Volledig scherm
Het restaurant aan de Heerenstraat in ‘s-Heerenhoek. © Marcelle Davidse

Smaken uit alle hoeken van de wereld

Korenbeurs is het carnavalscafé van ‘s-Heerenhoek. Onder leiding van Cees en Regina Corbijn is het soms ook culinair carnaval in het restaurant.

Er kleeft niet uitsluitend leut aan De Korenbeurs. De vorige eigenaar, Kimmo Pankow, reed in 2013 met zijn bestelbus in de sloot op de Oude Dierikpolderweg in Baarland. De uitbater van De Korenbeurs en strandbrasserie De Landing in Baarland bezweek kort na het ongeval aan zijn verwondingen. Daarmee verloor de Zak van Zuid-Beveland niet alleen een begeesterd horeca-ondernemer, maar ook de drijvende kracht achter het promotieproject Borsele Energiek.

Durf

Twee jaar lang stond het pand leeg, totdat Cees en Regina Corbijn uit Vrouwenpolder het eind vorig jaar aandurfden café-restaurant De Korenbeurs nieuw leven in te blazen. ,,We zitten zo’n dertig jaar in de catering en zochten al een tijdje een restaurant. Het stond te koop, eerst te duur, maar later konden we een haalbare prijs overeenkomen’’, zegt Cees. Naast De Korenbeurs zijn de Corbijns ook elke dag druk met het cateringbedrijf Culilux. Verder leveren ze een maaltijdservice, waar met name ouderen op de Bevelanden gebruik van maken. Ze koken dus op verschillende pitten. De Korenbeurs loopt leuk, zeggen Cees en Regina. ,,Met carnaval is het natuurlijk vol, maar we hebben ook eters uit de buurt. We hebben bijvoorbeeld de provincie over de vloer gehad. Mensen die bezig zijn met het Sloeweg-project.’’

Zwierzaal

Op zaterdagavond is er reuring in de Heerenstraat, de horecaboulevard van ‘s-Heerenhoek. Dankzij een zonnetje kun je nog lekker buiten zitten. De Korenbeurs heeft één terrastafel. Die is voor ons. Als het fris wordt, stiefelen we naar binnen. Daar hangt de geur van natte hond. ,,Dat zal de oude stofzuiger wel zijn. Daar zit nog vuil van jaren in’’, bedenkt Cees de oorzaak. De zaak is angstaanjagend leeg. Het interieur is van het archetype bruine dorpskroeg. Een kloeke houten bar, met dito krukken. De houten vloer toont sporen van jaren gehos. De lambrisering heeft een lik verf gehad. Ergens tussen fuchsia en bordeauxrood. Naast het restaurant telt De Korenbeurs een ‘kletskamer’, waar maximaal 24 gasten privé kunnen happen. Achterin bevindt zich de ‘zwierzaal’, geschikt voor bruiloft, familiefeest of een onversneden polonaise. Wij tweeën zijn de enige gasten, dus dat zou een korte optocht worden.

Vreemde vrijage

Cees zegt geschoold te zijn in de Japanse keuken. ,,Veel sushi!’’ Dat verklaart onze lichte verwondering over de menukaart. Dat is een vreemde vrijage van de Hollandse, Franse, oriëntaalse en Aziatische keuken. Met tevens een paar Italiaanse en Griekse gerechten stuitert de kaart alle kanten op. Wat voor De Korenbeurs pleit, is dat de Corbijns glutenvrij koken en keurig de allergenen vermelden. Ook denken ze ruimhartig aan de vegetariër en het minder gefortuneerde volksdeel. Door de week is er zelfs een menu voor de crisisprijs van 10 euro!

Zout

We trappen af met minispiesjes van lauwwarme wilde zalm, met een dressing van limoenkoriander, en gevulde tomaat met jasmijnrijst, kastanjechampignons en biologisch gestremde brie, een vegetarisch voorafje. De spiesjes rusten op een matras ijsbergsla. Ze ruiken rokerig en zo smaakt het korstje ook. Van de netjes gegaarde vis proeven we weinig door de bloeddrukverhogende dosis zout. Dat mag wel driehonderd korrels minder. Mijn tomaat verschijnt in een mini-braadpannetje. Met de gesmolten brie bovenop oogt het als een stevig hapje. De basis is prima: de rijst heeft nog beet en de combinatie tomaat-brie-champignons is niet verkeerd, maar ook hier is de zoutgraad te hoog en heeft de pepermolen een paar rondjes te veel gedraaid. Dat vraagt nog wat finetuning.

Experimenteel

Zo veilig als de popklassiekers die uit de boxen vloeien zijn, zo experimenteel is Cees aan de kachel. Dat zien we terug in mijn zalmcurry (ceviche gegaard in limoen) met ui, taugé en paksoi. Bovenop ontwaren we quinoa, superfood uit de Zuid-Amerikaanse (!) keuken. En waar je bij zo’n gerecht een kom rijst verwacht, zet onze goedlachse serveerster er een puntzak dikke Vlaamse friet naast. Bij de Corbijns is het soms culinair carnaval. Het vraagt wel een tapdansact van je smaakpapillen, want Vlaamse patat en de door kokos gedomineerde, op zich smakelijke curry is geen droomhuwelijk. De corpulente zalm is dan wel weer keurig gegaard.

Mijn tafelheer waagt zich aan de ‘extra aanbieding’ Asparages Ceesus, ofwel in witte wijn en bacon gestoofde asperges met dunne lapjes filetrollade waarover Cees twee pollepels botersaus heeft gegoten en waarop vier worteltjes zijn gedrapeerd. De garing van de asperges had iets korter gemogen, maar het gerecht zit op zich redelijk in elkaar. De rollade is een tikje aan de droge kant, wat de vriendelijke Cees later ook ruiterlijk erkent. Hij zet ons op het verkeerde been met de garnituur van tomaat met een pikante rode dressing, die wat ons betreft vloekt met de asperges.

Over de nagerechten kunnen we simpel zijn: veel en goed. De dame blanche (ijs, kumquatlikeur, chocoladesaus) en Chef’s Choice (vanilleijs, frisse yoghurtmousse, rood fruit, pistache-slagroom) vullen het laatste gaatje in onze magen. Bij de keuze van de chef treffen we ook een rood stoofpeertje aan. Stoofpeer in mei, je verwacht het eerder in december. Die keukenprins toch…

Volledig scherm
Regina en Cees Corbijn in de keuken van De Korenbeurs. © Marcelle Davidse