Hemels en duurzaam: Chef Michiel van restaurant State verwerkt kingfish van kop tot staart
Zeeland EetZolang restaurants de deuren gesloten moeten houden, blijft de PZC chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: chef Michiel van Laere van restaurant State in Lamswaarde maakt een tataki van kingfish, rode ui en lavendel.
Yellowtail kingfish uit de kwekerij Kingfish Zeeland verovert in hoog tempo de Zeeuwse restaurantkeukens. Het bedrijf groeit hard. Momenteel wordt de kwekerij in Colijnsplaat uitgebreid, waarmee de productie volgend jaar stijgt van 1200 ton naar 2700 ton kingfish per jaar. Daarnaast bouwt Kingfish een nieuwe grotere kwekerij in de Amerikaanse staat Maine.
Je kunt principiële bezwaren hebben tegen kweekvis, maar wat in Colijnsplaat gebeurt is duurzamer dan yellowtail kingfish importeren. De smakelijke vis zwemt vooral rond in de wateren bij Japan en Australië. Transport naar Europa is kostbaar en niet bijster milieuvriendelijk. De vis is lang onderweg en daardoor ook minder vers dan die uit de kwekerij in Colijnsplaat. De gekweekte kingfish wordt gezien als een duurzaam alternatief voor de overbeviste tonijn. De smaak dobbert ergens tussen zeebaars en tonijn.
Geschroeid of kort gebakken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMET VIDEO
Smullen voor een prikkie: drie Zeeuwse lekkerbekken koken een budget feestmaal
Aan de kassa van de supermarkt is het elke week schrikken. Boodschappen zijn in een jaar tijd bijna 20 procent duurder geworden. Toch kun je iets lekkers koken voor een prikkie. Drie Zeeuwen demonstreren hoe je een smakelijke en gezonde budgetmaaltijd op tafel zet. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMcolumn
Gek genoeg heeft mijn appelboom juist dit jaar een grote oogst
In het bos ruikt het al naar de herfst maar het is nog volop zomer. Al wordt het in de ochtend alweer donker bij het opstaan. Natuurlijk is het heerlijk wanneer alle dagen de zon zon schijnt maar een stemmetje in mijn achterhoofd houdt me bij de les. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
In Geersdijk draait alles nu om pompoenen
Het is een drukte van belang op het erf van De Pompoenwinkel van de familie van der Zweep in Geersdijk. Grote vrachtwagens rijden vol pompoenen het erf af richting een grote supermarktketen. Want pompoenen, daar draait het hier om in alle soorten en maten. De Pompoenwinkel maakt zich tevens op voor Halloweendag die volgende week georganiseerd wordt. -
-
-
PREMIUMUIT ETEN
Goed eten, zonder poespas bij Kaffee ’t Hof in Middelburg
Iets met tatoeages, donkere hoekjes en soms wat illustere bandjes. Als je bij Kaffee ’t Hof aan de Vlasmarkt niet verder kijkt dan je neus lang is, zal menigeen hier voorbijlopen… -
PREMIUM
Overal stalletjes langs de weg; je hoeft alleen nog maar te stoppen #5
Hoe leuk is het om overal stalletjes langs de weg te zien. Als je het over lokaal eten hebt is dit wellicht wel het summum. Mensen die hun eigen producten uit de tuin of van het land zo verkopen. Vruchten, groenten, zelfgemaakte jams, eieren of honing. Er zijn zelfs stalletjes waar je met de pin kunt betalen. Wanneer je er op gaat letten, zullen ze je niet ontgaan. Dan is het alleen nog een kwestie van stoppen.