Volledig scherm
Het actieschip Christiania, dat een Europese rondreis maakt om 'oergranen te promoten, deed donderdag een dagje Vlissingen aan. © René Hoonhorst

Actieschip voor 'oergranen' in Vlissingse jachthaven

VLISSINGEN - Het actieschip Christiania, dat een Europese rondreis maakt om 'oergranen te promoten, deed donderdag een dagje Vlissingen aan.

Het Noorse zeiljacht Christiania (1895) ligt tot vrijdagmorgen in de Vlissingse jachthaven van de vereniging voor watertoerisme Schelde. Het voormalige reddingsjacht doet dienst als actieschip voor Future Farmers, die diverse 'oergranen' weer in productie willen brengen.

Milieuactivisten, boeren, bakkers en zadenverzamelaars hopen zaden van oude granen populair te maken bij producenten en klanten. Ze willen mensen bewust maken van de gevaren van gemanipuleerde gewassen en de voedingsrijkdom van diverse oude graansoorten benadrukken. De Christiania vertrok deze zomer vanuit Oslo en is via diverse Scandinavische steden en Londen onderweg naar Antwerpen. Daar zal het schip deze winter liggen om dit voorjaar verder te zeilen via vele havens langs de Atlantische kust en in de Middellandse Zee naar Istanbul.

Aan boord van het schip zijn de zaden te zien, die sterk en hoog graan en rogge opleveren. Het brood dat van het meel kan worden gemaakt, is niet alleen gezonder, maar ook veel smakelijker, benadrukt de Londense bakker Ben Mackinnon. Hij bakt broden met 'oergranen', geteeld door diverse Britse boeren. Ook in Scandinavië zijn veel agrariërs enthousiast gemaakt voor de teelt van oude graangewassen.

De Future Farmers hopen het komende jaar tijdens hun 'seedjourney' ('zadenreis') veel meer boeren in Europa warm te maken voor het laten groeien van oude graansoorten. Daarnaast willen ze het grote publiek wijzen op de risico's van genetisch gemanipuleerd voedsel en de macht van maatschappijen als Monsanto en Basf stevig inperken, bevestigt Amy Franceschini.

Alle gegevens over de 'seedjourney' en de intenties van de 'toekomstboeren' zijn te vinden op de site: www.futurefarmers.com /seedjourney

Volledig scherm
De bemanning van het actieschip Christiania. © René Hoonhorst