Volledig scherm
Archief: van alles wurmt zich in het toeristenseizoen door de Dorpsstraat in Oostkapelle. © Ruben Oreel

Anderhalf miljoen euro voor veilige Dorpsstraat in Oostkapelle

OOSTKAPELLE - Oostkapelle worstelt al jaren met de Dorpsstraat. Onveilig, te druk en ongezellig. Maar wat dan: afsluiten, rijrichting veranderen? Tal van plannen passeerden de revue. Nu lijken alle neuzen dezelfde richting op te wijzen.

Anderhalf miljoen trekt de gemeente uit voor de herinrichting van de Dorpsstraat. Die doorgaande weg is sinds jaren een doorn  in het oog  van het dorp. De straat is niet veilig voor wandelaars en fietsers en zeker ook geen visitekaartje voor het dorpshart. Na jaren van overleggen en plannen maken, wijzen de neuzen van dorpsraad, aanwonenden, ondernemers en gemeente dezelfde kant op. De straat wordt ingericht naar het idee van de Dorpsdijk in Vrouwenpolder. Eén straatvlak, van gevel tot gevel, waar voetgangers en fietsers alle ruimte krijgen, de auto is er te gast. Een verblijfsgebied waar de maximum snelheid dertig kilometer is. 

De details moeten nog worden uitgewerkt. Komen er gebakken klinkers of toch asfalt?  Worden de lantaarnpalen vervangen door gevelverlichting? Wat gebeurt er met de grote bomen aan de zuidkant van de straat?  Dorpsraadvoorzitter Jaap Keijmel: ,,Iedereen is het nu in grote lijnen nu met elkaar eens.  De komende maanden wordt gewerkt aan een uitgewerkt plan voor de Dorpsstraat tot en met de Kerkring. Wij willen bijvoorbeeld heel graag het ringrijden terug in de straat. Dat hoort in het dorpshart."

Wethouder Jaap Melse:  ,,Het is echt tijd dat er iets gaat gebeuren. Het project begint 23 oktober met de aanleg van de rotonde in de Noordweg bij de nieuwe wijk Zeeduinsepoort. Dat is met de projectontwikkelaar afgesproken. De gemeente pakt dan ook de verkeersdrempel in die weg aan. Daar krijgen we veel klachten over. Het is de bedoeling dat het werk aan de Dorpsstraat na de herfst van 2018 begint. Delta vervangt eerst de riolering, kabels en leidingen. Daarna begint de herinrichting. De Kerkring, tot de Molenweg, wordt ook aangepakt. De bushalte daar wordt verplaatst naar de parkeerplaats aan de Domburgseweg.''