Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal tweede woningen in Veerse dorpen gehalveerd

DOMBURG - Het tweede woningenbeleid in de gemeente Veere werkt. De leefbaarheid is terug in de dorpen. Het aantal huizen dat buiten de vakanties leeg staat, is gehalveerd in twintig jaar.

Die conclusies trekt het tevreden college van Veere bij de evaluatie van het tweede woningenbeleid met de verordening uit 2015. De gemeente controleert actief op misbruik van woningen. In anderhalf jaar tijd, van 2016 tot afgelopen zomer onderzochten bijzondere opsporingsambtenaren van de gemeente 84 huizen op illegaal gebruik als recreatiewoning. Bij 19 huizen bleek dat niet het geval. Bij 13 huizen was wel sprake van niet toegestaan vakantiegebruik. Die zijn weer op de reguliere woningmarkt gekomen. Voor 52 huizen loopt het onderzoek nog. In vijf gevallen is de gemeente naar de rechter gestapt en loopt de juridische procedure. Het overgrote deel van de onderzochte woningen, 53, staat in Domburg. Westkapelle komt met tien onderzochte huizen op de tweede plaats.

Sinds 1997, toen de gemeente Veere ontstond, zijn er in totaal 327 tweede woningen ‘teruggewonnen” voor permanente bewoning. Afgelopen zomer waren er nog 302 woningen die met een ’oude’ vergunning als tweede woning mogen worden gebruikt. Zo’n vergunning vervalt bij verkoop van de woning. Dit jaar is één keer vergunning gegeven voor het tijdelijke gebruik als tweede woning.

Het langlopende tweede woningenbeleid heeft inmiddels een afschrikkende werking op kopers die een vakantiehuis in een dorp zoeken, hoort de gemeente van makelaars. Dorpsraden, vooral in de kustgemeenten hechten sterk aan het beleid tegen recreatief gebruik van huizen in de dorpen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement