Volledig scherm
Mezger, Domburg © Lex De Meester

Dit zijn de beste restaurants van 2017

UIT ETENZes restaurants maken kans op de PZC Award Beste Restaurant van 2017. Kriskras trokken uw eetdetectives Marloes Matthijssen en Frank Balkenende weer een jaar lang door culinair Zeeland. Met genoegen, want niet alleen aten we bij een flink aantal nieuwe restaurants, de gemiddelde kwaliteit van wat de Zeeuws gastronomie op tafel zet, lijkt stijgende. Dat blijkt ook uit de puntenscores die gemiddeld wat hoger lagen dan in 2016. Zelden kauwden we ons met tegenzin door het menu. Dit zijn onze finalisten: 

Mezger, Domburg (8,6)

Mezger is de jongensdroom van twee jonge gedreven chefs: Jeroen Tanis en Sander de Jonge. Van de amuses tot en met de kaasplank, alles is overheerlijk. Ook de presentatie is soms een ware belevenis: we aten pieterman en toast met rouille vanuit een schuine kom, ondersteund door een boomtak! De aimabele gastheer Thomas Parlevliet schonk er kreeftenbouillon bij. Al dat lekkers zakte spectaculair de diepte in, waardoor dit restaurant hoog scoort als het gaat om complexe, rijke smaken. Je zit er trouwens ook prachtig.

AIRrepublic, Cadzand-Bad (8,5)

Volledig scherm
AIRrepublic, Cadzand-Bad © Camile Schelstraete

Analoog aan de film over topchef en eigenaar Sergio Herman schreven we dat ook AIRrepublic fucking perfect is. Alles wat de meesterlijke chef aanraakt, lijkt te veranderen in goud, want ruim een half jaar na de opening heeft AIRrepublic al zijn eerste Michelinster te pakken. De twee chefs Alex Buiten en Nicolas Wentein koken onder het toeziend oog van Sergio Herman de pannen van de kachel. Neem de vissoep Oud-Sluis waarin elk onderdeel een perfecte garing kent. Ook de pladijs en de zeeduivel zijn klasse. Het blijft allemaal beheerst, licht en zacht, maar tegelijk driedimensionaal en interessant. Met afstand is dit het duurste restaurant in de finale, wat de eindscore iets omlaag haalt. Het fantastische zeezicht is gelukkig gratis.

De Boterkapel, Domburg (8,4)

Volledig scherm
De Boterkapel, Domburg © Oreel Ruben

Het jonge en wat goedkopere zusje van De Visbar in Domburg stal ons hart met een keur aan kleinere gerechten (noem het tapas) uit allerlei landen. Het kokstrio Marijn Leenhouts, Yoeri Luteijn en Alain Matulessy kookt met lef. Het schotelde ons heerlijke burrata met rode biet uit de as voor en tonijn met avocadocrème, glasnoedels en in soja en wasabi gedrenkte watermeloen. We smakken nog na. Overigens aten we er een maand later een keer privé. Misschien was het een erg drukke zondag, maar de uitvoering was net iets minder dan de eerste keer. Het blijft topsport.

Alexander’s Restaurant, Moriaanshoofd (8,4)

Volledig scherm
Alexander's Restaurant, Moriaanshoofd © Marieke Mandemaker

Griek Marius Tsakonis en zijn Nederlandse gade Ingrid Tsakonis-Ettema hebben in Moriaanshoofd stiekem een kwaliteitsrestaurant opgebouwd. De bediening is top, de keuken klassiek Frans met een moderne twist. Dat vonden we geen straf. Chef Alwin Steijger bereidt pure, beschaafde en smaakvolle gerechten. We likten onze vingers af na de malse brandgrans met daarbij een majestueuze bitterbal van ganzenbout. Eten als God in Frankrijk? Het bestaat in Moriaanshoofd.

Kint & Co, Paal (8,3)

Volledig scherm
Kint & en Co, Paal © Peter Nicolai

Voor Kint & Co moet je naar het einde van de wereld: het Zeeuws-Vlaamse Paal. Het is de thuishaven van dé Ladychef van Zeeland en misschien ook wel heel Nederland: Riet Kint. Ze zijn er dol op mediterrane smaken, maar gooien er wel graag Oostenrijkse en Duitse wijnen tegenaan. Vanwege die bijzondere zuren. Riet Kint kookt eigenzinnig met ferme smaken, zoals coquilles met aardappelmayonaise. Kwaliteit staat als een Paal boven water bij Kint & Co.

AMUZ, Goes (8,3)

Volledig scherm
AMUZ, Goes © Marcelle Davidse

Eén van de verrassingen van 2017. Net als De Boterkapel serveert AMUZ gerechtjes die qua portie tussen servet en tafellaken vallen. Elk gerecht kost 7,50 euro. Hoe overzichtelijk wil je het hebben? Laat chef Benjamin van Doorn en souschef Kevin van Dam maar schuiven, want de smaken zijn hier dik in orde en de combinaties spannend. We smulden van tonijn met mango, soja, dille, kletskop en garam massala. Naast een uitstekende bediening scoort AMUZ tevens met zijn prijs-kwaliteitverhouding. Het is de prijspakker van onze zes finalisten. 

De winnaar van de PZC Award Beste Restaurant van 2017 wordt donderdag 28 december bekendgemaakt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement