Volledig scherm
De provincie wil alle bomen langs de Vogeldijk tussen Middelburg en Oost-Souburg in fasen vervangen. © Ernst Jan Rozendaal

'Alternatief voor massale bomenkap langs kanaal'

OOST-SOUBURG - Het rigoureus kappen van bomen langs het Kanaal door Walcheren is onnodig. Er ligt al enkele jaren een beter plan van stichting Tuin van Zeeland.

Statenlid Gerwi Temmink (GroenLinks) zegt dat in schriftelijke vragen die hij heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten. De provincie wil alle 475 bomen langs de Vogeldijk, tussen Oost-Souburg en Middelburg, vervangen. Dat gebeurt gefaseerd in blokken, gespreid over een periode van acht jaar.

GroenLinks kan zich niet vinden in de argumenten voor de radicale ingreep. Temmink wijst op het advies dat Tuin van Zeeland al eind 2014 heeft gegeven. De stichting zei toen - en heeft dat recent herhaald - dat door de gekozen kapmethode 'het karakteristieke beeld van het kanaal onnodig geweld wordt aangedaan'. Bovendien verkeren de meeste bomen nog in redelijke staat en zouden die nog vele jaren meekunnen.

Abelen

Volledig scherm
Statenlid Gerwi Temmink (GroenLinks). © Lex de Meester

Langs de Vogeldijk staan drie rijen abelen. In plaats van steeds delen van alle rijen te kappen pleit Tuin van Zeeland ervoor alleen het dichtst bij het spoor weg te halen (129 bomen), met het oog op de veiligheid van het treinverkeer. De open gaten in de andere rijen kunnen vervolgens worden opgevuld met nieuwe abelen.
Temmink vraagt zich af waarom de provincie zo weinig heeft gedaan met het advies en dringt er bij het provinciebestuur op aan dat 'alsnog te betrekken in uw overwegingen'. Ook wil hij weten of er bij het opstellen van het huidige plan een beroep is gedaan op externe deskundigen.

Oud

GroenLinks vindt verder dat ouderdom te vaak en te makkelijk als argument wordt gebruikt om bomen te kappen. ,,Dat een boom oud wordt, is toch juist de bedoeling?", aldus Temmink.

De provincie houdt woensdag 19 april een inloopavond over het 'groenherstel' aan de Vogeldijk. De bijeenkomst wordt gehouden in de Marnixkerk in West-Souburg en begint om 19.00 uur.

Behalve het vervangen van de 475 bomen is het de bedoeling dat er 137 extra bomen bijkomen. Naast de abelen worden er 88 notenbomen en 1300 vierkante meter aan struiken aangeplant.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeuwse bomen nog zo groen als gras, en dat is best bijzonder
    PREMIUM

    Zeeuwse bomen nog zo groen als gras, en dat is best bijzonder

    VLISSINGEN - De bladeren aan de abelen langs het kanaal door Walcheren tussen Vlissingen en Middelburg zijn nog gifgroen. En dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. Ook in de Zeeuwse bossen zitten nog volop groene bladeren aan de bomen. ,,Het lijkt alsof de sapstroom die de bomen van voedsel voorziet nog niet in winterrust is gekomen”, zegt boswachter Karel Leeftink van Staatsbosbeheer. ,,En dat is toch wel bijzonder.”