Mediterraneo: restaurant met een hart
Zie ik het goed? Sophie van antiekzaak Antiek en Q-riosa en haar overbuurvrouw Ragnild wachten me op met een glas champagne en een hartig hapje.
Het doet goed om zo welkom te worden geheten. In de smalle straat van de Middelburgse binnenstad worden geluiden gedempt. De terrassen lopen vol en we vangen flarden van gesprekken op. Het is een mooie voorjaarsavond, als we op de stoep voor Sophie's winkel aan de Vlasmarkt toosten op een gezellige avond.
Het is deze woensdag weer lezersdag, wat inhoudt dat ik een lezer meeneem naar een restaurant van haar of zijn keuze. Het is de beurt aan Sophie Pothoven, een volgens eigen schrijven fervent lezeres van de rubriek Eten. De Middelburgse prijst de keuken van Cemal Diribas van restaurant-pizzeria Mediterraneo in 'onze straat, de Vlasmarkt'. Ze roemt de keuken, maar ze maakt ook duidelijk dat ze een beetje bang is om Mediterraneo te laten beoordelen door de krant. Want stel je voor dat de recensente Cemals kookkunst zou afwijzen of dat zij de 'zaak te rommelig of te gewoontjes zou vinden'. "Dan zou ik Mediterraneo ongewild in de problemen brengen. Maar ik heb toch gemaild naar de krant, omdat ik niet kan geloven dat er iemand is die zijn dorade niet lekker vindt of zijn scampi's in knoflook. En zeg nu zelf: in dit restaurant voel je je toch direct thuis?"
Ik begrijp haar weifeling om de krant te attenderen op Mediterraneo. De zaak kan moeiteloos wedijveren met een Griekse, Turkse of Italiaans taverne. Op Mediterraneo heeft de modernisering geen vat gehad. Je komt er voor de gezelligheid, voor een buitenlandse schotel en voor de warme sfeer. Verwacht geen gesteven tafelkleed of trendy inrichting. Mediterraneo is een no-nonsense-restaurant. Daar moet je van houden. Dat doe ik, dus waar maakt Sophie zich druk om?
De Middelburgse bestelt haar favoriete schotel. Een dorade die lang en langzaam gegaard wordt onder een jasje van zeezout en stijfgeklopt eiwit (17,50 euro). Dit is typisch zo'n gerecht waarvoor de kok veel tijd en aandacht nodig heeft. De dorade staat niet op de kaart, maar omdat het niet druk is en wij geen haast hebben, zegt Cemal ja en verdwijnt snel naar de keuken om aan zijn specialiteit te beginnen.
We openen met een bruschetta mix van mozzarella, pomodore en zalm (7.50 euro). In de zelfservice saladebar liggen rolletjes geroosterde paprika's met roomkaas, salami, verschillende soorten olijven en een tomaten- en gemengde sla.
De half uur wachttijd voor de vis is omgevlogen. De zilte hulst van de dorade wordt aan tafel met een hamertje kapot geslagen. Er komt een mooie blanke vis te voorschijn, die geurt naar rozemarijn, knoflook en citroen. Een verrassende, voor mij onbekende bereidingswijze. Mijn hoofdgerecht, scampi's in olie, is op een vertrouwde manier bereid en wordt geserveerd met geroosterde courgette, friet en brood als bijgerechten. De scampi's zijn knapperig en pittig.
Met het mierzoete gebak, baklava, ijs en slagroom (5,50 euro) en koffie is het Zuid-Europese menu compleet. De zoete uitsmijter maakt iedereen blij.
Cemal legt uit dat hij altijd probeert om een eigen draai aan zijn schotels te geven. " Ik wil geen doorsnee kok zijn. In mosseltijd bijvoorbeeld, maak ik mijn speciale Mosselen Napolitane."
Zijn drang om 'goed te doen' komt van binnenuit. "Koken is zijn passie en dat proef je, dat zie je, dat ruik je. Koken komt uit zijn hart", vat Sophie samen.
Mediterraneo is een buurtrestaurant, waar het eten net zo belangrijk is als de ontmoeting met het personeel en als het even kan met andere gasten. " Je wisselt nieuwtjes uit en praat over de dingen van alledag. Bij Mediterraneo voel je dat je bestaat."
Restaurant-pizzeria Mediterraneo, Vlasmarkt 17/19 4331 PC Middelburg. Tel: 0118-634100. mediterraneo.vpweb.nl /
Alle dagen open vanaf 17.00 uur. Pinnen kan.
Prijs-kwaliteit: * * *
Entourage: * * *
Bediening: * * *
Horen, zien en zwijgen: Bij Mediterraneo kunnen ook menu's besteld worden variërend in prijs van 18.50 tot 21.50 euro. Conclusie: Een restaurant met een hart, waar het buitenland dichtbij is en waar je je gemakkelijk binnenstapt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kerstkrans
Aan mijn voordeur hangt inmiddels een kerstkrans. Deze keer heb ik er een laten maken en grappig genoeg zitten er besjes in die de vogels proberen op te eten. Vooruit dan maar. De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei. Maar ook van eeuwig leven en eeuwige liefde, omdat de cirkelvorm geen begin- en eindpunt heeft. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUMMijn favoriet
Frietjes op de Westkappelse Zeedijk: geen enkele andere plek is de omweg zó waard
Sinds ik kinderen heb, ga ik eigenlijk nauwelijks meer uit eten. Te veel gezeur, te veel stress en met alle gerechten die wel worden besteld, maar niet opgegeten, ook te veel geld. Al zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld op één van de mooiste plekjes van Walcheren: de Westkappelse Zeedijk. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
-
PREMIUMcolumn margot verhaagen
De heer Parkinson had hem in de wurggreep en corona gaf de doorslag
Mijn lieve, bijzondere vader overleed vorige week op een mooie lentedag. Hij is 87 jaar geworden en was moe gestreden. De heer Parkinson had hem in de wurggreep en corona gaf de doorslag. -
PREMIUMuit eten
Het paleis van de koningin onder de groenten staat in Zuiddorpe, bij Onder de Linden
ZUIDDORPE - Als de asperge de koningin onder de groenten is, staat haar paleis in Zuiddorpe. Het witte goud wordt bij Onder de Linden al decennialang op dezelfde wijze bereid. Klassiek, maar ó zo lekker. -
PREMIUMUit Eten
Deze chef draait de brasserie in zijn eentje
De chefkok van Brasserie van B in Kamperland verdient een pluim. Vanavond staat hij er alleen voor. Dat betekent bestellingen opnemen en de keuken in, daarna uitserveren. Een jongleur is er niks bij.