Volledig scherm
Aankomst VOC schip Halve Maan bij de Maisbaai. © lex de meester

Adriaen ten Haeff (1560 - 1608)

Adriaen Hendriksz. ten Haeff stond als reder met ontdekkingsreizen naar West- en Oost-Indië aan de wieg van de VOC, waarvan hij bewindhebber werd.

In 1589 trad ten Haeff toe tot het bestuur van Middelburg, in 1591 werd hij schepen en hij was burgemeester in 1596-1597, 1599-1600, en van 1607 tot aan zijn dood in 1608. Daarnaast was ten Haeff ook lid van de Zeeuwse Admiraliteit en was hij lid van het bestuur van Walcheren.

Als bestuurder heeft ten Haeff geen opmerkelijk werk verricht maar als koopman en reder is hij beroemd geworden. Net als Balthasar de Moucheron bracht ten Haeff als koopman veel rijkdom en handel naar Middelburg. Hij richtte de Middelburgse Compagnie op en handelde vooral met Spanje en Frankrijk en zijn handelshuis had ook connecties met West-Indië; in 1598 en 1599 deden zijn schepen er de ‘wilde kust’ aan met als doel het vinden van Eldorado.

Op 10 maart 1598 zeilde de vloot van ten Haeff en zijn vennoten naar Indië, maar deze reis verliep niet zonder problemen. Een van zijn schepen ging verloren bij Dover, terwijl de andere twee schepen elkaar kwijtraakten en elkaar pas weer terug vonden in Bantam.

Samen met Balthasar de Moucheron, richtte ten Haeff enige tijd later de Verenigde Zeeuwse Compagnie op. Op 28 januari 1601 vertrokken er opnieuw schepen naar Indië en dit keer verliep de reis goed. een goede relatie met de sultan van Atjeh bood de compagnie allerlei voordelen. Zo mocht de compagnie een factorij op het eiland stichten, werd Frederik de Houtman (die gevangen zat op het eiland) weer vrijgelaten en werd er een gezantschat terug gezonden naar Nederland. Op 2 mei 1603 was de volledige vloot, volgeladen met specerijen, terug in Middelburg nadat er onderweg een Portugees galjoen buit was gemaakt. Deze reis was de eerste en de laatste reis van de Verenigde Zeeuwse Compagnie, aangezien de compagnie opging in de VOC.

Geboren in 1560 te Middelburg, gestorven 3 mei 1608 op 48-jarige leeftijd te Middelburg. Partner: Christina Jolijt.

  1. Zeeuws kampioenschap Ringlopen is school voor de toekomst’
    PREMIUM
    video

    Zeeuws kampioen­schap Ringlopen is school voor de toekomst’

    GRIJPSKERKE - Jasper Brasser hoopt volgend jaar mee te doen aan de wedstrijden van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. De twaalfjarige inwoner van Serooskerke maakt daar misschien wel direct een kans om tussen de betere rijders te eindigen. Want tijdens het Zeeuws kampioenschap Ringlopen liet hij maandag zien dat hij een vaste hand heeft en goed kan steken. ,,Ik heb zes ringen uit acht beurten”, zegt hij als de wedstrijd ruim anderhalf uur bezig is.