Volledig scherm
Projectontwikkelaar Martin Dekker laat zien welke appartementen aan en in de kerk komen. © René Hoonhorst

Belangstelling voor wonen in en aan Vlissingse Onze Lieve Vrouwekerk

VLISSINGEN - Enkele omwonenden zijn bang voor inkijk in hun huis of tuin. Maar de meeste belangstellenden waren maandag enthousiast over de plannen om appartementen in en aan de Vlissingse Onze Lieve Vrouwekerk te bouwen.

Taco Tuinhof heeft voor architectenbureau Rothuizen vaker een kerkgebouw omgetoverd in een appartementencomplex, een gezondheidscentrum of een kledingwinkel. Maar de architect ontwierp nooit eerder woningen in en aan een kerk, terwijl de helft van het gebouw zijn  functie als godshuis behield. 

,,Heel bijzonder hoe de kerkdeur straks de entree tot de appartementen zal zijn. Een groot deel van het schip houdt zijn functie. Die blijft voor bewoners ook zichtbaar, omdat de loopbruggen richting lift door de kerk lopen. Met die lift kunnen alle appartementeneigenaars ook naar een dakterras zo'n tien meter boven het huidige kerkgebouw", legde Tuinhof uit aan alle belangstellenden.

Volledig scherm
Architect Taco Tuinhof geeft uitleg over het project. © René Hoonhorst

Vice-voorzitter Marianne Cazemier van het kerkbestuur was blij met de ongeveer honderd belangstellenden, van wie 'de meesten uitgesproken positief waren'. ,,Mensen vinden het fijn dat de helft van de kerk behouden kan blijven als we de andere helft en de pastorie verkopen. Als de plannen doorgaan, waar ik nu goede hoop op heb, kan het deel aan de Singel de geloofsgemeenschap nog zeker tientallen jaren als kerk dienen." 

Cazemier werd al benaderd door dames uit Middelburg en Brabant, die graag een appartement in het kerkgebouw betrekken. De woningen zijn voor veel belangstellenden interessant. ,,Er zijn appartementen van tachtig tot 130 vierkante meter, in prijsklassen van een kleine twee ton tot ruim vier ton", wierf de kerkbestuurster.

 B en W van Vlissingen zijn bereid om mee te denken over nieuwe functies bij de kerk. ,,Ook wij vinden het een beeldbepalend gebouw", zei wethouder John de Jonge. Als het aan Cazemier ligt, wordt de bestemmingsplanwijziging snel doorgevoerd. ,,Natuurlijk moeten alle procedures worden gevolgd, maar als kerkbestuur hopen we na meer dan tien jaar plannen maken de vaart er een beetje in te krijgen."