Middelburg: Kaffee 't Hof
Donkerder bruin dan Kaffee 't Hof kan een kroeg bijna niet zijn: een mooie oude houten bar, een gordijn voor de deur, een houten vloer, een stalen houtkachel, donkere wanden met oude affiches, gekke knipsels en emaillen reclameborden en het hele interieur stevig doorrookt, uit de tijd van toen dat nog gewoon mocht.
Delen per e-mail
Kaffee 't Hof is overduidelijk een populaire plaats om te eten in Middelburg. En een tafeltje reserveren kan hier niet: als het vol is, is het vol. Wie dan toch per se wil eten, moet wachten aan de bar. Wij kunnen gelukkig nog net aanschuiven aan de stamtafel, pal naast de stoere houtkachel. Binnenkort is het trouwens afgelopen met dat hangen aan de bar: eind januari wordt 't Hof twee keer zo groot: de muur gaat eraan en het café ernaast komt erbij.
Op de kaart staan vaste gerechten zoals saté, kaasfondue en spareribs. Voor de wachtenden aan de bar heeft 't Hof een uitgebreide kaart met tapas, kleine hapjes om de ergste honger mee te stillen. Verder is er een daghap - vandaag langzaam gegaard buikspek - , zijn er dagelijks wisselende vegetarische en vlees- en visgerechten én is er een gewone kaart die ook nog regelmatig wisselt. En het wordt niet eens ingewikkeld van al die keuzes.
Wij kiezen vooraf voor gebakken bloedworst met appelcompote en risoles: gepaneerde Thaise loempia's met kipvulling. "Wat zit daar eigenlijk in, in bloedworst?", wil mijn eetgezelschap weten. "Bloed?",vraag ze verbazingwekkend verbaasd. "Bloed waarván dan? En dat is toch niet het enige wat erin zit?" Ik besluit haar maar niet te vertellen dat ze de gestolde inhoud van varkensaderen aan het eten is, vooral omdat ze er zo van geniet. " Heerlijk, met dat knapperige zeezout erop. Echt een wintergerechtje. En het smaakt helemaal niet naar bloed."
De - vergeleken bij de bloedworst - ongevaarlijke loempia is gepaneerd, waardoor hij extra knapperig is. We krijgen er instructies bij: dik insmeren met de sambal en de chutney. "Dat is echt heel lekker", zegt de serveerster. Ze heeft gelijk: de zacht-pittige vulling combineert fijn met de zoete chutney en de scherpe sambal. Er liggen piepkleine blokjes komkommer bij als frisse afwisseling.
De entrecote - het hoofdgerecht - is simpel, maar doeltreffend: mooi gegrild, precies het juiste rood binnenin, een smakelijk randje vet eraan en een lekker sausje - van sambal en appelstroop - ernaast. Het vlees ligt op een bergje gemengde groenten en er balanceert een bos rucola bovenop, de dikke frieten krijgen we in een apart bakje, net als de mayonaise. De pasta met bospaddenstoelen - het andere hoofdgerecht - is een gerecht voor grote eters: we krijgen nog niet eens de helft op. Het is dan ook een stevig gerecht: brede linten van eierpasta met paddenstoelen, verse spinazie en een berg parmezaanse kaas. De witlofsalade met appel en sesamzaadjes is een prettige afwisseling bij de zware pasta en een aangename verrassing - weer eens iets heel anders dan de salade die je zo vaak krijgt. De hoofdgerechten zijn allebei geen culinaire waagstukken, maar het is wel gewoon echt goed eetcafévoedsel.
Nee, ze hebben geen toetjes, krijgen we te horen van de serveerster: dus eten we maar een Jan Hagel bij de thee. En tijdens het theedrinken merken we pas echt dat we in een eetcafé zitten: er schuift een meneer aan met een boek en voordat we het weten zijn we in een gesprek verwikkeld dat van Italiaanse literatuur naar de teloorgang van het hedendaagse onderwijs schakelt. We blijven nog uren hangen.
Prijs- kwaliteit * * * * Alle hoofdgerechten onder de 18 euro.
