Volledig scherm
Bij het ongeval kwam een 15-jarig meisje om het leven. © ANP

Bestuurder (33) speedboot Zoutelande zit nog vast, Landelijke Eenheid start onderzoek

ZOUTELANDE - De Landelijke Eenheid van de politie gaat onderzoek doen naar de dodelijke aanvaring voor de kust van Zoutelande. Hierbij kwam een 15-jarige meisje uit Neer in Limburg om het leven.De bestuurder van de speedboot die dinsdag bij Zoutelande een rubberbootje overvoer zit nog vast. Het is een 33-jarige man uit Koudekerke.

Inmiddels is wat meer duidelijk over het incident.  De bestuurder van de speedboot is direct na het ongeval met het rubberbootje naar de kant gevaren. Daar is het bewusteloze meisje door omstanders opgevangen en gereanimeerd. Daarna hebben ambulancemedewerkers het over genomen. Helaas mocht alle hulp niet meer baten en is het meisje aan haar verwondingen overleden.

Onderzoeksspecialisten

De bestuurder van de speedboot is vanmorgen gehoord door agenten van de Landelijke Eenheid van de politie.  Daar zitten specialisten op het gebied van ongevallen op het water. Agenten van de politie in Zeeland hebben inmiddels diverse getuigen gehoord.  Veel mensen zagen het drama gebeuren. Volgens getuigen had het speedbootje iemand aan het strand afgezet en was daarna weer weggevaren.

Tijdens het badseizoen is het verboden ‘een vaartuig voorzien van een motor zich vanaf het strand in zee te begeven of zich vanaf de zee op het strand te begeven’. Uitzondering vormt een stukje strand ter hoogte van KNRM-post in Westkapelle. Zo heeft de gemeente Veere dat geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Boten mogen voor het strand niet harder dan 5 kilometer per uur varen. In de verordening staat nadrukkelijk dat het verboden is ‘op het strand of in de zee met een vaartuig’ ‘strand- en zeegebruikers’ overlast te bezorgen of in gevaar te brengen.

Het fatale ongeval heeft de gemeente Veere aan het denken gezet, zegt een woordvoerster. Aan de hand van de uitkomsten van het politieonderzoek, kan de gemeente besluiten maatregelen te nemen. Voorlopig wacht de gemeente af wat het onderzoek oplevert.

Het ongeval is hard aangekomen bij de mensen van de strandwacht, zegt Tim Wouters, directeur van de Stichting Strandexploitatie Walcheren. ,,Twee van onze strandwachten hebben in eerste instantie geholpen het bootje met het slachtoffer aan de kant te krijgen. Gelukkig kregen ze direct bijstand van een kinderarts-in-opleiding en een ex-medewerker van de ambulancedienst.” Wouters zegt dat in totaal tien strandwachten het incident van nabij hebben meegemaakt.

Strandwachten zijn geen handhavers, ze kunnen geen boetes uitschrijven als iemand met een boot tussen badgasten vaart. ,,Helaas zien we dat nog te vaak gebeuren, met name tussen Vlissingen en Westkapelle”, zegt Wouters.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan
  PREMIUM

  ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan

  DOMBURG - Marc Cardon is aangenaam verrast over wat hij ziet in het oude Kabelstation in Domburg. Een groep kunstenaars veranderde de afgelopen maanden een deel van dat KPN-gebouw in een atelier waar jonge kunstenaars werken, brainstormen en exposeren. De docent Frans uit Koudekerke wijst naar een zeegezicht, gemaakt door Michael Kluin, en zegt dat hij dat wel thuis wil ophangen. Hij vindt het prachtig zoals de kunstenaar de kracht van de zee en de golven heeft ‘gevangen’ op het doek. ,,Het straalt echt beweging uit.”
 1. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.
 3. Scout Neeltje uit Middelburg viert Baden Powelldag; op kamp gaan vindt ze het allerleukst
  PREMIUM

  Scout Neeltje uit Middelburg viert Baden Powelldag; op kamp gaan vindt ze het aller­leukst

  MIDDELBURG - Scouting is hartstikke leuk, zegt de achtjarige Neeltje als ze zaterdag samen met drie andere scouts van de Gouden Cirkel op de Markt in Middelburg probeert te lopen op ski’s. Vandaag vieren zij en haar scoutingvrienden de geboortedag van oprichter Baden Powell. De Middelburgse vindt vooral het op kamp gaan en dan samen slapen in een tent ontzettend leuk. Ze vertelt dat het dan soms moeilijk is in slaap te vallen omdat er zoveel te vertellen is.