huis, omdat ik geen zin had in ouwe sannie. Toen wees mijn vader ons er op dat hier aan de Willem Ruysstraat gebouwd ging worden."

Ook nu hij weer vrijgezel is, is de 25-jarige Luwema heel tevreden met zijn woning. ,,Ik richt mijn huis zo in dat ik er heel lang kan blijven. Zo heb ik een van de drie slaapkamers opgeofferd, waardoor ik een gigantische inloopkast heb. Er is een tuintje en een dakterras waar je kunt barbecuen en chillen. Fantastisch." 

Thuisgevoel

Een paar huizen verder is Laurent Delvoye (72) al bijna even enthousiast. Na vele omzwervingen en het overlijden van zijn vrouw keerde Delvoye terug in Vlissingen. ,,Ik reed laatst over het eiland en vroeg me af waarom het Walcherse landschap me een thuisgevoel geeft. Ik kwam tot de conclusie dat mijn jeugd bepalend is geweest voor de maat der dingen."

De medisch bioloog werkt officieel niet meer, maar hij is zeker nog niet in ruste. Als koraalspecialist gaat hij regelmatig naar Curaçao om onderzoek te doen en adviezen te geven over behoud van de bijzondere diertjes. ,,Ik heb er wel over gedacht om in Curaçao te gaan wonen, maar op mijn leeftijd is het verstandiger in Nederland te blijven. Ik hoop nog lang in dit huis te blijven  wonen, zodat ik blijf uitkijken op de voormalige Zware Plaatwerkerij, nu zorgcentrum, aan de overkant van Het Dok."

De huizen aan de doorgaande straat in het Scheldekwartier zijn ook geschikt voor kleine gezinnen, benadrukken Saskia Bergmans en Liesbeth Kapelle, die allebei in een huis wonen met man en een kind. Kapelle (48) en vriend Peter Lemsom hebben ook nog twee honden onder hun dak. Het stel kon, tegelijk met de buren, vorige zomer al in hun woning. Liesbeth: ,,Wij weten al dat het ook heerlijk toeven is op het dakterras en in de tuin. Van de drukke weg hebben we nauwelijks of geen last."

 FOTO LEX DE MEESTER 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement