Volledig scherm
Archivaris Peter Blom uit Veere © Lex de Meester

Begroef piraat Murat de goudschat in Serooskerke?

SEROOSKERKE - Van wie was de goudschat uit het preiveldje in Serooskerke? Dat mysterie blijft menigeen boeien.

Spaanse Escudos, Marokkaanse dinars, Britse rozenobels en Portugeese cruzados; de schat die een preiveldje in Serooskerke (W) 3 januari 1966 prijs gaf, bevatte 1023 gouden munten uit diverse landen.

Maar wie het kapitaal onder de grond stopte, is nog steeds met raadselen omkleed. „Het was een megaschat, genoeg om destijds een buitenplaats van te kopen”, glimlacht archivaris Peter Blom uit Veere. De schat is vermoedelijk kort na 1622 de grond in gegaan. Blom: „De jongste munt is uit 1622, de oudste uit 1422. De munten brachten in 1966 ruim een half miljoen op”, weet Blom. „Maar ja, wie heeft dat allemaal onder de grond gestopt en waarom. Er was geen directe oorlogsdreiging. De Spanjaarden waren net weg. Het was een relatief rustige tijd. Grinnikend; „Maar....in 1623 kwam piraat Murat Reis het stadje Veere binnenzeilen met zijn kleine vlootje. De tot moslim bekeerde Nederlandse piraat, hij heette eigenlijk Jan Jans, werd van harte welkom geheten in het stadje. Hij was admiraal van een Noord-Afrikaans staatje. Murat liet in Veere zijn schepen opkalefateren en gaf er geld uit aan boodschappen. Hij was schathemeltjerijk. Als je je fantasie op hol laat slaan..... Wie had er in die tijd de beschikking over een dergelijk schat met zoveel buitenlandse munten?”
„Het is een interessante schat, met ‘leuke’ munten. Tussen al het goud zat één nepper, vertelt Blom: „Een koperen muntje, met goudlaagje. Dat is door de tijd onder de grond gaan oxideren.”

In het huisje dat het jaar ervoor gesloopt werd, destijds Dorpstraat 36, woonde de familie Olijslager. Zoon Mart herinnert zich alle commotie nog goed. Hij heeft de vondst in de grond van zijn geboortehuis uitgebreid in beeld gebracht. Naar aanleiding van het 50-jarig ‘jubileum’ van de vondst, richt Mart een expositie in het Oude Brandspuithuis in.
Mart: „Het was landelijk nieuws. Serooskerke werd echt bekend.