In IJzendijke eet je een duurzame topsteak
Zeeland EetAan de kust beleefde de horeca een mooie zomer, ondanks alle corona-maatregelen. Maar hoe marcheren restaurants in het achterland? ,,We hebben geen strand voor de deur. We moeten daardoor nog beter ons best doen”, zegt Hans Ulijn van restaurant Delausanne in IJzendijke.
Delen per e-mail
Ulijn heeft al één ding mee. Delausanne huist in het mooiste pand van IJzendijke. Bijna vierhonderd jaar oud is het. ,,De plafonds zijn nog authentiek, ja dit is een bijzonder monument.” Binnen heeft de eigenaar het vijftien jaar terug ingericht als een Britse herenclub: lambriseringen en comfortabel meubilair. ,,Destijds richtte iedereen zijn zaak modern in. Ik wilde iets tijdloos. Ik heb er wat aan veranderd, onder meer met een bar waar je vlees ziet rijpen. Ik doe daar ook workshops. Dan laat ik zien hoe je uitbeent en vlees bewerkt.”
Klimbloemen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn Margot Verhaagen
De zee, dé plek waar ik mijn hoofd leeg kan maken
Afgelopen tijd was ik iedere dag wel in de zee te vinden. Niet alleen vanwege de warmte maar ook om mijn hoofd leeg te maken. De zee doet iets met me, en niet alleen met mij. Niet voor niets liggen veel kuuroorden aan zee. -
PREMIUMZeeuwse thuiskoks - video
De chocoladetaart met passievrucht van Middelburgse Vicky is lekkerder dan het origineel
MIDDELBURG - Vicky van Dijk proefde hem voor het eerst op de bruiloft van haar zus. Een taart van witte chocolade met passievrucht. De Middelburgse probeerde hem na te maken en na heel wat pogingen had ze succes. Wat heet: ,,Mijn taart is lekkerder.” -
PREMIUMZeeuwse thuiskoks - video
Bij Rob uit Oostkapelle is de donderdag visdag: kabeljauw uit de oven
Vier jaar terug bond Rob de Waijer uit Oostkapelle voor het eerst de koksschort voor. Er stond toen al 77 jaar op de teller. Het wekt daarom geen verbazing dat één van zijn lievelingsgerechten ‘Opa's visschotel uit de oven’ heet. ,,Dit kabeljauwgerecht eten we vaak op donderdag. Niet op vrijdag... ” -
PREMIUM
’t Genot in Zierikzee maakt sukade net zo mals als een biefstuk
ZIERIKZEE - Uiterst jammer dat ’t Genot in Zierikzee veel maaltijden kan bezorgen, behalve uitgerekend de gerechten waar het om bekend staat. ,,Als je een medium biefstuk aan de andere kant van Zierikzee bezorgt, is ‘ie koud.” Toch blijft er genoeg te kiezen over. -
PREMIUM
Koken met Zeeuwse chef-koks: zo maak je mossels op Thaise wijze
Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft deze krant chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Deze week: Marco Verspeten van Brasserie Sailor’s Inn in Bruinisse kookt mossels op Thaise wijze.
-
PREMIUMcolumn margot verhaagen
Schelp
Afgelopen dagen lagen er door de storm grote bergen schelpen op het strand. Niet bepaald een fijn gevoel aan je blote voeten die schelpen, maar onder mijn hardloopschoenen knisperden ze lekker weg. Na een zuidwesterstorm kun je het beste fossiele schelpen zoeken, las ik ergens. Door de wind worden deze losgewoeld uit de onderlagen. Er zullen er nu wel een hoop van op het strand liggen. -
PREMIUMZeeland eet
Da Silvano in Middelburg brengt alleen het ware Italië
MIDDELBURG - Kom bij Silvan Claassens niet aan met de Hollandse waterbom. Alleen échte producten komen zijn Italiaanse traiteur- en delicatessenzaak Da Silvano binnen. ,,Ik gebruik tomaten uit Sicilië. Klanten willen kwaliteit en niet genept worden.” -
PREMIUMZeeuws eten
Zeeuws Genieten haalt Frankrijk naar de polder van Waarde
Zo’n vijf uur rijden van Parijs vind je in Waarde een table d’hôtes. Naar goed Frans voorbeeld verzorgt Iris Goud op minicamping Zeeuws Genieten wekelijks een eenvoudige, doch voedzame maaltijd waar je zo bij kan aanschuiven.