Keukenprinsesje Janice (10) maakt aspergetaart: ‘Een eigen kookprogramma lijkt me wel wat’
videoAls kleuter vrat ze kookboeken. Ze keek geen tekenfilms, maar hing aan de lippen van bekende televisiekoks als Jamie Oliver. Geen wonder dat het meisje uit Goes zich al snel ontpopte tot een keukenprinses. Een aspergetaart bijvoorbeeld, daar draait Janice van Opbergen (10) haar handjes niet meer voor om. ,,Koken is mijn lust en mijn leven.”
Elke dag bindt Janice de keukenschort voor. Dan knutselt ze samen met moeder Bianca weer een heerlijke schotel in elkaar of experimenteert ze met een nieuw recept. ,,Eten boeit me al van jongs af aan. Vriendjes en vriendinnen keken tekenfilms, ik volgde liever kookprogramma’s. Ik ben een fan van Milushka en Jamie Oliver. Ook Masterchef vind ik geweldig. Je steekt er veel van op. Hoewel ik het meeste wel van mijn moeder heb geleerd.”
Wie denkt dat Janice zich beperkt tot cupcakes en appeltaart heeft het mis. Het Goese lekkerbekje lust bijna alles en wil alles uitproberen. Oesters, octopus, zilte groenten, overal zet ze haar tanden in. Paella is één van haar favorieten. ,,Dat aten we vaak tijdens vakanties aan de Spaanse kust. We hebben toen speciale paella-kruiden meegenomen. Sindsdien bereid ik vaak paella met kip en garnalen. Ik heb het ook een keer gemaakt voor een kookopdracht op school. De meeste klasgenoten kwamen met cupcakes aanzetten, ik was één van de weinigen met een hartig gerecht.”
Mama hoeft straks niet meer te koken
De familie is maar wat blij met het jonge kooktalent. Opa en oma bijvoorbeeld kregen een heerlijke taart voor hun gouden bruiloft. ,,Ik ben bijna elke dag aan het bakken. Taarten, appelbollen, soesjes, macarons, pasteis de nata, een Portugese zoete lekkernij. Het meeste geef ik weg aan familie en vrienden.” Moeder Bianca denkt dat het niet meer lang duurt voordat ze als chef wordt ontslagen. ,,Janice gaat steeds meer zelf doen. Binnenkort hoef ik niet meer te koken. En ach, als het mislukt, is er altijd nog de pizzabrommer!”
De aspergetaart die Janice voor deze rubriek bereidt, komt voort uit armoede. ,,Er was op een dag niks anders in huis dan asperges. Toen hebben we besloten daar een soort quiche van te maken. Dat is nu een klassieker in huis. Papa vindt het ook lekker.”
Of Janice ooit in een restaurant zal staan, is niet uitgesloten. Ze wil zich in elk geval verder bekwamen en haar recepten delen. ,,Een eigen kookprogramma zou ik ontzettend leuk vinden.”
RECEPT:
Nodig: 10 à 15 asperges, bladerdeeg, ontbijtspek, eieren, 150 ml kookroom, 100 gram geraspte kaas, bakboter, 1 eetlepel gedroogde bieslook, 1 theelepel zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder
Bereiding: Vet de bakvorm in en bekleed die met bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem. Leg ontbijtspek erop. Kook de geschilde asperges 5 minuten (hangt af van de dikte), laat 10 minuten in pan staan met deksel erop. Meng eieren met de kookroom en de kruiden. Leg asperges in de schaal en voeg het eimengsel toe. Strooi kaas erover. Daarna 30 à 35 minuten in de oven op 200 graden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bistro Reynaert moet Kapellebrug op de kaart zetten
Als je bistro Reynaert in het zicht krijgt, ben je er eigenlijk alweer voorbij. En dat moet anders. Horecatijgers Bart de Vos en Denny Mc Taggart zijn vast van plan de bistro stevig op de (land)kaart te zetten. -
PREMIUM
Bij In de Bakkerij maken ze croissants met hooiboter
Beoefenaars van ambachtelijke beroepen zoals de bakkers hebben het moeilijk. Niet alleen het personeelstekort speelt hen parten, de hoge energie- en grondstofprijzen vormen een bedreiging voor deze bedrijfstak. Alleen een straatbeeld zonder warme bakkers en de geur van versgebakken brood, daar moet je toch niet aan denken? We volgen komende weken ambachtelijke Zeeuwse bakkers en tekenen hun verhaal op. Deze week Renée Looman van In de Bakkerij uit Goes. -
PREMIUMuit eten
Duizelig van de chocolade vertrekken we bij Brasserie Smits
WEMELDINGE - Achter de leilinden aan de Wilhelminastraat in Wemeldinge staat Brasserie Smits. Al langer dan een eeuw een bekende pleisterplaats voor reizigers. Vele schippers, fietsers en duikers komen hier op adem. Tijd voor ons om ook eens poolshoogte te gaan nemen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUMUit Eten
Bij restaurant Mia’s in Axel is het elke dag feest
Een exotisch ogende patio, een hip en sfeervol terras én een comfortabel restaurantgedeelte. Bij Mia's in Axel gaat dit hand in hand. Bovendien wordt het gecombineerd met Zeeuws-Vlaamse gastvrijheid. -
-
-
Het kopen van lokale producten is steeds meer een issue
Deze tijd vraagt om goede initiatieven op het gebied van eten, drinken en duurzaamheid. Daarom is het ook zo goed dat Slow Food Zeeland nieuw leven ingeblazen is. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.