Volledig scherm
Gert Stevense (links) en Raymond Versloot bekijken op de kruising Poortersweg/Ankerweg (het doodlopende weggetje evenwijdig aan de Oude Veerhavenweg) waar de nieuwe rotonde en de nieuwe ontsluitingswegen precies komen te liggen. © Lex de Meester

Aanleg bedrijventerrein en ontsluitingsweg kazerne

VLISSINGEN - Langs de A58 bij Vlissingen verrrijst midden volgend jaar een 'duinlandschap'. Een enorm pakket klei en zand moet de ondergrond verstevigen voor aanleg van een bedrijventerrein en nieuwe ontsluitingswegen.

Elke automobilist die Vlissingen in- of uitrijdt over de A58 ziet al weken ongekende bedrijvigheid aan de zuidkant van de rijksweg, tussen de Veerhavenweg en het Souburgse bedrijventerrein.

Grondwerkers treffen, na het kappen van bomen en struikgewas en verplaatsing van een enorme hoeveelheid kabels en leidingen naar de rand van het perceel, voorbereidingen voor ingrijpende infrastructurele werken: het bouwrijp maken van een bedrijventerrein, een nieuwe kruising op de rijksweg en een grote rotonde met de as op de huidige Poortersweg om verkeersdeelnemers naar de Kenniswerf en het station, het bestaande bedrijventerrein én de nieuwe marinierskazerne te leiden.

Het verkeersplein moet zorgen voor een soepele verkeersafwikkeling naar Vlissingen, bedrijven van het huidige en het nieuwe bedrijventerrein én de toekomstige marinierskazerne. De Madame Curieweg wordt doorgetrokken als verbindingsweg tussen de dorpen Oost-Souburg en Ritthem en Vlissingen én ontsluit direct het nieuwe bedrijventerrein Souburg 2. Aan de noordkant van die weg, grotendeels parallel aan de A58, komt een vrijliggend fietspad. De ontsluitingsweg naar de toekomstige marinierskazerne loopt over het terrein van het voormalige slachthuis aan de Poortersweg. De berg van vijfhonderd ton basaltblokken, die nog op het terrein ligt, doet de gemeente Vlissingen in de verkoop.

Rijplaten

Raymond Versloot en Gert Stevense sommen de uit te voeren werken, met hulp van een kaart, achter elkaar op. Maar de twee ambtenaren van de gemeente Vlissingen waarschuwen dat het nog een hele tijd duurt voor de nieuwe wegen en het nieuwe verkeersplein er liggen. Aan in het veld geslagen piketpaaltjes is te zien hoe een aantal wegen over een paar jaar gaan lopen, maar een weg van rijplaten vanaf de Poortersweg geeft een vertekend beeld. De rijplatenweg fungeert niet als voorloper van het nieuwe tracé, maar dient puur als 'werkweg' voor grondverzetvoertuigen en vrachtwagens.

Vanaf volgend voorjaar zullen er ook vrachtwagens met zand en klei af en aan rijden om bergen grond op het terrein te storten. "Er komt een berg grond van 2,5 tot 3 meter hoog op het terrein te liggen. Niet alleen om hoogteverschillen in het perceel op te heffen, maar vooral om de grond 'voor te belasten' en zodoende in te laten klinken. De grond is zo drassig dat we verwachten dat we anderhalf tot twee jaar duurt voor het perceel ver genoeg is ingeklonken om met de infrastructurele werken en het bouwrijp maken van het bedrijventerrein te beginnen", legt Versloot, projectleider van het gemeentelijk ingenieursbedrijf uit.

Volgens het positiefste scenario beginnen die werkzaamheden medio 2018, de eerste nieuwe bedrijven zouden zich in 2020 op Souburg 2 kunnen vestigen.