Margot Verhaagen.
Volledig scherm
Margot Verhaagen. © Peter Arno Broer

Ik denk dat we nu moeten doen waar wij Zeeuwen goed in zijn

column margot verhaagenLiever schrijf ik niets over politiek, maar vandaag even wel. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn veel Zeeuwen in debat in Den Haag. Natuurlijk, het had er langer alle schijn van, dat het niets zou worden tussen Defensie, de mariniers en Zeeland. Hoe jammer ook en voor mij tevens onbegrijpelijk. Vooral het feit dat ze achter ‘onze’ rug om alternatieven onderzochten, maakte het tot een stinkende zaak. Hulde aan ‘onze’ commissaris trouwens.

Maar wie wil er nu niet hier wonen, werken en voor mijn part allerlei verdedigingsmechanismen oefenen. De provincie waar een enorme hoeveelheid aan heerlijke streekproducten vandaan komt, ik denk zelfs dat we de smakelijkste provincie van Nederland zijn. Het is meer dan zestien jaar geleden, dat wij verhuisden naar Zeeland. Voor mij was het een terugkeren, voor Man was het allemaal nieuw. Natuurlijk moesten we eerst wennen. Via de school van de Mannen, het werk en door het sporten leerden, we al snel mensen kennen. We kregen nieuwe vrienden en vonden onze draai. Dat het strand en de zee zo heerlijk dichtbij zijn, ervaren we als een luxe. Dat je het platteland ruikt op een zomeravond, de kleinschaligheid van onze, voor Zeeuwse begrippen, grote stad waar alles is. Ieder jaar komen steeds meer toeristen hier naar toe omdat het hier zo fijn, mooi en goed toeven is. Dus ach, misschien namen de mariniers de slogan van de provincie wel te serieus. ‘Niet iedereen houdt van Zeeland. Mooi.’ 

Ik denk dat we nu moeten doen waar wij Zeeuwen goed in zijn; kop in de wind, schouders naar achteren en vooruit kijken. Laten we er wat positiefs van maken, iets vooruitstrevends misschien wel op het gebied van voedsel. Zodat we straks kunnen concluderen dat het goed was dat die kazerne niet doorging. Serveer ik ondertussen een pan Zeeuwse mosselen. 

Quote

Ik denk dat we nu moeten doen waar wij Zeeuwen goed in zijn; kop in de wind, schouders naar achteren en vooruit kijken

  1. Bakken vol aardbeien bij fruitboerderij in Ouwerkerk: verkoop aan bakkers en restaurants ligt stil
    PREMIUM
    Zeeuws eten

    Bakken vol aardbeien bij fruitboer­de­rij in Ouwerkerk: verkoop aan bakkers en restau­rants ligt stil

    OUWERKERK - Dat genot soms samengaat met gezondheid, bewijst de aardbei. Rood en rijp smaakt en ruikt deze schijnvrucht bijna zo bedwelmend als de eerste zomerdagen. Daarnaast knalt de rode rakker ook nog eens van de vitamine C, nodig voor de weerstand. Dat komt mooi uit, want de zomerkoninkjes van Wim en Joleen Remeeus van Fruitboerderij Remeeus in Ouwerkerk liggen klaar om ervan te smullen.