Jumbo-Visma heerst: Kuss wint vanuit vlucht, Roglic in zetel voor eindzege

SamenvattingSepp Kuss heeft de succesvolle Vuelta van Jumbo-Visma nog mooier gemaakt. De Amerikaan won vanuit de vroege vlucht de vijftiende etappe, een zware bergrit door Asturië. Primoz Roglic verdedigde zijn rode leiderstrui met verve en gaat in een zetel naar de eindzege in de Ronde van Spanje.

In de zware bergrit over 154,4 kilometer moesten de renners vier beklimmingen van 1e categorie bedwingen. Op de eerste beklimming (en in de vlakkere aanloopkilometers) ontstond in fases een kopgroep van zeventien renners. In het peloton met favorieten controleerde Jumbo-Visma voor leider Roglic. De ervaren Tony Martin zorgde ervoor dat de vluchters niet te veel voorsprong kregen, al had de Nederlandse ploeg met Kuss een uitstekende kandidaat op dagsucces mee vooraan.

Kuss wint de vijftiende etappe.
Volledig scherm
Kuss wint de vijftiende etappe. © AFP

Dat bleek op de slotklim naar Santuario del Acebo, een klim van zo'n acht kilometer aan bijna tien procent gemiddeld, waar de vluchters een ruime marge hadden opgebouwd om te strijden om de dagzege. De 24-jarige Kuss reed in rap tempo naar de ontsnapte Spanjaard Sergio Samitier toe en liet hem direct achter om solo verder te gaan. Kuss viel op de steile slotklim in Asturië niet stil en pakte het mooiste succes uit zijn nog jonge carrière. Op 39 seconden van Kuss eindigde Ruben Guerreiro als tweede, voor Tao Geoghegan Hart.

Roglic zorgt voor verkoeling.
Volledig scherm
Roglic zorgt voor verkoeling. © EPA

Roglic heerst in leiderstrui

Kuss.
Volledig scherm
Kuss. © AFP
Quintana kon de topfavorieten niet volgen.
Volledig scherm
Quintana kon de topfavorieten niet volgen. © photo: Cor Vos

Bij de favorieten waagde wereldkampioen Alejandro Valverde als eerste een poging. Hij knalde hard weg en kreeg leider Roglic direct op zijn wiel. Nadat Roglic enkele tijd in het wiel van de 39-jarige wereldkampioen bleef, koos de klassementsleider ervoor om over te nemen. De nummers één en twee van het klassement liepen uit op de overige favorieten, waar Nairo Quintana het grootste slachtoffer was.

Roglic en Valverde kwamen op de Alto del Acebo op 2'14 van winnaar Kuss binnen en pakten veertig seconden op concurrenten Miguel Ángel López en Tadej Pogacar. Quintana verloor ruim anderhalve minuut op Roglic en Valverde, net zoals Wilco Kelderman, die vlak voor de Colombiaan over de streep kwam. Voor Jumbo-Visma dus een perfecte dag in de Vuelta: winst met Kuss en Roglic wéér een stap dichter bij de eindzege.

In het klassement behoudt Roglic zijn voorsprong van 2'25 op achtervolger Valverde. Pogacar staat derde op 3'42. Kelderman stijgt een plekje en staat nu achtste, op 9'15 van de Sloveense leider. Maandag wacht opnieuw een bergetappe: 144,4 kilometer van Pravia naar de Alto de La Cubilla met onderweg drie zware beklimmingen.

Roglic.
Volledig scherm
Roglic. © photo: Cor Vos
Het peloton.
Volledig scherm
Het peloton. © EPA

Wil je de etappe nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: