Voor écht Mexicaans eten ga je naar Renesse: ‘Dit gaat buiten de gebaande paden’
Zeeland eetRENESSE - Zuur, pittig, kruidig, zacht, het past allemaal bij de Texaans-Mexicaanse keuken. ,,We maken gerechten die je thuis niet voor elkaar krijgt”, zegt Ray Davila van The Green Parrot in Renesse. Voor hun spareribs springen ze tot in Utrecht in de auto.
Delen per e-mail
Afhaal boden ze altijd al aan in The Green Parrot, toen de horeca verplicht sloot kwam bezorgen daar bij. ,,Toeristen waren niet meer welkom, dus moesten we het opeens van de 1400 locals hebben.” De Renessenaren wisten het restaurant te vinden. ,,Ze wilden ons echt een hart onder de riem steken. Daardoor hebben we nog acht procent van onze normale omzet kunnen draaien. Dat is altijd beter dan niks.” De zaak vond dankzij de bezorging bovendien een nieuwe doelgroep: jongeren. ,,Die hebben vaak wel de centen, maar geen zin om naar een restaurant te gaan. Ze vinden het fijn als het eten wordt thuisbezorgd. Nu kunnen ze onze spareribs op de bank eten en tegelijk netflixen.”
Gewaagde keuken
Zeeland is niet rijk bedeeld met Texaans-Mexicaanse restaurants, terwijl de keuken iedereen wel iets te bieden heeft. ,,Mexicaans spreekt echt tot de verbeelding. Het is gewaagder dan bijvoorbeeld de Franse keuken met zijn veilige smaken. Mexicaans biedt een compleet smakenpallet en gaat buiten de gebaande paden. Pittig, kruidig of juist zuur en fris. Neem onze pico de gallo (een saus op basis van tomaat en ui). Daarin gaat tequila en limoen.”
Rays vriendin Lois werkte al in de voorloper van The Green Parrot. Toen zij de zaak samen gingen uitbaten, stond direct vast dat de keuken exotische gerechten zou bereiden. ,,Ik kom zelf uit Venezuela en wilde Zuid-Amerikaanse invloeden”, zegt Ray. Dat proef je in de marinades voor de spareribs, zoals de fris gekruide Argentina Spices en gepeperde Mexican Madness. ,,Onze ribben staan met stip op 1, daarvoor komen ze zelfs uit Utrecht. De fajita’s zijn ook heel populair. Een klassiek Mexicaans gerecht met kip, steak en gamba’s of rundvlees. Dat ligt sissend in een pannetje en ruikt heerlijk. Als we daarmee door het restaurant lopen, nodigt dat natuurlijk uit tot bestellen. Daar komt verse guacamole en pico de gallo bij. De gast kan vervolgens zelf zijn wrap maken.”
Ray vergelijkt Mexicaans met de Indische keuken. Je kunt het achter je eigen fornuis proberen na te bootsen, maar echt in de buurt kom je niet. ,,Wij willen gasten echt het gevoel geven van ‘wow, dit kan ik thuis nooit zo lekker maken’.” Bovendien is Mexicaans in essentie - met verse producten als bonen, tomaat en avocado - gezond. Maar, geeft hij lachend toe, ,,op onze maiskolven smeren we roomboter. Het moet wel lekker zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Anne-Marie's pizza's brengen Italië naar Ellemeet
In Ellemeet geurt het dikwijls naar Italië. Geen wonder want Anne-Marie Maartens bakt regelmatig authentieke pizza’s in een houtgestookte pizza-oven. ,,Het is zo leuk om zelf pizza te maken. En dat vuur heeft ook iets romantisch. Het voelt alsof je in Italië bent.” -
PREMIUMZeeuws eten
De zee geeft Zeeuwse Zeebijenhoning een zilte touch
SCHARENDIJKE - Hij weet het niet helemaal zeker maar Nitz - die naam ben ik nog nooit bij iemand anders tegengekomen - Neder-Helman uit Scharendijke denkt dat de aanwezigheid van de zee in de buurt van de bijenkasten toch een zilte touch geeft aan zijn honing. -
PREMIUMRECENSIE EETRUBRIEK
Bij Roekoekoe in Zierikzee staan wereldgerechten op de kaart
Verwennerij met een internationaal tintje. Van een sunday brunch, een Japanse ramen tot een Ierse X-mas hamper, een tas vol lekkers. Niets gaat Sander en Eline Kloet van Roekoekoe in Zierikzee te ver als het om eten gaat. Ze proberen ondanks de verplichte sluiting zoveel mogelijk plezier uit deze uitzonderlijke tijd te halen. -
PREMIUMZeeuws eten
De Houtzaagwerf serveert de vis in zijn geheel: ‘Mensen schrikken wel eens van zo’n beest op hun bord’
KORTGENE - Een lommerrijk terras, scharrelende kippen, vrolijk rondfladderende vlinders. Een idyllischere plek dan Uitspanning de Houtzaagwerf bestaat bijna niet. De menukaart is overzichtelijk, de gerechten eenvoudig. En dat willen de uitbaters vooral zo houden. -
PREMIUM
Sangria van Sliertemie hebben ze zelfs in Spanje niet, ‘je hoeft er niet veel fruit in te gooien’
ABSDALE - De Sliertemie sangria ging er afgelopen zomer wel in: aan het water, in het zonnetje. ,,Zowel de rode als de witte smaakte heel goed”, weet Marlene van Domburg. ,,Deze sangria hebben ze zelfs in Spanje niet.”
-
PREMIUMZeeuws eten
Koken in water uit het Nationaal Park Oosterschelde
Kreeften, mossels, oesters. Alles uit de Oosterschelde smaakt. -
PREMIUMZeeuws eten
Zeeuws Genieten haalt Frankrijk naar de polder van Waarde
Zo’n vijf uur rijden van Parijs vind je in Waarde een table d’hôtes. Naar goed Frans voorbeeld verzorgt Iris Goud op minicamping Zeeuws Genieten wekelijks een eenvoudige, doch voedzame maaltijd waar je zo bij kan aanschuiven. -
Niet naar het restaurant met kerst? Coquilles van De Wig in Renesse eet je gewoon thuis
RENESSE - Afhalen? Jimmy Verboom zag het aanvankelijk niet zitten. Nu de kerstdagen naderen, gaat De Wig in Renesse alsnog overstag. ,,Dankzij onze kerstbox hoef je niet de hele middag in de keuken te staan.”