Twintig uur bezig met een zuurdesembrood; Luuks Brood & Patisserie in Middelburg
Zuurdesem. Daar lusten de klanten van Luuks Brood & Patisserie in Middelburg wel brood van. Steeds meer mensen waarderen de smaak van zijn baksels. Dat bleek ook de afgelopen weken.
Delen per e-mail
,,Brood is een eerste levensbehoefte’’, zegt bakker Luuk Brilman. ,,Daarom mocht de bakkerij open blijven. Heel even steeg de verkoop zelfs. Ons brood valt blijkbaar goed in de smaak bij veel mensen. De klanten gunden zichzelf ook meer zoetigheid. Aan de andere kant verloren we flink wat omzet. Onze lunchroom moest dicht en vanwege de lockdown nam de lokale horeca geen brood en gebak af.’’
Water, meel en zout. Meer heeft Luuk niet nodig om een knapperig en gezond zuurdesembrood te bakken. ,,Echt goed desembrood maken is lastig. Na veel experimenteren, kreeg ik het onder de knie. Mijn omgeving reageerde zo positief dat ik besloot samen met Anneke een bakkerij te beginnen. Dat is nu ruim twee jaar geleden.’’
Voor deze broodbakker is het duidelijk. Zijn knapperige zuurdesembrood is niet zomaar een onderlegger voor beleg. ,,Het smaakt beter dan de meeste andere broden, omdat het de tijd krijgt om te rijzen. Wij zijn twintig uur bezig voordat het op de plank ligt. Een gistbrood maak je in vier uur. Tegenwoordig gebruiken bakkerijen veel hulpstoffen. Wij niet. Ook geen broodverbeteraars. Daarom is ons brood zo gezond. Daarnaast is het licht verteerbaar.’’
Luuk en Anneke ontvangen sinds 1 juni weer gasten in de lunchroom. Om hun klanten een zonnig terras te kunnen bieden, gooiden ze het op een akkoordje met hard rock café Bar Americain, aan de overkant van de straat. ,,Wij gebruiken het overdag. Zij ’s avonds. Jammer dat het weer tegenvalt, het is nog stil. En ik denk dat onze klanten afwachtend zijn. Als ze eenmaal gewend zijn aan deze nieuwe situatie, krijgen we vast meer aanloop.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZeeuws eten
Appels die naar het nieuwe seizoen smaken
,,Ieder appelras heeft zo zijn eigen smaak; de Delcorf en de Sissired smaken naar het nieuwe seizoen”, lacht Caroline van Assche van Landwinkel de Oude Stoof uit Hengstdijk. Delcorf en de Sisired zijn de vroegste appels. ,,Ze zijn niet alleen fris zuur van smaak, ze zien er ook sprookjes-achtig uit. Net alsof Sneeuwwitje er zo een hap uit kan nemen.” -
PREMIUMvideo
Anne-Marie's pizza's brengen Italië naar Ellemeet
In Ellemeet geurt het dikwijls naar Italië. Geen wonder want Anne-Marie Maartens bakt regelmatig authentieke pizza’s in een houtgestookte pizza-oven. ,,Het is zo leuk om zelf pizza te maken. En dat vuur heeft ook iets romantisch. Het voelt alsof je in Italië bent.” -
PREMIUMZeeland eet
Goese pekingeend bij De Brass is ode aan oosterse keuken: ‘Gasten verrassen past bij ons’
GOES - Na zestien jaar is Jeroen van Waarde echt thuis in zijn ‘tweede huis’. De voormalig chef van d’Anvers is nu eigenaar van De Brass in hartje Goes. -
PREMIUMuit eten
In de tuin van El Mosquito waan je je op een Zuid Spaanse hacienda
Voor onvervalst Spaans eten hoef je niet naar Spanje. Dat vind je ook in Zeeland. Zoals bij het nieuwe restaurant El Mosquito in de Sint Janstraat in Middelburg. Niet alleen de gerechten hier komen van het Iberisch schiereiland, ook de voertaal in de keuken is Spaans. -
PREMIUM
Om te zoenen: chocoladedessert van Paul Melis van De Werf in Veere
Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft deze krant chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: Paul Melis van De Werf in Veere maakt een chocoladedessert.
-
PREMIUMUIT ETEN
Sushi Lushi in Bruinisse: Sushi ‘per boot’ bij je thuisbezorgd
We kunnen even niet meer op restaurant, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen. Afhalen en thuisbezorging van maaltijden blijven wel mogelijk. Zus Louise en broer Thomas Hagendijk uit Bruinisse zijn tijdens de eerste horecasluiting in dat gat gesprongen. Hun bedrijfje Sushi Lushi bezorgt Japanse hapjes aan huis. -
PREMIUM
De aanwezigheid van de heer Parkinson was onontkoombaar
Door geleidelijkheid van de dingen in het leven kun je sommige gebeurtenissen niet meer helder zien. Buitenstaanders of veranderingen zijn nodig om zaken weer in perspectief te zien. Zo is het ook met de situatie van mijn ouders. Vergelijk het met een pand dat ze tegenover je aan het bouwen zijn. Eerst denk je dat je niet aan het nieuwe uitzicht kunt wennen en verzet je je, vervolgens hou je per week de vorderingen bij en dan ineens is het klaar en lijkt het net of het er nooit niet heeft gestaan. -
PREMIUMZeeland Eet
In IJzendijke eet je een duurzame topsteak
Aan de kust beleefde de horeca een mooie zomer, ondanks alle corona-maatregelen. Maar hoe marcheren restaurants in het achterland? ,,We hebben geen strand voor de deur. We moeten daardoor nog beter ons best doen”, zegt Hans Ulijn van restaurant Delausanne in IJzendijke.