Baasjes verzetten zich tegen Vlissings strandverbod voor loslopende honden

pollVLISSINGEN - Hondeneigenaren verzetten zich tegen het voornemen van de gemeente om het hele jaar door geen loslopende honden op het Vlissingse strand toe te laten. 

Jos en Carin Otten, baasjes van labrador Fleur, roepen Vlissingse hondeneigenaren op zaterdag om 12.00 uur met hun huisdier te verzamelen op het Badstrand ter hoogte van Pier 7. Ze willen het gemeentebestuur laten zien dat veel hondenbezitters hechten aan de vrijheid om hun hond los te laten rennen op het strand. Het voornemen van burgemeester en wethouders om hen per 1 januari volgend jaar te verplichten hun hond te allen tijde aan de riem te houden, strijkt hen tegen de haren in.

Poll

Honden moeten op het Vlissingse strand kunnen loslopen

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
1576 stemmen

Niet aan het lijntje

Het echtpaar Otten schakelde Hart van Nederland van omroep SBS6 in om verslag te doen van hun ongenoegen. Samen met Thom Ummels, uitbater van een hondenuitlaatservice, heeft het stel de Facebookgroep 'Wij laten ons niet aan het lijntje houden!' opgericht. ,,We hopen dat we zaterdag met heel veel mensen en honden aanwezig zijn. We hebben ook de burgemeester uitgenodigd poolshoogte te komen nemen", betoogt Carin.

Dat hardlopers en eigenaren van kleine hondjes - die worden aangevallen door 'agressieve' soortgenoten - een aanlijngebod willen, snappen voorstanders van meer hondenvrijheid wel. Maar zij vinden dat de meerderheid niet mag lijden onder een kleine minderheid. ,,Eigenaren zijn altijd verantwoordelijk voor hun hond", weten de actievoerders. Baasjes met een agressieve of juist uiterst bange hond kunnen hun huisdier beter aan de lijn houden. Maar de meeste beesten kunnen zich probleemloos uitleven op het strand, betoogt het echtpaar Otten.

Motie

De oppositiepartijen POV en VVD delen die mening. Zij komen donderdag tijdens de raadsvergadering met een motie om het bestaande beleid nog een paar maanden aan te houden. In januari kan de raad met een initiatiefvoorstel met 'maatwerk' komen. Om de 'goeden niet onder de kwaden te laten lijden' moeten de meeste honden in elk geval in de wintermaanden los mogen lopen. Voor (bijt)gevaarlijke honden kan eventueel een aanlijngebod en muilkorfplicht worden ingevoerd, aldus het initiatiefvoorstel.

Leon Riekwell roept hondenbezitters op donderdagavond om 19.00 uur, voorafgaand aan de raadsvergadering, naar het Stadhuisplein te komen. ,,Ik doe die oproep niet als steunfractielid van de POV, maar als eigenaar van twee honden en betaler van een klap hondenbelasting. We moeten stoppen met het opleggen van regels, die toch niet gehandhaafd kunnen worden. Eigenaren van honden zijn verantwoordelijk voor hun dieren."  

Volledig scherm
Jos Otten met labrador Fleur, Thom Ummels en Carin Otten (vlnr) op het Badstrand van Vlissingen. Jos zou Fleur in dit jaargetijde graag los laten lopen. © Lex de Meester
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement