Volledig scherm
Hotel-Brasserie Katoen in Goes. © Johan van der Heijden

Hotel-Brasserie Katoen: Katoen moet je eens doen

Het gist in culinair Goes. d’Anvers maakte na een onfortuinlijke brand een geslaagde comeback. In de (Nieuwe) Stadsschuur zit weer horecaleven en binnenkort opent De Kluizenaer aan de Grote Markt. En aan het Bleekveld huist sinds dit voorjaar het architectonisch appetijtelijke Hotel-Brasserie Katoen.

Nieuw bloed is goed voor Goes, want op enkele uitzonderingen na waren we er toch een beetje uitgemangeerd. Durfal Ron Diephout (35) liet het voormalige, historische gemeentearchief omtoveren tot een hotel (met 23 kamers) annex brasserie. Een flinke investering op een relatief stille plek in hartje Goes, want op het door de gemeente tot ‘theaterplein’ gebombardeerde Bleekveld hoeft de politie zelden op te treden tegen samenscholingen. Als we er op een druilerige vrijdagavond heen drentelen, zien we nul tegenliggers.

Diephout, die onder meer chef-kok van de Antwerpse brasserie Appelmans was, lijkt het toch goed te zien. Zijn manager Marc van de Ketterij, die Diephout kent uit zijn tijd bij De Stadsschuur, rept van succes. „Het hotel is erg goed bezet. We hebben veel zakelijke klanten. Ook de brasserie loopt prima.”

Vakblad Misset Horeca is ook benieuwd hoe Diephout en zijn manschappen het eraf brengen. Het horecamagazine gaat Katoen een jaar lang volgen.
De brasserie is zeven dagen per week open! We begrijpen de populariteit van dit jonge etablissement. Het terras, afgebakend door tonnen met wuivend groen, nodigt uit. Hier zit je lekker rustig als op de Grote Markt de kermis of de gemeentelijke veegwagens je gesprek smoren.
Bij de verbouw zijn vele elementen van wat ooit wasserij De Zon (later Zeetex, en nog later bibliotheek en gemeente-archief) in ere gehouden. Zo is Katoen, waarin details als garenklossen aan de wand knipogen naar het wasserijverleden, een smaakvolle mix van industrieel erfgoed en modern design met glas, staal en tafels van organisch hout.

We komen zomaar aanwaaien, waardoor er deze avond slechts plaats is in het bargedeelte. Een vriendelijke serveerster brengt ons drankjes. De menukaart wordt gepresenteerd in de vorm van een klembord. De prijzen van Katoen zijn schappelijk. Tussen 12 en 17 euro heb je een voorgerecht. De hoofdgerechten lopen op tot maximaal 22,50 euro. „We serveren goede gerechten voor redelijke prijzen, waarbij we aandacht besteden aan de presentatie”, zegt Van de Ketterij.

Daarvan is niks gelogen als ons voorgerecht voor twee personen arriveert: Katoens Voorgerecht (17,50 euro pp). De combinatie van warme en koude voorafjes ligt op een ruwhouten bord, die op een tray rust. Gamba’s, Zeeuwse geitenkaas, buikspek, fricandeau, een garnalenkroket, serranoham, een ovaaltje krabsalade, carpaccio met vlokjes Old Amsterdam, opgesmukt met gemengde sla en begeleid door ambachtelijk brood. Mooi plaatje.
Op het bord ook nog een scheve kom met asperge-crèmesoep. Het schuimende soepje met naast uiteraard asperges een hint van bosui heeft smaak, maar is ons wat aan de zoute kant. Het zachte, niet te vette buikspek is heerlijk, zeker als je er een hapje krab bijneemt. De beetgare gamba’s zijn uit de kunst. De garnalenkroket heeft iets pittigs. Niet slecht, ook geen hoogvlieger, vinden we. Hij mag wat ons betreft vissiger. Enthousiaster raken we van de geitenkaas (moet u proeven!) en de ubermalse carpaccio die een gelukkig huwelijk met de Old Amsterdam beleeft. De charcuterie is prima, maar daar kun je ook weinig aan vernachelen.

Nasmakkend van de plezante entree kies ik Pluma d’Iberico, op de barbecue geroosterd Spaans varkensvlees dat wordt opgediend met specerijenlak. Het krijgt gezelschap van fijne pureetjes van knolselder en peterseliewortel (22,50 euro). In het zuidwesten van Spanje dartelen Iberico-varkens door velden met eikenbomen. De rijpe eikels die ze oppeuzelen, geven het vlees zijn rijke smaak. Wie pata negra, de ham van het Iberico-varken, heeft geproefd, weet hoe lekker het is. De lichtrokerige Pluma, die trouwens ook bij Appelmans op de kaart staat!, is mals en sappig, de fijngekruide lak fantástico. Daarbij zorgt zure bloemkool voor fris tegenspel. Katoen heeft ook keukenhumor: op een plak koolraap staat een wasstempel met de naam Katoen.

De voor een brasserie opmerkelijke finesse is ook terug te vinden in de zeebaars met gebakken met crème van pompoen, gekarameliseerde witlof, beukenzwammetjes (ook bij de Pluma aanwezig) en dragonsaus (19,75 euro). Mijn tafeldame looft de perfecte gegaarde vis. Mals en niet droog. In combinatie met de fijne groenten een harmonieus bord.

Na prima koffie pinnen we 90 euro (met tip). We knikken naar elkaar: mooie gerechten en goede porties tegen confectieprijzen. Schone zaak ook. Katoen moet je zeker een keer doen.

--- BEOORDELING ---

Prijs-kwaliteit: ****
Katoen maakt korte metten met het vooroordeel dat hotelrestaurants vaak maar zozo zijn. Leuke gerechten tegen confectieprijzen.

Entourage: *****
Een smaakvolle mix van industrieel erfgoed en modern design. Talloze details verwijzen naar het wasserijverleden. Mooi en groot terras.

Bediening: ****
Vriendelijk en attent. Prima tempo in het menu.

Conclusie: ****
Een aanwinst voor Goes.

Hotel-Brasserie Katoen,

Bleekveld 9, Goes
Tel.: 0113- 211132
katoengoes.nl

  1. Dit zijn de beste restaurants van 2017
    UIT ETEN

    Dit zijn de beste restaurants van 2017

    Zes restaurants maken kans op de PZC Award Beste Restaurant van 2017. Kriskras trokken uw eetdetectives Marloes Matthijssen en Frank Balkenende weer een jaar lang door culinair Zeeland. Met genoegen, want niet alleen aten we bij een flink aantal nieuwe restaurants, de gemiddelde kwaliteit van wat de Zeeuws gastronomie op tafel zet, lijkt stijgende. Dat blijkt ook uit de puntenscores die gemiddeld wat hoger lagen dan in 2016. Zelden kauwden we ons met tegenzin door het menu. Dit zijn onze finalisten: