Recensie: Bij Slot Oostende stuift de historie je tegemoet
EETRUBRIEKSlot Oostende heeft weer grandeur. Op de gewelven van het oudste stukje Goes huizen nu een prachtig ingericht restaurant, een hotel én een bierbrouwerij. Dat alleen al is smullen.
Jarenlang was het een smoezelige plek. In 1998 sloot bioscoop Grand Theatre. Het aanpalende Griekse restaurant Rhodos verkaste naar de Wijngaardstraat, als onderdeel van een gemeentelijk plan om dit cultuurrijke hoekje van Goes te vernieuwen. Dat betekende dat de Goesenaren een paar jaar tegen een afbraakgebied aankeken. Een groepje ondernemers, verenigd in de Jacoba van Beieren BV, maakte een ambitieus plan om er een restaurant, brouwerij en hotel te vestigen. De trekkers van de BV zijn Anita Maas en Yamina Abdoun. Eind april ging de zaak officieel open.
Hoewel het massieve etablissement gloednieuw is, stuift de historie je tegemoet. Dat begint al bij de deur, waar een ridder de gasten welkom heet. Hij zwijgt en zijn harnas zit onder de vliegroest. Binnen is het een extravaganza van mooie, klassieke gevelstenen, balken plafonds en grove vloertegels, houten vloerdelen, boogpoortjes, deuren met koperbeslag, strak metalen hekwerken en kroonluchters van geweien. Decoratieschilder Barre Verkerke heeft er menig uurtje zitten prutsen. De muren zien er mede daarom uit alsof Jacoba van Beieren er nog tegen aan heeft geleund. Vloerramen bieden een kijkje in de gewelven, die overigens alleen voor bierproeverijen worden benut.
Kosten noch moeite zijn gespaard om de gast de indruk te geven dat ze in een hoofse ambiance een vorkje prikken, al is dat hier en daar verweven met industrieel design. Zo hangen er enorme schilderijen met middeleeuwse taferelen. Antiek? Nee, het zijn pareltjes van de hand van de lokale kunstschilder Reijnier de Muynck. Pontificaal present zijn twee historische figuren: het echtpaar Frank van Borsele en Jacoba van Beieren dat minzaam op de eters blikt. De overlevering wil dat Jacoba hier heeft gewoond, maar misschien is dat een mythe.
Geen sprookje zijn de glimmende brouwketels boven de open keuken, waar brouwmeester Jens van Stee bieren als Gouden Gans en Straffe Non componeert. Slot Oostende nam in februari tevens bierbrouwerij Emelisse in Kamperland over. Jens begon daar ooit zijn brouwcarrière.
Is het eten ook een beetje middeleeuws?
Echt niet. Wie Breugeliaanse buffetten verwacht, is aan het verkeerde adres. We zitten trouwens in de serre, die met zijn groene banken en eikenhouten tafelbladen ons terugwerpt naar de jaren zeventig. Nee, deze kaart tref je in een gemiddelde brasserie aan. Mijn tafelheer bestelt een terrine van rode biet en geitenkaas, ik ga voor de huisgemaakte garnalenkroketten. Daar zijn we over te spreken. De geitenkaas is romig en dus niet té ‘geitig’, de bietengelei aards en mooi van structuur. Ik hap in twee grote, mooi bruine kroketten. De korst is stevig, de inhoud romig met een duidelijke toets van garnalen. Na wat pulken signaleren we er een paar. Hulde ook voor de mosterdmayo. Dat fijne zuurtje erin doet het goed.
Dat belooft wat voor de hoofdgerechten
Dat dachten we ook. De Belgische bierstoverij arriveert met een hoedje van bladerdeeg en een bakje appelchutney. De serveerster zet er een schaaltje ‘oerfriet’ bij. Dat is smakelijke friet, waarvan een deel ongeschild is. Mijn tafelheer looft de stoverij die ook wat groenten (onder meer wortel) bevat. Het draadjesvlees is mals en smaakvol, met de juiste dosering kruiderij. Er mag misschien iets meer saus danwel vocht bij.
De Cappelletti Prosciutto is één van de duurste op de kaart. Verse pasta met gedroogde ham, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een saus van basilicum en paprika. Voor mijn neus verschijnt een kolossaal bord. De gedroogde ham is bovenop de deegwaar gedrapeerd. De pasta – die oogt als tortellini uit de supermarkt – is te hard, de vulling ondefinieerbaar. Omdat de saus kennelijk op de bon was, vermoeit dit bord. Ik laat de helft liggen, want wat heeft het voor zin als je je door de rijstebrijberg heen moet eten als Luilekkerland nooit in zicht komt? Ik verwen mezelf dan maar met een slokje chardonnay uit de Franse Pays d’Oc, een aangename huiswijn met wat wit fruit en een beetje ‘vet’.
Zeg eens iets over de desserts?
Goed! Een leuk bloempotje met cheesecake, gekarameliseerde banaan en crumble van oreo-koekjes. Lekker en voldoende fris. Mijn crème brûlée kent een knisperend suikerlaagje waaronder een romige custard schuilgaat. Prima dus. Dit keer eet ik me met plezier door de brij heen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Stalletjes langs de weg; het is alleen een kwestie van stoppen
Augustus oogstmaand. Hoe leuk is het om nu overal stalletjes langs de weg te zien. Als je het over lokaal eten hebt is dit wellicht wel het summum. Mensen die hun eigen producten uit de tuin of van het land zò verkopen. Vruchten of groenten of zelf gemaakte jams en honing. Er zijn zelfs stalletjes waar je met de pin kunt betalen. Wanneer je er op gaat letten, zullen ze je niet ontgaan. Dan is het alleen nog een kwestie van stoppen. -
PREMIUMcolumn margot verhaagen
De maaltijden waren het hoogtepunt met natuurlijk oma’s pannenkoeken
Hij zag er gebruind, energiek en blij uit met een grote bos donkere krullen en een guitige kop. Hij liep tussen zijn kleinkinderen die ongeveer tussen de twee en zes jaar waren en allemaal hingen ze aan en rond hem in de speeltuin waar dit filmpje, dat pas geleden tijdens onze familiemaaltijd vertoond werd, was opgenomen. Het was een drukte van jewelste met al die gillende en spelende kinderen en mijn vader was het stralende middelpunt. -
PREMIUM
Bij de Visloods gaat de mooiste vis zo van de boot naar de winkel
Op een of andere manier lijkt het altijd net alsof mensen met Kerstmis, wanneer ze extra hun best willen doen op een lekker maal, meer vis kopen. En dat is ook zo weten ze bij de Visloods in Vlissingen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Overal stalletjes langs de weg; je hoeft alleen nog te stoppen #2
Augustus oogstmaand. Hoe leuk is het om nu overal stalletjes langs de weg te zien. Als je het over lokaal eten hebt is dit wellicht wel het summum. Mensen die hun eigen producten uit de tuin of van het land zò verkopen. Zelf gemaakte jams, honing, vruchten of groenten. Er zijn zelfs stalletjes waar je met de pin kunt betalen. Wanneer je er op gaat letten, zullen ze je niet ontgaan. Dan is het alleen nog een kwestie van stoppen. -
-
-
PREMIUMcolumn Margot Verhaagen
Heerlijk zijn mijn druiven, maar ze zijn wel met heel veel
Mijn vader zou zo trots als een pauw zijn geweest vanwege mijn grote druivenoogst dit jaar en de kwaliteit van de druiven. Toen we hier bijna twintig jaar geleden kwamen wonen, kwam hij met een eigen gekweekte stek van de druivenplant die bij mijn ouders in de tuin stond. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.