Volledig scherm
De drie gevels van het MuZEEum in Vlissingen © Claudia Sondervan

Al verhuist het archief van Vlissingen naar Timboektoe, de Vlissingers blijven het trouw

VLISSINGEN - De Vrienden van het MuZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen blijven archiefvrienden, ook al is het papieren erfgoed vrijdag per vrachtwagen verhuisd uit Vlissingen naar het Zeeuws Archief in Middelburg. ,,Al verhuist het naar Timboektoe, we blijven vrienden van het archief", zei voorzitter Peter van Druenen vrijdag bij de nieuwjaarsontvangst van het MuZEEum.

Wel vervalt de term 'gemeente’ in de naam. De groep supporters van beide culturele instellingen is nu 655 leden groot, relatief veel in verhouding met andere musea, noteerde museumdirecteur Onno Bakker. Afgelopen jaar kwamen er veertig nieuwe leden bij, met name dankzij de bijzondere editie van het eigen historische tijdschrift Den Spiegel die gewijd was aan 75 jaar Slag om de Schelde en die gratis verspreid werd onder 19.000 adressen in de gemeente.

Vernieuwing

Bakker vroeg de vriendenstichting dit jaar in actie te komen om  het laatste miljoen euro die het MuZEEum nodig heeft voor het vernieuwingsplan bij elkaar te krijgen. De helft van het geld, een miljoen euro, is vorig jaar bij elkaar gekregen, onder meer door donaties van de BankGiroLoterij. Komend jaar wordt verder gewerkt aan de voorbereiding van de vernieuwing van het museum, die in 2021 moet plaatsvinden.

In de nieuwe expositie krijgt het fotoarchief van de Souburgse fotograaf A. G. Kruithof (1894-1983) de aandacht. Zijn nazaten schonken vorig jaar 300 negatieven aan het gemeentearchief, waaronder opnamen van de inundatie van Oost-en West-Souburg. In nieuwe exposities wil het museum aanhaken bij actuele discussies, zoals over de reputaties van zeehelden, de slavernij en de Gouden Eeuw. Die mag in sommige musea niet meer zo heten, maar in Vlissingen wel, zei Bakker.

VOC-schatten

Behalve de nalatenschap van Kruithof heeft het museum zich afgelopen jaar ook zeker gesteld als bewaarder van de VOC-schatten die de Britse berger Rex Cowan, ontdekker van VOC-wrakken als 't Vliegent Hert,  in 2007 bij het museum in bewaring had gegeven. De afspraken over de vondsten uit de VOC-vaarders 't Vliegent Hert en de  Rooswijk waren op zijn minst onzeker, gaf Bakker toe. De inmiddels 93-jarige Cowan heeft de schatten nu definitief geschonken aan het Vlissingse museum, dat daarmee enkele van de belangrijkste VOC-collecties in huis mag houden.

 1. ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan
  PREMIUM

  ATELIER8A geeft Domburg een nieuw elan

  DOMBURG - Marc Cardon is aangenaam verrast over wat hij ziet in het oude Kabelstation in Domburg. Een groep kunstenaars veranderde de afgelopen maanden een deel van dat KPN-gebouw in een atelier waar jonge kunstenaars werken, brainstormen en exposeren. De docent Frans uit Koudekerke wijst naar een zeegezicht, gemaakt door Michael Kluin, en zegt dat hij dat wel thuis wil ophangen. Hij vindt het prachtig zoals de kunstenaar de kracht van de zee en de golven heeft ‘gevangen’ op het doek. ,,Het straalt echt beweging uit.”
 1. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.