Wat Zegt De Wetenschap

NIEUW
04:16
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom roddelen we zo graag over BN’ers?

Verslind jij de Story en zit je elke dag stipt om half 7 voor de tv voor RTL boulevard? Dan ben je waarschijnlijk gek op roddelnieuws. Geen zorgen, je bent heus niet de enige. Maar waarom roddelen we zo graag? Wat maakt roddelnieuws over BN’ers zo interessant? Psycholoog Andreas Wismeijer (Tilburg University) vertelt: ,,het is nuttig om onze sociale banden te versterken.”

NIEUW
03:23
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe zorg jij voor genoeg poen voor tijdens je pensioen?

Het zijn spannende tijden... Dus het is extra belangrijk dat je vooruit denkt! Michael Visser (Universiteit van Tilburg) legt uit wat jij nu kunt doen, zodat je later genoeg poen hebt voor je pensioen.

NIEUW
05:02
Geselecteerd Speelt nu af

Wat zijn vaccinaties precies en hoe werken ze?

Hoe werken vaccinaties? De wereld snakt naar verlossing uit deze donkere periode. Veel ogen zijn daarom gericht op een coronavaccin, maar hoe werkt zo’n vaccin eigenlijk? Dr. Meta Roestenberg (Universiteit Leiden) legt uit wat erin zit, hoe het werkt en hoe ze zo’n vaccin maken.

NIEUW
04:43
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Wat kan een hacker met jouw gestolen wachtwoord en hoe zorg je ervoor dat je een sterk wachtwoord hebt?

NIEUW
04:56
Geselecteerd Speelt nu af

Is er in de toekomst nog wel pensioen?

De pensioenpotten raken leeg. Daarom komt er straks een nieuw stelsel. Wat betekent dat voor jou? Benieuwd of jij nog kans maakt op pensioen? Pensioenonderzoeker Michael Visser (Universiteit van Tilburg, Nibud) legt uit hoe het zit met de toekomst van je pensioen.

NIEUW
05:05
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kun je het beste leren?

Stamp jij urenlang woordjes in je hoofd? Of lees je een tekst honderd keer opnieuw? Er zijn talloze manieren om te leren, maar wat werkt nu het beste? Volgens Kim Dirkx (Open Universiteit) zit het 'm vooral in het uitstellen van het vergeetproces. In deze video hoor je hoe je wetenschappelijk verantwoord studeert en ervoor zorgt dat informatie zo goed mogelijk opgeslagen ligt in je geheugen.

Eeuwige Jeugd

NIEUW
16:49
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom helpt een potje bingo niet tegen eenzaamheid?

Het probleem rondom eenzaamheid lijkt steeds groter te worden. Maar is dat wel zo? Volgens prof. dr. Theo van Tilburg (Vrije Universiteit) is het antwoord hierop ‘ja en nee’. In vergelijking met twintig jaar geleden zijn er effectief meer eenzame ouderen. Van Tilburg doet al meer dan tien jaar onderzoek naar dit onderwerp en ziet dat de belangrijkste factor in eenzaamheid het verval van het sociale netwerk is. Een oplossing hiervoor is echter niet zo eenvoudig.

NIEUW
19:22
Geselecteerd Speelt nu af

Wat kunnen Ghanezen ons leren over gezond oud worden?

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en tegen de tijd dat we de 70 bereiken, hebben de meesten van ons last van hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Ouderdom komt immers met gebreken. Maar is dat wel per definitie zo? Volgens verouderingswetenschapper David van Bodegom (LUMC) is het verrassend dat ouderen in een minder ontwikkeld land als Ghana hier juist helemaal geen last van hebben. Als wij vitaal oud willen worden, kunnen we daar nog wel eens een voorbeeld aan nemen.

NIEUW
17:51
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom is het belangrijk dat oudere mensen nog seks hebben?

Mensen op leeftijd die behoefte hebben aan seksualiteit en intimiteit: volgens psychologe Tineke Roelofs (Tilburg University) is dit een taboe dat nodig doorbroken moet worden. Haar onderzoek laat zien hoe dit onderwerp met name in verpleeghuizen moeilijk bespreekbaar is. Tegelijkertijd laat ander onderzoek zien dat een gebrek aan intimiteit en seksualiteit de kwaliteit van leven juist kan verminderen.

NIEUW
16:46
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe vind je als persoon met dementie de weg naar huis?

Je opa die even niet meer op je naam kan komen, de buurman die verdwaald zijn huis niet meer terug kan vinden. Zomaar een paar voorbeelden van mensen met dementie. Een verschrikkelijke ziekte, waarbij mensen zich vaak bewust zijn van hun achteruitgang en steeds meer grip op het leven kwijtraken. Hoewel we dementie nog niet kunnen genezen, denkt industrieel ontwerper Rens Brankaert (TU Eindhoven) dat we het leven van deze mensen wel een stuk makkelijker en leuker kunnen maken.

NIEUW
18:45
Geselecteerd Speelt nu af

Opa en oma, dit is waarom blijven bewegen zo belangrijk is

Dat spieren ontzettend belangrijk zijn weten we inmiddels natuurlijk wel. Zonder zouden we geen stap kunnen zetten. Wat we vaak niet beseffen, is dat onze spieren plastisch zijn. Dit betekent dat ze zichzelf constant afbreken en weer opnieuw opbouwen. Maar dit betekent ook dat we constant moeten blijven werken om onze spieren goed op orde te houden, want voor je het weet zijn ze verdwenen. Volgens bewegingswetenschapper Luc van Loon (Maastricht University) is het dan ook van belang dat we onze spieren goed blijven onderhouden, zelfs als je al op leeftijd bent.

