Stalletjes langs de weg; het is alleen een kwestie van stoppen #4
RETRANCHEMENT - Hoe leuk is het om overal stalletjes langs de weg te zien. Als je het over lokaal eten hebt is dit wellicht wel het summum. Mensen die hun eigen producten uit de tuin of van het land zo verkopen. Er is vaak keus uit zelfgemaakte jams, honing, verse vruchten of groenten.
Er zijn zelfs stalletjes waar je met de pin kunt betalen. Wanneer je er op gaat letten, zullen ze je niet ontgaan. Dan is het alleen nog een kwestie van stoppen.
Zoals bij het stalletje, zeg maar gerust stal, van Carien en Bram Voogdt naast de molen van Retranchement. ,,Onze kraam bestaat al twintig jaar”, vertelt Carien. ,,We zijn iedere dag geopend en verkopen niet alleen groente en fruit van eigen teelt, maar halen drie keer per week in de buurt producten bij collega-telers. Daarom is het wellicht altijd zo druk en gezellig hier. Op zaterdagen is de prachtige molen open, en maalt Bram, die tevens molenaar is, meel dat verkocht wordt in het stalletje.” Ze geniet er zichtbaar van en is trots op ‘haar’ streekproducten. ,,Klanten vertellen over de recepten die ze maken en komen graag terug. Ik maak zelf jams, al was de bramenjam snel uitverkocht. Onze aardappelen, frieslanders, zijn door de zware grond ondanks de droogte, toch groot en goed van kwaliteit. Daar kun je lekkere friet van snijden en binnenkort komen de bruine bonen van eigen teelt. Daar is altijd veel belangstelling voor.”
Hier alvast een recept: week 400 gr. bruine bonen een nacht in water en kook ze gaar. Snijd 5 tomaten in plakken en meng deze erdoor met 400 gr. gehalveerde cherrytomaten, olijfolie, balsamicoazijn, 2 gesnipperde uien, platte peterselie, zout en peper. Serveer met geroosterd brood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUMcolumn margot verhaagen
De maaltijden waren het hoogtepunt met natuurlijk oma’s pannenkoeken
Hij zag er gebruind, energiek en blij uit met een grote bos donkere krullen en een guitige kop. Hij liep tussen zijn kleinkinderen die ongeveer tussen de twee en zes jaar waren en allemaal hingen ze aan en rond hem in de speeltuin waar dit filmpje, dat pas geleden tijdens onze familiemaaltijd vertoond werd, was opgenomen. Het was een drukte van jewelste met al die gillende en spelende kinderen en mijn vader was het stralende middelpunt. -
PREMIUMcolumn margot verhaagen
Ik dacht dat ik een goede weerstand had
Alle goede voornemens ten spijt; de eerste week van het nieuwe jaar bracht ik geveld door de griep in bed door. Best een heftig griepje moet ik zeggen met spierpijn, overgeven en hoofdpijn. Ik dacht dat ik een goede weerstand had en in oktober had ik me nog laten boosteren, maar toch. Het viel op me en nu, terwijl ik mijn column schrijf, ben ik nog steeds wat dizzy. -
PREMIUM
Kippen zijn eigenlijk bosdieren en hebben hier alle ruimte
Bij biologisch bedrijf Blok in ’s-Heer Arendskerke lopen ongeveer 18.000 kippen rond. ,,Die hebben hier echt de ruimte”, vertelt Hilde Franse die samen met haar man Bas Blok de boerderij bestiert. -
PREMIUMUit Eten
Italiaanse verrassing op Vlissingse Boulevard
Een goed Italiaans restaurant in Vlissingen? Zeker! Don Giovanni verrast ons met uitstekend eten en gastvrije bediening. Je proeft dat er hier wordt gekookt met passie.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
Overal stalletjes langs de weg; je hoeft alleen nog te stoppen #2
Augustus oogstmaand. Hoe leuk is het om nu overal stalletjes langs de weg te zien. Als je het over lokaal eten hebt is dit wellicht wel het summum. Mensen die hun eigen producten uit de tuin of van het land zò verkopen. Zelf gemaakte jams, honing, vruchten of groenten. Er zijn zelfs stalletjes waar je met de pin kunt betalen. Wanneer je er op gaat letten, zullen ze je niet ontgaan. Dan is het alleen nog een kwestie van stoppen.