In 2018 liepen wel roetveegpieten mee in Middelburg. Die waren toen door de gemeente uitgenodigd.
Volledig scherm
In 2018 liepen wel roetveegpieten mee in Middelburg. Die waren toen door de gemeente uitgenodigd. © Lex de Meester

Alleen roetveegpieten bij intocht Sinterklaas in Middelburg; organisator stopt

POLLMIDDELBURG - Bij de Sinterklaasintocht in Middelburg zijn dit jaar voor het eerst alleen roetveegpieten welkom. Dat heeft de gemeente besloten. Voor zover bekend is Middelburg de enige gemeente in Zeeland waar dat gebeurt. De Stichting Evenementen Middelburg heeft besloten de intocht nu niet meer te organiseren. De gemeente zoekt een alternatief om Sint toch te kunnen ontvangen op 16 november.

Het besluit van Middelburg komt niet als een verrassing. De gemeente volgt al jaren het beleid van de landelijke intocht van Sinterklaas en van het Sinterklaasjournaal van de NTR. ‘Dit is de lijn die we al sinds 2006 volgen in Middelburg, toen we de nationale intocht organiseerden’, stelt het college van burgemeester en wethouders. Ook de NTR heeft besloten om dit jaar alleen roetveegpieten in te zetten. Middelburg volgt dat vanwege ‘de herkenbaarheid voor de kinderen’ van de landelijke en de lokale intocht.

Dat de SEM nu stopt als organisator van de intocht is evenmin een verrassing. Die organisatie heeft altijd vastgehouden aan Zwarte Pieten en gewaarschuwd dat zij zal stoppen als dat niet meer mag. Vorig jaar liepen wel roetveegpieten mee in Middelburg. Die waren toen door de gemeente uitgenodigd.

Het college heeft in het voorjaar al met de SEM en de Vereniging Ondernemers Middelburg overlegd over de inzet van uitsluitend roetveegpieten. De VOM steunde het standpunt van het college maar pleitte toen ook voor gekleurde Pieten, zoals rode en groene. De SEM stelde toen het compromis voor van Zwarte Pieten, vier roetveegpieten en daarnaast gekleurde Pieten.

Het college houdt echter vast aan de lijn van de NTR om alleen roetveegpieten te gebruiken. Afgelopen maandag heeft de SEM daarom laten weten de intocht niet meer te organiseren. De gemeente is nu op zoek naar een alternatief.

Poll

Middelburg geeft met roetveegpiet het goede voorbeeld

  • Eens (11%)
  • Oneens (89%)
6466 stemmen