Colleges

NIEUW
14:17
Geselecteerd Speelt nu af

Ben jij verslaafd aan je telefoon?

We zitten steeds vaker verzonken in ons scherm. Sommige mensen appen meer dan dat ze praten. Telefoonverslaving lijkt een van de grote problemen van de 21ste eeuw. Maar is dat beeld wel terecht?

NIEUW
14:15
Geselecteerd Speelt nu af

Beter schoon of vies leven zodat dat je niet ziek wordt?

In Oost-Duitsland hadden kinderen vroeger minder vaak allergieën dan kinderen in West-Duitsland. Na de val van de muur verbeterden de leefomstandigheden van Oost-Duitse kinderen en kregen zij ook vaker allergieën. Merkwaardig hè? Immunoloog Huub Savelkoul (WUR) legt je in dit college uit wat de hygiënehypothese is en of we misschien beter wat viezer kunnen leven!

NIEUW
12:48
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom bereiken mannen sneller de top dan vrouwen?

Een nieuw college van Universiteit van Nederland met de vraag: Hoe word je een succesvolle politicus?

NIEUW
14:29
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kan virtual reality crimineel gedrag verminderen?

Met een virtual reality bril op waan je je in een andere wereld. Perfect voor games natuurlijk, maar wist je dat het in de toekomst wel eens ingezet zou kunnen worden om crimineel gedrag te verminderen?

NIEUW
14:10
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom is eendenkroos het voedsel van de toekomst?

We moeten minder vlees gaan consumeren, maar hoe? Het klinkt gek, maar de oplossing zou wel eens in onze vijvers kunnen drijven: eendenkroos. Pasta eendenkroos? Eendenkroos curry? Kijk niet gek op als je dit soort gerechten binnenkort op het menu van je favoriete restaurant ziet staan. Volgens moleculair bioloog Ingrid van der Meer (Wageningen University & Research) zou eendenkroos wel eens snel op onze borden kunnen verschijnen.

NIEUW
10:44
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe halen we alle energie uit de zon?

Voor niks komt de zon op, elke dag opnieuw. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Maar wist je dat een aanzienlijk deel van het zonlicht niet in stroom omgezet kan worden? Natuurkundige Angèle Reinders (Universiteit Twente / TU Eindhoven) probeert daar een oplossing voor te vinden. Dat doet ze door zonnepanelen een kleurtje te geven.

Het LAB

NIEUW
04:27
Geselecteerd Speelt nu af

Wat doet verblijven in de ruimte met je lichaam?

Astronaut worden: het is de droom van velen. Want wie wil er geen André Kuipers zijn? Maar het beroep brengt serieuze risico’s met zich mee: de ruimte zijn heeft veel negatieve effecten op het lichaam. In deze aflevering van het LAB vertelt sterrenkundige Joeri van Leeuwen (Universiteit van Amsterdam) over de effecten van gewichtloosheid op het lichaam. Wil jij hierna nog de ruimte in?

NIEUW
05:20
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom presteer je slechter onder druk?

Ken je dat? Je neemt penalty's op een voetbalveldje achteraf en ze gaan er allemaal in. Maar tijdens die spannende wedstrijd mis je faliekant. Aan je techniek ligt het niet, de goal is nog steeds even groot en de keeper dook de verkeerde kant op. Wat is het dan? De druk. Hoe kan het dat je minder goed presteert wanneer je onder hoge druk staat? In de nieuwe aflevering van Het LAB legt bewegingswetenschapper Raôul Oudejans (VU Amsterdam) het je uit.

NIEUW
05:37
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom wordt het heelal steeds groter en groter?

Je merkt er misschien weinig van, maar het wordt steeds donkerder op aarde. Hoe dat komt? Sterrenkundige Joeri van Leeuwen (Universiteit van Amsterdam en het Astron) legt het je uit in deze aflevering van Het LAB!

NIEUW
04:11
Geselecteerd Speelt nu af

Zo kun je namen voortaan veel beter onthouden

Je komt op de verjaardag van een vriend binnen, hartstikke gezellig; maar na 20 klamme handjes te hebben geschud, ken je eigenlijk nog steeds niemand. Opeens blijkt dat je direct alle namen bent vergeten. En dat terwijl je soms wel de onbenulligste details onthoudt zonder je te herinneren over welke persoon dit dan gaat. Hoe kan dat nou? Boris Konrad, geheugenwetenschapper aan Radboud Universiteit, geeft een lesje in hoe je je hersenen op weg kunt helpen om de volgende keer wél alle namen te onthouden.

NIEUW
04:59
Geselecteerd Speelt nu af

Zo leer je schieten als professioneel basketballer

Altijd al ambities gehad om professioneel basketballer te worden? In de nieuwste aflevering van Het LAB vertelt Raôul Oudejans (VU/HvA) hoe een speciale bril je hierbij kan helpen.

NIEUW
06:28
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kun je je eigen pijngrens verleggen?

Een sneetje in je vinger of een blauwe plek op je been, het overkomt iedereen wel eens. De één is wat kleinzeriger en zal de hele dag praten over de intense pijn die het sneetje geeft, terwijl de ander er bijna niets van voelt. Maar wist je dat dit vaak geen aanstellerij is en dat je die pijngrens ook zelf kan verleggen? Neurowetenschapper Marijtje Jongsma (Radboud Universiteit) vertelt hoe je dit doet.