IJzendijke: Restaurant Delausanne
Lausanne? Lag dat niet in Zwitserland? En wat heeft die plaats met IJzendijke te maken? Het antwoord is simpel: restaurant Delausanne in IJzendijke is genoemd naar de vrouw die bijna een eeuw in het pand aan de Markt heeft gewoond: Elsa de Lozanne.
Delen per e-mail
Ze is er in 1914 geboren en had er jarenlang een kapsalon. Een paar jaar geleden verhuisde ze naar het verzorgingshuis. De naam Delausanne is een eerbetoon aan haar, en het geeft de zaak meteen iets kosmopolitisch. En dat - sorry hoor - in IJzendijke.
Binnenkomen bij Delausanne is een weldaad; de huiselijkheid omarmt je meteen warm. Het interieur van het monumentale pand is stijlvol donker, met chic behang van groene Franse lelies en glimmende strepen. Kaarsjes flikkeren zachtjes. En dan mogen we ook nog bij de boekenkast zitten, die gevuld is met dikke linnen banden. Het is alsof we in een hele mooie huiskamer terecht zijn gekomen. Gelukkig zal blijken dat het eten hier een stuk beter is dan thuis.
Terwijl we van olijf, ansjovis, zure mossels en tomaatjes prikken, en een groep van dertig personen een plekje in de huiskamer zoekt, proberen we te kiezen uit de dikke menukaart. De keuze is vandaag nog een beetje moeilijker omdat het vrijdag is: de avond dat je bij Delausanne tapas kunt eten. Er is een aparte sectie met palinggerechten, en er is ook nog een afzonderlijk menu, waar deze keer wild op staat.
We hebben onstuimige beelden in ons hoofd als we ons salade van gerookte eendenborst met vijgen voorstellen, maar we krijgen een keurig afgemeten en verfijnd bordje eten: héél dunne plakjes heerlijk mals rood vlees met een toefje van tere baby-slablaadjes en spruitgroenten, met petieterige partjes vijg. Subtiliteit alom: één hapje, en weg is de sla. Aan de overkant van de tafel is dat anders. Een dikke plak huisgerookte zalm omvat een berg van goede grijze garnalen gemixt met salade, allemaal geserveerd op een bord dat nog het meest weg heeft van een leistenen tegel. Om de vis heen is in het vierkant een lijst van saus gespoten. Mooi. En nog lekker ook.
Tussendoor kan de roker in het gezelschap terecht op de binnenplaats van het pand die is omgebouwd tot stijlvolle skihut, compleet met brandhout met een laagje nepsneeuw, antieke ski's, een sfeervolle gashaard en stevige terrasverwarming, die speciaal voor ons wordt aangestoken. Ze laten je hier niet op de tocht staan als je een sigaret of een sigaar wilt roken. Attent zijn ze hier trouwens toch wel: we merken er niets van dat de bediening het druk heeft met de grote groep en als iemand per ongeluk een brandje veroorzaakt door haar servet in één van de vele kaarsjes te hangen, blijft iedereen prettig kalm. (wij waren het niet!)
Bij de hoofdgerechten zijn de rollen omgedraaid: nu krijgt de één een stevig bord vol en is het bij de ander wat bescheidener. De fazant wordt geserveerd op een bord dat barstensvol ligt: een precies goed-rosé gebraden borst van het beest, een wat zachter gegaarde poot, een bergje zuurkoolstamppot met spekjes, een stoofpeer, een gestoofde appel met bessencompote erop en een schepje wel erg beetgare spruiten. De fazant combineert fijn met de calvadossaus. Het is veel - en veel verschillends, maar wát een feest. De zeebaars aan de overkant is al net zo goed gelukt als de fazant: de vis wordt samen geserveerd met tagliatelle met een stevige tomatensaus met een beetje basilicum. Niks mis mee: alleen ontbreekt hier toch wel een beetje de variatie. Het is veel van het zelfde. Het wildmenu eindigt met een winters toetje: een klein stukje warme, naar kaneel dampende verse apfelstrudel met een bol romig ijs en een dot slagroom.
Restaurant Delausanne, Markt 8, 4515 BA IJzendijke, 0117-302001, www.delausanne.nl . Maandag en woensdag gesloten, alle andere dagen open vanaf 12.00 uur. Op vrijdag tapasavond, op zondag biefstuk, sparerib, scampies of visschotel voor vijftien euro.
Prijs-Kwaliteit: * * * * Het wildmenu kostte 29,50: scherp, voor zulke kwaliteit.
Entourage * * * *
Delausanne pretendeert zelf het mooiste restaurant van Zeeuws-Vlaanderen te zijn. Dat is geen opschepperij.
Bediening: * * * *
Losjes, maar vakkundig
Conclusie:
Bij Delausanne eten is een feest, zoals het hoort eigenlijk. Niet alleen vanwege het eten, maar ook omdat je er meer dan plezierig zit en er hartelijk ontvangen wordt.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
COLUMN MARGOT VERHAAGEN Reünie
We hadden elkaar jaren niet gezien; het clubje vriendinnen waarmee ik op de lagere school zat en ik. Toch voelde het meteen weer vertrouwd toen we afgelopen week aan de lunch zaten om bij te praten. We hadden inderdaad veel te bespreken want als je elkaar al van zo lang geleden kent, ken je ook elkaars achtergronden en families. -
PREMIUM
Vis met kamerbreed uitzicht bij de Viskêête in Yerseke
Je bent een rund als je bij De Viskêête een biefje bunkert. Aan de haven in Yerseke liggen de oesters letterlijk voor het oprapen en spartelt de vis bijna vanzelf op je bord. Hier eet je dus vis. -
PREMIUM
Volop talent bij Babbels in Hulst
HULST Een jonge kok, prettige bediening. Drinck- & Eeterij Babbels in Hulst heeft alle ingrediënten in huis om uit te groeien tot een schitterende diamant. -
PREMIUM
Vakantievrienden
Ze stonden al op ons te wachten toen we afgelopen zomer de camping aan de Bretonse kust op reden; de vrienden van de jongste Man. Met enige regelmaat bezochten we de afgelopen jaren deze plek gelegen aan een ruige kust. Als kind kwam ik er al en onze jongste Man was drie toen hij voor het eerst meeging. -
PREMIUM
Van ’t Padje wil een bijzondere cateraar zijn
KLOETINGE - Wie noemt haar cateringbedrijf nu Van ’t Padje? Robin Trimpe Burger uit Kloetinge deed het. ,,Ik wilde een ander, geen regulier cateringbedrijf zijn,” vertelt ze. ,,En omdat ik afgelopen zomer een pop-up restaurant organiseerde in een bosje aan het eind van een pad, kwam als vanzelf de naam.”
-
PREMIUM
ETEN De knolselderij van De Gespleten Arent raakt je in het hart
Chefs die een verfijnd vegetarisch gerecht bereiden, komen we in Zeeland niet zo heel vaak tegen. In Middelburg hebben we echter beet. -
PREMIUM
UIT ETEN Bij bistro Bard’eau in Sluis is het vanille-ijs verwarmend
-
PREMIUM
Recensie Hard & Ziel verklaart de liefde aan streetfood
MIDDELBURG - Voor smaakvol streetfood kun je gerust naar Hard & Ziel in Middelburg. De kaart is creatief en het eten flink op smaak. Hier geen peper- en zoutstel op tafel.