Volledig scherm
Het Koopvaardijmonument aan de Boulevard Evertsen. © lex de meester

Bevrijdingsherdenking brengt Vlissingen in beweging

VLISSINGEN - De herdenking van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Vlissingen brengen zaterdag de binnenstad van Vlissingen in beweging. Om te beginnen bij het Koopvaardijmonument. Daar, bij de Zeevaartschool en het Loodswezen worden vanaf 10.30 uur de omgekomen zeevarenden herdacht die in 1940-1945 de scheepvaart gaande moesten houden. Het Scheldeloodsenkoor begeleidt de kransleggingen bij het monument en op het water.   


Om 14 uur begint de grote herdenking bij de gedenkplaats Uncle Beach naast de Oranjemolen. Een speciaal koor van zangers van verschillende Vlissingse zangverenigingen zingt met harmonieorkest Ons Genoegen de volksliederen bij Uncle Beach. Drumfanfare Deltaband begeleidt de genodigden van de herdenking van het Arsenaaltheater naar de gedenkplaats op de dijk. 

Na afloop brengt de drumfanfare, die het gouden jubileum viert, de stoet oude legervoertuigen van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp naar het Betje Wolffplein. De Deltaband houdt van 15 tot 16 uur streetparade in de Vlissingse binnenstad.

In de Oranjemolen is een expositie over de Tweede Wereldoorlog gratis te bezoeken. Ook de bunker bij Uncle Beach is open.

Wie een deel van de route wil lopen die de bevrijders vechtend moesten afleggen, kan vanaf de dijk mee met stadsgids Johan van Vliet. Hij begint om 15 uur met een bevrijders-stadswandeling.

Om 16 uur geeft militair-historicus Hans Sakkers een lezing over de bevrijding van Vlissingen en de positie van Vlissingen in de Slag om de Schelde. Hij doet dat in boekhandel ’t Spui aan de Oude Markt te Vlissingen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement