Volledig scherm
© Lex De Meester

'Als je niets hoeft te betalen, ben je zelf vaak het product'

VLISSINGEN - Wel een bonuskaart gebruiken maar niet willen dat de overheid meekijkt op je internet. We zijn nogal grillig met onze informatieveiligheid. Stichting Burger wilde daar zaterdag in Vlissingen over praten. Maar enkelen deden dat.

Als we woensdag 21 maart naar de stembus gaan om ons gemeenteraadslid te kiezen, ligt er behalve de lange lap papier met partijlijsten ook een stembiljet over de Sleepnetwet, die Nederlandse inlichtingendiensten de vrijheid geeft gedragingen op het internet te signaleren en bij te houden. Om bijtijds types met terroristische trekjes te kunnen vangen, stelt het kabinet Rutte. Om definitief de voordeur van de burger binnen te dringen, vinden tegenstanders. Het draait bij dat referendum vooral om angst, denkt stichting Burger. Voor de alwetende 'Big Brother' overheid of voor de terrorist? De stichting wil dat de Nederlanders in elk geval weten waar het om gaat straks, in dat stemhok. Met de Peilbus toert de stichting in twaalf dagen langs steden in elke provincie. Zaterdag was Vlissingen aan de beurt.

Een handvol mensen klom 's middags de bus in om met stichtingvoorzitter Dirk Jan Keijser van gedachten te wisselen. Alles in de bus werd live vertoond op de website en facebookpagina van Dichterbijdeburger.nl. Dat was een aanvankelijk geïnteresseerde mevrouw te veel. Die klom de bus weer uit. Wel treffend, gezien het onderwerp, vindt Keijser. ,,Zou ze weten hoeveel webcams haar vandaag in de stad gefilmd hebben?"

Bij de discussie in het Arsenaaltheater was een dozijn mensen: op het panel na vooral Vlissingse (raads)leden van PvdA, Lijst Reijnierse en GroenLinks. Beoogd gespreksleider Mat Herben meldde zich ziek. Felix Metelmann, psychiater bij Emergis en zodoende bekend met angst en menselijke gedragingen, verving Herben. Oud-kamerlid Ad Koppejan uit Zoutelande, tegenwoordig ondernemer die overheden advies geeft over de beveiliging van hun data en websites, vindt dat de angst voor de terrorist ook rationeel de doorslag geeft vóór de Sleepnetwet. Tegenstanders die misbruik vrezen, wantrouwen de overheid. Niet gek, vindt Metelmann: ,,Stel, na de verkiezingen komt een minder democratisch gezinde partij aan de macht. Je hebt geen controlemogelijkheid of het goed gaat met je gegevens. Het is hoogst onzeker of je het hoort als het fout gaat." Tegelijk zijn veel mensen naïef: geen elektronisch patiëntendossier willen, maar wel de kortingskaart die al je aankopen registreert en de cadeautjes die bedrijven weggeven. ,,Als je niets hoeft te betalen, ben je zelf vaak het product", houdt Koppejan voor.    

De videoverslagen van stichting Burger zijn te vinden op Dichterbijdeburger.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement