Volledig scherm
PREMIUM
Nel en Lou Minderhoud bij de typisch Westkappelse glinten. © Ruben Oreel

Bewoners in de bres voor glinten, de Westkapelse tuinhekjes

WESTKAPELLE - De Westkapelse glinten moeten blijven bestaan. De gemeente Veere roept daarom een speciale regeling in het leven voor behoud van de typische tuinhekjes die zo bij Westkapelle horen. 

Drie verschillende inwoners willen voor hun woningen glinten plaatsen, zo hebben ze de gemeente recent laten weten. Dat kan niet omdat de grond officieel van de gemeente is. Om ervoor te zorgen dat het wel kan, komt er een speciale regeling. De aanvragers mogen de grond vier jaar voor niets gebruiken en moeten daarna pas huur betalen. Wel moeten ze 200 euro legeskosten overmaken naar de gemeente.

De glinten zijn karakteristiek voor Westkapelle, net als de rode dakpannen en de lage dakgoten. Het zijn betonnen paaltjes die met elkaar verbonden zijn via ijzeren stangen. Ze staan vooral voor woningen die direct aan het trottoir of de stoep grenzen. Door het zeeklimaat zijn in Westkapelle vrijwel geen bomen te vinden. Bewoners lossen het gebrek aan groen soms op door binnen de glinten keurige perkjes aan te leggen. Anderen betegelen dat afgebakende voortuintje.