In Bossenburgh zijn al langer ondergrondse afvalcontainers. Met (nep)bloemen worden mensen gestimuleerd geen afval naast de containers neer te zetten.
Volledig scherm
In Bossenburgh zijn al langer ondergrondse afvalcontainers. Met (nep)bloemen worden mensen gestimuleerd geen afval naast de containers neer te zetten. © Dirk Jan Gjeltema

Afvalcoach en meer ondergrondse containers moeten bijdragen aan betere afvalscheiding Vlissingen

VLISSINGEN - Vlissingen is er al een paar jaar mee bezig, maar de komende vier jaar moeten alle inwoners er van doordrongen worden dat ze de hoeveelheid huishoudelijk afval moeten beperken en goed moeten scheiden. Een afvalcoach moet de bevolking daarbij helpen.

De afvalcoach kan inwoners ‘op straat helpen met aanwijzingen voor het juiste gebruik van beschikbare inzamelmiddelen’. Maar de begeleider en trainer moet ook opsporingsbevoegdheid van een handhaver krijgen, omdat de ervaring leert dat - ondanks intensieve voorlichting - af en toe corrigerend moet worden opgetreden tegen overtreders. B en W verwachten dat gemeentelijke gedragsbeïnvloeding positieve effecten heeft op de leefbaarheid in de wijken. 

Meer ondergrondse afvalcontainers

Najaar vorig jaar bleek uit onderzoek dat Vlissingen nog ver achter ligt op de doelstelling om niet meer dan honderd kilo restafval per inwoner te produceren. Die constatering maakte de bestuurders niet moedeloos, maar inspireerde juist om het aantal ondergrondse containers in gestaag tempo uit te breiden. De ondergrondse verzamelbakken zijn (nog) niet bedoeld voor plastic, metaal en drankverpakkingen, omdat Vlissingen binnen enkele jaren nog de keus moet maken tussen bron- of nascheiding van het restafval. 

Als het plastic uiteindelijk toch bij het restafval komt, is misschien een grotere capaciteit van ondergrondse containers nodig. Of die containers al dan niet worden afgesloten (zodat ze alleen door mensen uit de buurt kunnen worden gebruikt) moet nog worden besloten. Een eerdere proef leidde tot veel zwerfafval. De gemeenteraad moet binnenkort een besluit nemen over het door het college voorgestelde plan van aanpak. B en W gaan er overigens wel vanuit dat de nieuwe maatregelen niet leiden tot hogere afvalstoffenheffingen. 

  1. T-shirts moeten toerist straks warm welkom geven: ’Zeeland mist jou!’
    PREMIUM

    T-shirts moeten toerist straks warm welkom geven: ’Zeeland mist jou!’

    VLISSINGEN - Je kunt als ondernemer bij de pakken neer gaan zitten door de coronacrisis, maar daar wil Roxane van den Berg niet aan. De eigenaresse van modezaken Manhattan Domburg en Manhattan Vlissingen komt daarom met een naar eigen zeggen ‘warm, eenvoudig, maar toch alles verbindend ‘feel-goodidee’: T-shirts met uitnodigende Nederlandse, Duitse en Engelse teksten. ,,Om toeristen straks het beste welkom-teruggevoel ooit te geven.”