De daghap kost 8,50.
Bediening * * * *
Losjes, maar attent
Entourage * * * *
't Hof is een ouderwets gezellig café zonder poespas. Je hoeft je niet eerst om te kleden als je hier wil gaan eten.
Vegetarisch * * *
Niet veel keuze, maar wat er is, voldoet prima.
Horen, zien en ruiken: In het café staan twee draaitafels en een mixer. Wie eigen platen meeneemt, mag DJ spelen.
Conclusie: Kaffee 't Hof is meer dan een eetcafé. Het kan de concurrentie met echte restaurants in de stad makkelijk aan.
Kaffee 't Hof, Vlasmarkt 20, 4331 PE Middelburg. www.kaffeethof.nl . Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 16.00 tot 2.00 uur. De keuken is geopend van 17.30 -21.30 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Burenliefde in Goes tijdens lockdown: hotel Katoen neemt restaurant Codium tijdelijk in huis
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat geldt zeker voor hotel & brasserie Katoen in Goes. Dat haalt buurman Codium liefdevol in huis, zodat hotelgasten kunnen genieten van menu’s op hoog niveau. -
PREMIUM
Regen
Op de regenachtige dagen van de afgelopen week zag ik ze allemaal door de stad sjokken; toeristen die deze kant op zijn gekomen om hun vakantie te vieren. -
PREMIUMcolumn margot verhaagen
Schelp
Afgelopen dagen lagen er door de storm grote bergen schelpen op het strand. Niet bepaald een fijn gevoel aan je blote voeten die schelpen, maar onder mijn hardloopschoenen knisperden ze lekker weg. Na een zuidwesterstorm kun je het beste fossiele schelpen zoeken, las ik ergens. Door de wind worden deze losgewoeld uit de onderlagen. Er zullen er nu wel een hoop van op het strand liggen. -
PREMIUMCOLUMN MARGOT VERHAAGEN
Bij de wortel aangetast
Het leven van mijn ouders is aan de wortel aangetast. Die uitdrukking heb ik niet van mijzelf, maar dat schreef Vincent van Gogh in een brief aan zijn boer Theo vanuit Auvers-sur-Oise. Hij probeerde daarmee zijn triestheid en eenzaamheid uit te drukken. Gelukkig voor ons schilderde hij vervolgens een paar prachtige doeken. -
video
‘Pasta fiep fiep fiep’ is altijd een succes bij hobbykok Thijs uit Middelburg
In de woonkeuken van Thijs van der Schaaf in Middelburg wappert vandaag de Italiaanse vlag. Zijn favoriete keuken, omdat de Italianen met weinig ingrediënten een smaakvol gerecht weten te maken. Dat geldt ook voor zijn zelfbedachte creatie: ‘pasta fiep fiep fiep’, zalmfiletrolletjes met pancetta, lintpasta en zeekraal.
-
PREMIUMZeeuws eten
Pompoen van de Zeeuwse klei
GEERSDIJK - De pompoen is razend populair. Dat komt zeker niet alleen door Halloween. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker en gezond pompoen is. Ook restaurants koken veelvuldig met deze herfstgroente, dikwijls als pompoenzalf bij het hoofdgerecht. -
PREMIUMColumn Margot Verhaagen
Een mondkapje doet wat met gezichten
Pas geleden gingen Man en ik voor het eerst in jaren weer eens samen op vakantie. De Mannen konden deze keer niet mee. Wel hadden we Mondkapje (spreek uit als Roodkapje) bij ons. -
PREMIUMRECENSIE EETRUBRIEK
Bij Roekoekoe in Zierikzee staan wereldgerechten op de kaart
Verwennerij met een internationaal tintje. Van een sunday brunch, een Japanse ramen tot een Ierse X-mas hamper, een tas vol lekkers. Niets gaat Sander en Eline Kloet van Roekoekoe in Zierikzee te ver als het om eten gaat. Ze proberen ondanks de verplichte sluiting zoveel mogelijk plezier uit deze uitzonderlijke tijd te halen.