Asielzoekerscentrum verwelkomt 2000 deelnemers CityTrail Middelburg met bijzondere hapjes

videoMIDDELBURG - Ismael Haidar haalt een grote pan met kippenpoten uit de koelkast. De Irakese vluchteling is samen met andere asielzoekers al druk bezig met het klaarmaken van hapjes voor de deelnemers van de CityTrail. ,,Het wordt wel een beetje pittig”, vertelt Haidar, doelend op de gehaktballen die hij draait. 

Of de loop over negen kilometer ook pittig wordt, wil de organisatie nog niet zeggen. ,,Het wordt een grote verrassingstocht door Middelburg”, belooft Peter Bakx namens de organisatie.  ,,We proberen altijd verrassende locaties te vinden en het AZC kwam meteen bij ons op als een plek die niet vaak bezocht wordt, we willen de deelnemers hier een kijkje geven. Het aantal deelnemers overtreft al onze verwachtingen. De lat ligt voor ons hoog.”

Welke gebouwen er worden aangedaan wordt dus nog niet prijsgegeven. Wel is duidelijk dat vrijdagavond 2000 man door het Middelburgse AZC loopt of wandelt en dat is erg bijzonder. ,,Zoveel mensen hebben we hier nog nooit binnen gehad, zelfs niet met open dagen”, vertelt locatiemanager  Danny Deckers. 

Volledig scherm
Ismael Haidar draait gehaktballen in de keuken van het AZC en krijgt hulp van een andere asielzoekster © Maurice Steketee

Aanbellen

Het contact tussen beide partijen werd spontaan gelegd. De organisatoren van de CityTrail waren bezig met het uitzetten van de route toen ze het AZC passeerden. Ze besloten aan te bellen bij de receptie en daarna was het snel geregeld. ,,Er lopen ook zestien bewoners en vier medewerkers mee, een ander deel zorgt voor de hapjes”, zegt Deckers. De organisatie is daar blij mee. ,,We vinden het fantastisch dat we zoveel medewerking hebben gekregen van het AZC”, vertelt Bakx.

De CityTrail gaat vrijdagavond voor het eerst van start bij scholengemeenschap CSW aan de Elzenlaan. Daarna loopt de route richting sportpark de Sprong. ,,Scholieren van onze school helpen ook mee als vrijwilliger”, vertelt Leonard van Moolenbroek, docent aan de school en voorzitter van het organisatiecomité van de CityTrail. De hardlopers starten om 18.30 uur. Tien minuten later vertrekken de wandelaars.

Volledig scherm
Ismael Haidar draait gehaktballen in de keuken van het AZC en krijgt hulp van een andere asielzoekster © Maurice Steketee
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement