De koe lo kai van Kim is een winnaar: ‘Alles wat je zelf maakt, is lekkerder’
VIDEOHULST - Dromen mag. En dus ziet de Kim van de Velde zichzelf best achter de pannen van haar eigen bistro staan. ,,Het zal bij dromen blijven.” Daarom kookt de Hulsterse thuis de sterren van de hemel. Haar koe lo kai is een echte winnaar.
Delen per e-mail
Koe lo kai staat op het afhaalmenu van ieder Chinees restaurant. Het zijn die gefrituurde kippenballetjes in zoetzure saus. ,,Niet te verwarren met koe lo yuk, dat is met varkensvlees", vertelt Kim. Natuurlijk heeft ze het gerecht ooit bij de Chinees gegeten. ,,Maar alles wat je zelf maakt, is lekkerder. Het is een smaakvol en zoet gerecht. Ik maak het zeker een keer in de maand. Het is makkelijk en staat snel op tafel.”
Vuur & Vlam
Kim is altijd met eten bezig. ,,24Kitchen staat hier de hele dag aan. Ik ga graag op restaurant of nodig vrienden uit om te komen eten. En ik google vaak recepten, maar ik geef er wel mijn eigen twist aan. Ik houd enorm van soep en stoofvlees, maar ook van de buitenlandse keuken.” Ze is ook idolaat van pittig eten. Daarom is Kim vorig jaar de webshop Vuur & Vlam gestart. Ze verkoopt zelfgemaakte sambals, chiliolie- en saus. ,,Van sambal met mango tot sambal met de madame jeanette.”
Kim heeft altijd gedroomd van haar eigen bistro of lunchroom in de binnenstad van Hulst. ,,Dat lijkt me geweldig, van jongs af aan al. Maar het zal bij dromen blijven. Het werk is te zwaar. En als ik op deze manier met eten bezig kan zijn, is dat ook leuk.”
RECEPT
Nodig: 350 gram kip, 1 paprika, 1 ui, driekwart ananas, 100 ml rijstazijn, 100 ml ketchup, gemberpoeder, 100 ml kippenbouillon, 100 gram maïzena, 50 gram suiker, gembersiroop, sojasaus, sesamolie, rijst, zonnebloemolie.
Bereiding: snijd de kip op blokjes en marineer in sojasaus en sesamolie. Kook daarna de rijst gaar. Laat voor de saus de ketchup, rijstazijn, gemberpoeder en gembersiroop inkoken. Haal de kip door de maïzena en frituur in zonnebloemolie. Snijd paprika, ananas en ui op stukken en bak ze aan. Voeg de saus en de gefrituurde kip toe aan de paprika, ananas en ui. Serveer met rijst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN MARGOT VERHAAGEN
Een venijnig staartje
Laatst was ik een paar dagen met een vriendin wandelen naar en over Goeree-Overflakkee. Zo de Brouwersdam over te lopen is een feest van zee, strand en het gekrijs van meeuwen. Je weet meteen weer waarom het leven aan de kust zo mooi is. Heen liepen we via Goedereede naar Ouddorp en de dag erna weer terug langs de Grevelingen naar Zeeland. Hoewel Goeree zomaar een Zeeuws eiland zou kunnen zijn. -
Barista Rob Clarijs heeft eigen koffiemerk De Zeeuwse Branding
Lange tijd had Rob Clarijs vrijwel niks met koffie. Tot hij de smaak van het bakkie troost te pakken kreeg. Inmiddels heeft hij een eigen merk koffiebonen. De pakken De Zeeuwse Branding vinden normaal gesproken goed hun weg naar de klant, maar nu cafés en restaurants gesloten zijn, ligt alles bijna stil. Bijna. -
PREMIUMuit eten
Marc Vos van De Houtzaagwerf maakt muziek voor de papillen: een rolmops met fluitenkruid
Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft de PZC chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: kok Marc Vos van restaurant De Houtzaagwerf in Kortgene maakt een rolmops van wijting en fluitenkruid. -
PREMIUM
De friet van Petatje komt vers uit de Zeeuwse klei
Kees van Nieuwenhuyze zit samen met zijn ouders Annemiek en Bert in Maatschap Middenhof te Kloetinge. Naast bruine bonen en suikerbieten telen ze op hun prachtige Zeeuwse boerderij aardappelen. Nu hebben ze Petatje, vers gesneden friet die zo voorgebakken en gefrituurd kan worden. -
PREMIUM
‘Niet veel mensen kennen de tarbot als thuisgerecht en dat is jammer’
Bij Seafarm in Kamperland staan ze bekend om hun mesheften, de diverse schaal- en schelpdieren, de eigen oesters en de zelf gekweekte tarbot. ,,De tarbot is de koning onder de vissen”, zo weet Dave Bout, samen met zijn vader eigenaar van Seafarm. ,,Toch kennen niet veel mensen de tarbot voor de thuisbereiding en dat is jammer.”
-
PREMIUMZeeland eet
Goese pekingeend bij De Brass is ode aan oosterse keuken: ‘Gasten verrassen past bij ons’
GOES - Na zestien jaar is Jeroen van Waarde echt thuis in zijn ‘tweede huis’. De voormalig chef van d’Anvers is nu eigenaar van De Brass in hartje Goes. -
PREMIUMuit eten
Zeeuwse asperges van de koude grond
Het is een bijzondere week voor Niek en Bastiaan Dikker van aspergekwekerij Spitsbroek uit Eede. Ze nemen officieel het bedrijf over van hun ouders. -
PREMIUMZeeuwse thuiskoks - video
Vegan koken is voor Anouk een sport, haar vleesloze curry is ‘buitenaards lekker’
MIDDELBURG - Nee, Anouk Seegers is niet vegan. Maar ze draait haar hand niet om voor een experiment zonder dierlijke producten. Haar vegan curry, ook wel boerencurry of ‘mercurryus’, tovert ze geregeld op tafel. ,,Je hoeft niet elke dag vlees te eten.”