Akkoord waterschap en Vlissingen over strandschoonmaak

VLISSINGENHet conflict over het strandbeheer langs de Walcherse kust tussen Waterschap Scheldestromen en Vlissingen is opgelost. De Stichting Strandexploitatie Veere zal het onderhoud en strandbeheer langs de hele Walcherse kust voor haar rekening nemen.

De samenwerking tussen het waterschap en de gemeenten Vlissingen en Veere - dat al eerder overeenstemming bereikte met het waterschap - levert alle deelnemers voordelen op. Het geschil draaide er om dat het waterschap niet langer alleen kosten wilde maken voor de door het schap beheerde stranden, maar inkomsten wilde genereren. Vlissingen wilde daar niet voor opdraaien, want het gemeentebestuur had net besloten fors op de strandexploitatie te bezuinigen.

Nu de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) het hele Walcherse strand gaat schoonhouden, wordt veel dubbel werk voorkomen. SSV heeft al bewezen er voor te kunnen  zorgen dat de onderhoudskwaliteit zodanig is dat de Walcherse stranden voor de, voor het trekken van internationale toeristen noodzakelijke, Blauwe Vlaggen in aanmerking blijven komen.

Het gezamenlijk strandbeheer van het waterschap en de twee gemeenten was ook aangezwengeld om paviljoenhouders en eigenaren en gebruikers van strandslaaphuisjes duidelijkheid te bieden. Die moesten vaak heffingen over diverse zaken aan verschillende partijen betalen, terwijl ze nu zaken kunnen doen met Scheldestromen. Het waterschap overlegt met een aantal paviljoenhouders en eigenaren van blokken slaaphuisjes nog over taken die die exploitanten zelf kunnen doen. Maar dijkgraaf Toine Poppelaars weet nu al dat Scheldestromen 'enkele tienduizenden euro's' aan het strandbeheer zal overhouden. 

Vlissingen verwacht dit jaar bijna een ton minder aan strandonderhoud kwijt te zijn en zou daarmee de voorgenomen bezuinigingsdoelstelling halen, betoogt wethouder Josephine Elliott. Ze voegt er direct aan toe dat het te behalen bezuiningsbedrag sterk afhankelijk blijft van het weer. ,,Als we een lange, warme zomer krijgen, gaan meer mensen langer naar het strand en zul je vaker en langer het strand moeten onderhouden. Dat moeten  we natuurlijk wel in ons achterhoofd houden."

De Veerse bestuurders zetten vooral in op behoud van schone en veilige stranden. De Stichting Strandexploitatie doet voor Veere ook de strandbewaking. Vlissingen doet dat in 2017 nog zelf, maar denkt er over na of ze de bewaking in de toekomst ook door SSV laat doen. Vlissingen hoopt zeer binnenkort ook het geschil over de strandbewakingspost met paviljoen Panta Rhei uit de wereld te helpen, zegt Elliott desgevraagd. 

Ook onderzoeken Vlissingen en het waterschap dit (na)jaar of de samenwerking voor de zone langs het strand, inclusief boulevard, duinovergangen er naar toe en een aantal parkeerterreinen, is te verbeteren. De boulevard valt als zeewering onder verantwoordelijkheid van het waterschap, meldt Poppelaars.