Volledig scherm
Logo van Arduin © Arduin

Arduin halveert dagbesteding na bezuiniging gemeenten op WMO

MIDDELBURG - Arduin halveert de dagbesteding voor gehandicapten die thuis wonen van negen naar vier dagdelen per week. Dat is het gevolg van de veel lagere vergoeding die de organisatie krijgt van de Zeeuwse gemeenten. Cliënten die toch meer dagbesteding willen hebben, moeten die zelf bijkopen.

De maatregel treft dertig cliënten in heel Zeeland, zegt woordvoerster Nicolette Kistenkas van Arduin. Dat zijn de mensen die onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vallen. Het geld van de WMO wordt beheerd door de gemeenten en die bepalen hoeveel uren Arduin vergoed krijgt. ,,Drie jaar geleden is de vergoeding verlaagd. Andere organisaties hebben de dagbesteding toen meteen verlaagd, maar wij niet.'' Deze cliënten krijgen tot nu toe negen dagdelen per week vergoed.

Ook voor Arduin is nu het moment gekomen om alleen nog de uren dagbesteding te bieden die via de WMO ook worden vergoed, zegt Kistenkas. ,,De vergoeding dekt niet de volledige vier dagdelen, dus wij leggen daar nog steeds een beetje geld bij.''

Een dagdeel bestaat uit een ochtend of middag. Een volledige dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Cliënten kunnen dus twee dagen per week naar een dagbesteding, maar kunnen die uren verdelen over meer dagen.

Cliënten die kunnen bovenop het aantal dagdelen dat wordt vergoed via de WMO wel zelf dagdelen bijkopen. Volgens Kistenkas mogen ze één dag per week extra inkopen. Die vier dagen per maand kosten dan 250 euro. Ook die dagdelen kunnen naar eigen wens en behoefte worden ingezet.

Arduin heeft in totaal 250 cliënten voor de dagbesteding in Zeeland. Voor de 220 die niet onder de WMO vallen, maar bijvoorbeeld onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ), verandert er door deze maatregelen niets.

De Cliëntenraad van Arduin is nog niet op de hoogte van de halvering van de dagbesteding voor WMO-cliënten. Voorzitter Jacques Suurmond vindt dat ook niet vreemd, omdat deze groep formeel niet onder het adviesrecht van de Cliëntenraad valt. ,,Maar het zijn natuurlijk wel klanten van Arduin en dus zal ik bij de Raad van Bestuur wel navragen wat er precies speelt.''

De raadsfractie van GroenLinks in Middelburg heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. GroenLinks wil weten of de verlaging van de uren dagbesteding overeenkomt met de bezuiniging door de gemeenten. Ook vreest GroenLinks dat veel van de getroffen cliënten zelf het geld niet hebben om dagdelen bij te kopen. Verder wil de partij van B en W weten of zij hadden overzien wat de gevolgen van hun bezuiniging zouden zijn.

  1. ‘Ze vonden me altijd al jongensachtig’: Zeger vertelde zijn klas dat hij een transjongen is
    PREMIUM
    Video | Poll

    ‘Ze vonden me altijd al jongensach­tig’: Zeger vertelde zijn klas dat hij een transjon­gen is

    GOES – Paarse Vrijdag heeft het leven van Zeger Teunissen (15) uit Zierikzee veranderd. Twee jaar geleden hielp hij mee met activiteiten op zijn school, het Ostrea Lyceum in Goes. Toen nog als meisje. ,,Ik wilde andere leerlingen helpen, zodat ze zichzelf konden zijn. Na die dag had ik een gesprek met mijn moeder. Zij vroeg waarom ik nou zo graag wilde helpen. En toen viel het kwartje. Eigenlijk wilde ik mezelf kunnen zijn: ik ben een jongen. Dat was een beginpunt.”