Volledig scherm
Marlies Keukelaar en Cees Verspuij runnen het restaurant. © Ruben Oreel

Recensie: Lekker herfstdiner vanuit de stuurhut

In deze kille herfstmaanden willen we ons graag warmen aan hartige seizoenskost, in een hartelijke omgeving. Bij De Peperboom in Veere kun je prima schuilen voor de storm.

Taveerne De Peperboom bestaat al sinds 1976, lezen we op de onvolprezen Dronk websites (Middelburg Dronk, Veere Dronk en nog vele andere dronken zusjes). Pagina's vol leuke Zeeuwse horecaweetjes, liefdevol bij elkaar gesprokkeld door Edwin Mijnsbergen en Rob van Hese. Dankzij hun speurwerk kan ik als exotische Brabander de Zeeuwse horecanetwerken doorgronden. Ooit kookte hier chef Corjan Hoogerheide, die je vandaag de dag in het fijne restaurant In Den Struyskelder kunt terugvinden. Vanaf april 2015 mogen Marlies Keukelaar en Cees Verspuij zich de nieuwe eigenaren van De Peperboom noemen. Marlies was al eerder verbonden aan De Heeren van Sint Jan in Middelburg, Cees is chef en visboer. Hij leerde zichzelf koken en bewaart nu de mooiste vangst voor zijn eigen restaurant.

Nautisch

Als we binnenstappen beseffen we pas hoe we het hebben gemist - een nostalgisch, gezellig interieur. Na alle fabriekspanden, minimal interieurs, plastic stoelen en sloophout is dit eigenlijk heerlijk: hout dat gewoon bruin mag zijn, mooie oude balken. De stoelen zitten lekker, er zijn onderborden van leer met een retrorandje raffia. Het thema hier is nautisch en dat wordt serieus doorgetrokken: een ankertje hier, een driemastertje daar. Oh ja, en een halve stuurhut in de zaak, die trouwens groot genoeg is om een compleet schip in te parkeren. Schotjes en balustrades creëren rustige hoekjes. De zaak is toegankelijk voor mindervaliden en in de zomer kun je vanaf het grote terras de Grote Kerk en het Stadhuis bewonderen.

Seizoenen

Op onze donkere donderdagavond zijn er nog flink wat tafels bezet. Vooral Veerenaren die iets te vieren hebben. Misschien zijn ze blij dat ze dit heerlijke ministadje weer voor zichzelf hebben, nu de toeristen weg zijn. Dat hier een visboer aan het roer staat blijkt duidelijk uit de kaart: diverse krabben, oesters, mossels en koude en warme visschotels. Lastig kiezen. Wel veel exoten, zoals dorade, heilbot en koolvis. En dat terwijl ons eigen zeetje zoveel lekkers heeft! We staan al startklaar om in de rol van milieuridder te schieten, maar Cees en Marlies vertellen dat ze rekening houden met de seizoenen. Platvissen die een plekje hadden op de vorige kaart gaan binnenkort in de kuit, en chef Cees vindt dat je vis dan met rust moet laten. Kijk, met een verhaal erbij snap je keuzes beter.

Herfstsoep

Eetvriend gaat voor oesters omdat hij net jarig is geweest: zes Cap Horn oesters zitten verstopt onder een dikke gratineerlaag van pittige oude kaas en knoflook. Wat cherrytomaatjes en partjes citroen erbij voor de frisheid, en ook wat dikke ringen rode ui. Zo'n ring drijft ook in mijn soep: pompoensoep, altijd fijn als je die mutanten niet zelf hoeft te slachten. Maar wat een lekkere soep kun je ervan maken: knaloranje, zoet en kruidig, met een fijn takje kervel erin. Lekkere dikke soep, echt herfst dit.

"Ik laat het brood gewoon staan goed?", vraagt Marlies. En dat vinden we fijn, het is altijd zo raar als een broodmandje met inhoud bruut wordt weggenomen. We smeren nog wat lekkere kruidenboter tot de hoofdgerechten arriveren: vis uiteraard, heilbot voor disgenoot, kabeljauw van het weekmenu voor mij. Wat direct opvalt zijn de porties. Dit zijn serieuze vissen, niet van die afgepaste blokjes. Met gul saus op het bord en artistieke strepen groentepuree: pompoenpuree bij de heilbot, intense broccolipuree bij mij. De vis is prima gegaard, mijn kabeljauw krijgt een lift door een mediterraan smeerseltje van zwarte en groene olijfflinters, spekjes en zeezout. Knapperige, hete frietjes komen erbij en een smaakvolle warme groentengarnituur van bleekselderij, courgette en dik gesneden champignons.

Dessert

Ik ben de lastige klant met een notenallergie, en bij het dessert gaat het eventjes mis: het menudessert bevat chocoladevegen met gekaramelliseerde nootjes eroverheen. Gastvrouw Marlies biedt oprechte excuses aan en wil graag een ander bordje geven, maar het is geen ramp omdat de nootjes niet in de dessertonderdelen zitten. Koude maar smakelijke crème brûlée met een knapperig suikerlaagje en een minikopje tiramisu.

Disgenoot heeft de maxi-variant, tiramisu in een glas, op de Zilveren Lepel-manier (een onverslaanbaar Italiaans kookboek). Simpel gehouden, met drassige koek of cake die niet ontvlambaar is door de koffielikeur. Met een dikke laag romige, verleidelijke mascarpone.

Fairtrade

We nemen nog een kopje thee en dat is de Pickwickvariant van fairtrade: Slow Tea, met kruiden. De Peperboom doet er ook wat (praliné) bonbonnetjes en chocoladekoffieboontjes bij. Wat een no-nonsense gastvrije sfeer! Misschien kan de opmaak van de borden nog iets fraaier, bij de hoofdgerechten zaten namelijk binnenzeeën van saus. En het constante opduiken van rode uienringen hoeft ook niet zo, het ringsteekseizoen is immers voorbij. Maar dat is eigenlijk zeuren. De porties en de smaken zijn hier prima. En de rekening? Verre van gepeperd.

Volledig scherm
Het restaurant heeft een nostalgisch interieur. © Ruben Oreel