Volledig scherm
Hans Landman schenkt gasten wijn in. © PZC

Recensie: De Beuze in Zierikzee, een herberg waar het leven goed is

ZIERIKZEE - Duurzaam vlees, vis en groente uit de buurt. De oude Zeeuws Meisje-reclame- leus 'Het land waar het leven goed is' echoot door De Beuze in Zierikzee.

Over oud gesproken. De Beuze is een fraai zeventiende eeuws pand aan het sfeervolle Havenplein in Zierikzee. De herinrichting met bloemenpracht, klassieke lantaarns en prachtig plaveisel heeft het historische stadshart goed gedaan. Op een druilerige avond drentel je door een Anton Pieck-tafereel. Het restaurant dat we deze keer bezoeken, baadt in warm licht. De deur staat open. Dat nodigt uit. Gelukkig is er nog royaal plaats in de herberg.

Binnen zou de heer Pieck likkebaarden van de stokoude, witgeschilderde balken en het gescheurde metselwerk dat deels aan het zicht wordt onttrokken door een witte lambrisering. Die is minstens een NBA-basketballer hoog. Hoge, moderne banken, robuuste houten tafels, een nephaard, kaarsen en stoelen met oranje-rode velours stof - uit de tijd van koningin Wilhelmina? - zorgen voor een behaaglijke klassiek-moderne sfeer. De stoelen zijn wel te laag voor de tafel. Gastvrouw Vivian Kloet helpt mijn tafeldame met een kussen. Achterin in de zaak, waarvoor je een trapje af moet, is nog een flinke eetruimte met bogen die je normaliter in een Grieks restaurant aantreft. Stijlvast is anders. En al die trapjes in dit historische pand lijken een no-go voor rolstoelers.

Dankzij de dikke vloerbedekking is De Beuze geen galmbak. Je gaat er vanzelf zachter praten. Op de achtergrond murmelt cocktailmuziek, crooners die je in veel zaken hoort. Toch is dit geen opgeprikt restaurant. Je wordt er niet weggekeken als je met ongepoetste schoenen binnenstiefelt.

De kaart is een verrassing. Geen drie velletjes in cellofaan, maar een culinaire bijbel met verhalen en foto's. Zo lezen we dat het lamsvlees van Swifter schapen uit Kats komt, het vlees uit Kortgene, de paling uit Moriaanshoofd en de vis en schaal- en schelpdieren van leveranciers uit Bruinisse. De Beuze zoekt het dichtbij. Dat is vanuit milieuoogpunt, maar naar later blijkt ook kwalitatief geen verkeerde keuze.

Zet De Beuze iets goeds op tafel?
Na de keuze voor een drie- en viergangenmenu - de een met vis en de ander met lam ofwel het onderwater- en bovenwatermenu - verschijnt er een amuse op tafel. Twee mesheften met peterselie, ui, minuscule paprika (denken we). En passant vertelt Kloet dat de lamsbouillon op is. Ook Hollandse garnalen kan De Beuze niet bieden. Dat snappen we, want de inkoopprijs rijst de pan uit. De amuse, met vers brood, is lekker. Rokerig met een zuurtje. Jammer dat er zand tussen de tanden knarst. ,,We spoelen ze goed, maar het kan gebeuren'', reageert Kloet. Daar moeten we het mee doen.

Oneffenheden in de voorgerechten?
Over de vissoep met royaal zeevis, in elk geval veel kabeljauw, velt mijn tafeldame een positief oordeel. Hij is mild, maar wel rijk en romig van smaak. Ik krijg hem ook, als vervanger van de niet voorradige lamsbouillon. Later stellen we vast dat de chefs hier voorzichtig met zout zijn. Zo proef je de vis beter. Een klein draaitje aan de zoutmolen op tafel haalt de soep nog wat op. Mijn royale portie lamsham ligt op een vierkant bord van oranje glas.

De twee strepen kruidige, zoete pompoenchutney heeft dezelfde kleur en valt zo optisch weg. De ham is zoutig en rokerig. Het is een mooie match met de chutney en de chips van knolselder. Tegelijk knallen er bitters doorheen van blaadjes witlof en een deftige dosis rozemarijn. In de mond is het zo een beetje een flipperkast van sensaties, maar het blijft een leuk en apart gerecht.

Hoe smaken de hoofdgerechten?
Koken kunnen ze bij De Beuze. Dresseren ook, want de kabeljauw met gewokte spitskool, al dente gegaarde Zeeuwse Vlegel, roomsaus en wat paprika is een wonderschoon bord. De cuisson van de vis, tja, dat kan niet beter. En de spitskool is een spitsvondigheid, want hoe vaak krijg je deze lekker opgediend en dan zo fris en fruitig? Ik krijg een herfstbord: twee gegrilde lamskoteletten die zijn gelakt met Tureluur-honing, ui, een bedje van frisse knapperig rode kool waarop een stoofpeertje (wijn, kaneel, kruidnagel) rust, pureetjes van knolselder en zoete aardappel, wat witlof en nogal harde krieltjes.

Gelukkig serveert Kloet er een bakje dikke Vlaamse friet bij. Voor de rest is het een feest: mooi rose gegrild, mals lamsvlees met een tedere rooksmaak. Voor dat topkooltje komen we nog een keer terug. Pure smaken, daar steel je onze harten mee. De rode Rioja haakt redelijk aan, al vind ik die bij lam zelden de ideale wijn. Geef mij maar een goede fruitige en kruidige Rhône uit Cairanne of Lirac.

Aangezien de keukenbrigade een royale hand van opscheppen heeft, houdt mijn tafeldame het bij thee. Je krijgt hier losse thee, met keuze uit zes smaken. Mag je zelf laten trekken in een speciaal thee-ensemble.

Ik bijt nog even door met een parfait van hooi - jawel, de favoriete snack van lammetjes- , stoofpeergelei en rondom een granité van gele biet en bloedsinaasappel. Avontuurlijk, met de doordringende aardse smaak van de biet, de nogal zoete parfait waarin beslist geen veevoer is te herkennen en zachte stoofpeergelei. Alsof je een boterham eet met pindakaas, nutella en marmite. Moeilijkdoenerij, vinden we dit slotstuk.

De bediening in orde?
Alles loopt hier op rolletjes. Bijna geruisloos en professioneel vriendelijk. En het totale pakket kost niet eens de hoofdprijs. We krijgen zelfs koffie en thee van het huis. Had Zeeuws Meisje toch gelijk: geen cent te vee hee!

Volledig scherm
Eline Blijlevens serveert een van de vele heerlijke gerechten van de Beuze. © Dirk-Jan Gjeltema