Volledig scherm
Het Gemeentearchief Vlissingen aan de Hellebardierstraat © Claudia Sondervan

B en W: Gemeentearchief Vlissingen moet verhuizen naar Zeeuws Archief

VLISSINGEN - Het Gemeentearchief Vlissingen moet ondergebracht worden bij het Zeeuws Archief in Middelburg. Alleen zo kan de raadsopdracht om 80.000 euro te bezuinigen op het archief, gehaald worden. Dat schrijft het Vlissingse college van burgemeester en wethouders aan de raad. 

De gemeenteraad moet in september besluiten of ze het voorstel overneemt. Daarvoor wordt in de raadscommissie van 29 augustus uitgelegd hoe het college de gevolgen ziet voor de cultuurhistorie van de gemeente, de medewerkers en voor het MuZEEum, waar de dienst nauw mee samenwerkt.

Er zijn vier opties voor de bezuiniging onderzocht: de archiefdienst in de Hellebardierstraat handhaven met beperkte taken, het archief in depot en de dienst in het stadhuis onderbrengen en twee varianten van beheer door het Zeeuws Archief. Hetzij het archief volledig overbrengen naar Middelburg, hetzij een dependance houden in het stadhuis. 

Een werkgroep ging vorig jaar aan de slag met die mogelijkheden. Voor taken zoals het opzetten van tentoonstellingen of begeleiding bij de ontsluiting van archiefbronnen voor onderzoek door derden was al geen budget meer. Veel uit het archief is inmiddels digitaal te raadplegen, maar fysieke zaken zoals oude kaarten moeten de ambtenaren in het gemeentehuis bij de hand kunnen hebben bij bijvoorbeeld de beoordeling van bouwplannen, zegt wethouder Rens Reijnierse. De Ondernemingsraad buigt zich nu over het voorstel.  

Het gebouw aan de Hellebardierstraat staat op de nominatie afgestoten te worden, haalt Reijnierse aan. Het Zeeuws Archief beheert al de gemeentearchieven van Middelburg, Veere, Kapelle en Terneuzen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wapenspecialist: Revolver van burgemeester Halsema's man was illegaal

    Wapenspeci­a­list: Revolver van burgemees­ter Halsema's man was illegaal

    De in Middelburg geboren en getogen Robert Oey, echtgenoot van burgemeester Halsema, had nooit een onklaar gemaakte Duitse revolver mogen gebruiken voor zijn filmproductiebedrijf. Dit type is illegaal, zegt wapenspecialist en -handelaar Henk de Deugd die gecertificeerd is om wapens onklaar te maken. Volgens De Deugd krijgt Oey het onklaar gemaakte wapen waarschijnlijk nooit meer terug, de politie zal het vernietigen.