Antilliaans eten voor iedereen

René Hoonhorst

Vlissingen

Begrijp Urven Bernardina goed. Er is niks mis met roti of kousenband. Maar op de kaart van Chupé Lembé kom je geen Surinaamse gerechten tegen. Want Chupé Lembé is een Antilliaans restaurant met typische gerechten van de diverse eilanden van de Antillen.

,,Vertaal Chupé Lembé maar als Lekker Eten", zegt Bernardina. ,,Dat klopt niet precies, maar een letterlijke vertaling zou in het Nederlands verkeerde associaties oproepen. En het gaat in ons restaurantje om lekker, Antilliaans eten." Bernardina komt uit Goes, waar hij het grootste deel van zijn 27-jarige leven al woont. Tien jaar terug droomde hij nog een blauwe maandag van een loopbaan als voetballer toen hij als 17-jarig knulletje voorzichtig furore maakte bij het toen nog in hogere amateurkringen spelende SSV.

Uiteindelijk bleek hij noch het grootste talent noch de optimale focus te hebben voor een succesvolle voetbalcarrière. Maar wat hij met zijn detailhandelsopleiding aan Scalda moest, wist hij ook langere tijd niet. Dus besloot hij naar Curaçao te gaan, het eiland waar zijn ouders vandaan komen en waar hij geboren is. ,,Even alles op een rijtje zetten en voor mezelf kijken wat ik nou eigenlijk wilde. Ik heb een tijd als grondsteward voor de KLM gewerkt en ook serieus nagedacht over het beginnen van een les- en verhuurbedrijf voor jetski's en kano's. Maar daar zijn er al zo veel van dat dat ook niet erg kansrijk leek."

Ook kwam Urven er achter dat hij een familieman is. Thuis bleek toch meer Goes in Zeeland dan Curaçao te zijn. Zeeuwse en Afrikaanse vrienden waardeerden zijn moeders kookkunsten altijd al en in de kerkgenootschap van de Bernardina's werden de Antilliaanse hapjes - 'vooral de pasteitjes' - ook zeer gesmaakt. Met zijn eigen detailhandelskennis en hulp van zijn  familieleden moest hij met die ingrediënten een prachtig restaurantje op poten kunnen zetten. Vlissingen lag nog wat meer voor de hand dan Goes, omdat de Antilliaanse gemeenschap in de kuststad groter is.

,,Niet dat het restaurant alleen voor Antillianen is bedoeld. Zij moeten hun eigen sfeer in Chupé Lembé vinden. Maar ik hoop natuurlijk dat ook Vlissingers, mensen van allerlei andere culturen en toeristen binnenstappen. Want ik denk dat iedereen in het restaurantje iets van zijn gading kan vinden." Urven Bernardina leek maandagmiddag al gelijk te krijgen. Want niet alleen Antillianen, onder wie natuurlijk familieleden en leden van het eigen kerkgenootschap, maar ook inwoners van Vlissingen stapten de drempel over. Stag Binicewics had gewoon zin in een broodje tussen de middag. ,,Leuk om eens iets anders te proberen. Smaakte prima hoor."

Urven is blij dat te horen, want hij wil van zijn zaak geen hangplek voor Antillianen maken. Bolo di Baracho (Dronkenmanstaart) staat op de kaart. Maar van de rum in een taartpunt zal geen klant dronken de deur uitgaan. ,,Ik schenk alleen bier en wijn, geen sterke drank. Naast mijn zaak opent binnenkort ook nog een Marokkaans koffiehuis. Het wordt steeds leuker tussen de Oude en de Kleine Markt. Samenscholingen van hangjongeren mogen dat niet verpesten."

intro

Eens echt Antilliaans eten? Op de Oude Markt in Vlissingen kunt u vanaf deze week elke dag van 11.00 tot 24.00 uur terecht.

quote

Sommige gerechten hebben we alleen op bepaalde dagen, omdat ze uren moetehn pruttelen

Urven Bernardina, restauranthouder

FOTO DIRK-JAN GJELTEMA

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement