Documentaires

NIEUW
15:57
Geselecteerd Speelt nu af

Hebben we in Nederland in de toekomst nog natuur?

Bioloog prof. dr. Jelle Reumer (UU) geeft het je op een briefje: over 1000 jaar zijn de gorilla, de panda en de neushoorn allemaal gestorven. Verschrikkelijk, maar andere soorten krijgen hierdoor juist weer een kans. De mens is de wereld aan het veranderen (of verzieken, als je het zo wilt stellen), maar als je naar het grotere geheel kijkt, zijn we eigenlijk nog maar net begonnen. Een college over de toekomst van de natuur.

NIEUW
15:14
Geselecteerd Speelt nu af

Kunnen wetenschappers straks een vinger in een pot groeien?

Een menselijk lichaam maakt in zijn leven ongeveer 10.000 triljoen celdelingen mee. Wetenschappers hebben inmiddels uitgevonden hoe deze celeigenschap te gebruiken is om nieuwe organen in het lab te maken. Zelfs een vagina kon worden nagemaakt! Wat gaan deze ontwikkelingen voor ons betekenen in de komende decennia? En welke ethische vraagstukken roept deze nieuwe techniek op? Prof. dr. Mark Post (Maastricht University) licht het toe.

NIEUW
14:13
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe moet je trainen als je een betere sporter wilt worden?

Je hebt alle denkbare trainingsvormen al wel eens gedaan. Doe nou gewoon eens gek, zou Peter Beek (Bewegingswetenschapper Vrije Universiteit) je aanraden. Want niet traditioneel maar "differentieel leren" zou wel eens de sleutel tot succes kunnen vormen. Kijk dit college, inclusief beelden van een kogelstoter die nogal gekke pasjes doet.

NIEUW
15:17
Geselecteerd Speelt nu af

Wat is het verschil tussen Polen en Marokkanen?

Toegegeven, de vraag klinkt een beetje als het begin van een slechte grap. Maar om erachter te komen wat de komst van Turkse en Marokkaanse gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog zo ontzettend uitzonderlijk maakte, kun je ze het beste vergelijken met de huidige arbeidsmigranten uit Oost-Europa. En laat dat maar over aan migratiehistoricus Leo Lucassen (Universiteit Leiden)!

NIEUW
17:39
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe zorgt de NS voor hoofdpijn bij wiskundigen?

Onverwachte storingen bij de NS zorgen soms voor totale chaos op het spoor. Hoe kan het dat een enkele storing, zo'n grote invloed heeft op het gehele netwerk? Informaticus Arend Rensink (Universiteit Twente) maakt, in zijn onderzoek naar het Nederlandse treinsysteem, gebruik van de grafentheorie. Hoe deze theorie werkt, legt hij uit in zijn college bij de Universiteit van Nederland. De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).

NIEUW
13:49
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?

Professor Erik Scherder vertelde in zijn eerste drie colleges over manieren waarop je je brein kunt onderhouden en zelfs ontwikkelen. Deze keer voegt hij daar een nieuwe component aan toe: ook kauwen blijkt goed te zijn voor je geheugen. En dat roept meteen de vraag op waarom we onze ouderen in verpleeghuizen zo vaak vanillevla en pap voeren.

NIEUW
16:01
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom moet een goed journalist kunnen flirten?

Het interview is volgens drs. Margo Smit als een Zwitsers zakmes, net zoals voor een padvinder een stuk onmisbaar gereedschap voor een journalist. Maar hoe hanteer je het mes het beste? Doorzagen, fileren of beetje bij beetje een stukje afvijlen zonder dat de interviewkandidaat het doorheeft?

Aanbevolen documentaires series