Volledig scherm
In de open keuken wordt rustig en geconcentreerd gewerkt. © Lex de Meester

Recensie: Een stoere menukaart met veel Bambi

DOMBURG - Voor de tweede keer dit jaar bezoeken we het Badhotel in Domburg.Nu niet vanwege het150- jarig jubileum, maar voor de nieuwe kaart van restaurant Zee&Land.

Met een Wasschappelse in Domburg eten: dan vliegen er al snel grappen door de auto over de verkeerde kant van d’n diek. De sfeer zit erin en vanuit het autoraampje roepen we boe richting de enorme verlichte kerstboom op Landgoed Hooge Duyn. Het is half november lieve mensen! Gelukkig is het Badhotel nog wars van alle kerstravaganza: binnen is het thema Heul Errug Zeeuws, met foto’s van streekdrachtmeisjes en mode gemaakt van oesterschelpen.

We vielen als een blok voor de kaart, die stoere ingrediënten bevat als brandnetel en bier. Speciale icoontjes geven extra aandacht aan vega, bio en streekproducten. Kies je bijvoorbeeld voor knolselderij metroquefort, tamme kastanjes en dressing van Zeeuwse zwarte bessen, dan heb je in één klap alle icoontjes te pakken.

Bambi op de kaart
Eetcollega Frank Balkenende bezocht deze zomer de ramvolle brasserie en wachtte tevergeefs op zijn wijn. Vanavond is er meer dan voldoende personeel, allemaal even vrolijk en vriendelijk in lange beige schorten. Rondom het restaurantgedeelte staat een hoge rode hoekbank die slim een intieme plaats creëert in de grote hotellobby. Daar spotten we naast een mindervalidentoilet ook een stoma-toilet. Aan iedereen is gedacht, ook aan mijn notenallergie: zo verschijnt er apart afgebakken brood. Als amuse krijgen we een glaasje met geitenkaas,rode biet en appelchutney.

Bambi begint een plaag te worden in de Zeeuwse duinen, misschien dat hert daarom veelvuldig op de kaart staat. Zoals in de vorm van carpaccio:ragfijne plakjes hertenvlees, versierd met knapperige reepjes gefrituurde schorseneer, gepocheerde appeltjes voor een zoet contrast en ook wat eendenleverkrullen. Daaroverheen flink wat peper, precies lekker. Disgenoot is blij met de wilde gamba’s, drie smakelijke dikzakken met veel knoflook en een stevige bite. Het bord is aangevuld met toast van zeewierbrood en twee sausjes: frisse remoulade met venkel en een aioli met zure appel.

Hoofdgerecht
Al hebben de koks het druk, want vrijwel alle tafeltjes zijn bezet, in de open keuken is alles onder controle, er wordt rustig en geconcentreerd gewerkt zonder geschreeuw of gesprint. In de keuken spotten we ook een Big Green Egg maar die staat uit, zegt chef Marco Bastiaanse: in het voorjaar mag ie weer vlammen. Lang gluren kan niet, want de hoofdgerechten komen snel.

Voor mijn tafelgast is dat op de plancha gebakken zeebaarsfilet met tandoori. De vis is prachtig gegaard op de loeihete bakplaat, met een knapperig velletje. Er zit een bergje zachte preiringetjes bij, gekookte krieltjes en een zoete wortelpuree die ons weemoedig doet terugdenken aan de babytijd van onze kindertjes. Ik ga voor een tarte tatin met stoofpeer en sjalotjes, blauwschimmelkaas en rauwe witlof erbovenop, die alleen een beetje citroensap hebben meegekregen. Zoet, zout, bitter, zuur en knapperig, elke hap is leuk.

Dessert
Bij mijn dessert zitten ook weer peertjes, maar dan kweeperen, zacht-zoet en aromatisch en een prima partner voor een chocoladesabayon. Met heerlijk vanille-ijs, huisgemaakt zoals bijna alles hier. Op aanraden van serveerster Michelle neemt vriendin de shortcake, ‘machtig maar oh zo lekker’: een dikke plak gemarmerde melkchocolade bovenop, karamel en een lekker zompige koekjesbodem en een bolletje ijs.

De chocola is zo dik dat we er bijna niet met een vorkje doorheenkomen, dus deze twixtaart schuiven we dan wel zo naar binnen. Losse stippen citrusstroopje zijn zuur en geven ons een zuunig mondje.

Rekening
Dat zuunige gezicht blijft als de rekening arriveert, ook al liggen er zes Zeeuwse Knopbonbons bij. Dat leuke glaasje Tempranillo dat zo goed samengaat met carpaccio blijkt ineens acht euro. Drie euro dertig voorijsthee vinden we extreem, hoe artistiek en mondgeblazen het glas eromheen ook mag zijn.

En muntthee voor vier euro, met honing in een plasticje... We vinden Zee&Land zeker sympathiek, met haar missie van duurzaamheid. Maar de drankjes trekken wel iets te veel ‘duur’ uit het woordje duurzaamheid. De massa’s Zeeuwse Trots die over je uit worden gestort zijn echter gratis en welgemeend.We hebben prima getafeld en zijn nu alweer benieuwd naar de lentekaart, als ook die Big Green Egg weer aan mag.

Volledig scherm
Heel veel gratis en gemeend Zeeland-gevoel bij Zee&Land. © L:ex de Meester