Content over zo veel ferme smaken bij Kint & Co
recensieAan het einde van de wereld en dan een stukje verder. Vlak aan het spectaculaire Verdronken Land van Saeftinghe, onder de rook van Antwerpen, vind je Kint &Co.
Het kleine restaurant is een begrip, voor ingewijden dan. Hier kookt Riet Kint: één van de weinige vrouwelijke topchefs van Nederland. Wereldwijd staat er maar een minipercentage vrouwen aan de culinaire top en ik vraag me hardop af waarom. Riet haalt haar schouders op. ,,Vanwege de zware pannen? Het is misschien een machowereld, ideaal voor haantjes. Maar ach, ik ben ook best macho.” Ze zegt het met een grote grijns.
De culitop komt hier regelmatig over de vloer, zegt gastheer en echtgenoot Jan Cees Tans. ,,Om te kijken wat Riet nou weer uitspookt.” Tans maakte furore als saxofonist (Gruppo Sportivo!) en had samen met zijn vrouw restaurant Zuid-Zeeland, in Amsterdam. Een hippe tent waar schrijvers en uitgevers kwamen, muzikanten en kunstenaars. Toen ze de hectiek beu waren, vertrokken ze naar Zeeuws-Vlaanderen, de geboortegrond van Riet. Ze vonden een dorpscafé in het gehuchtje Paal, bij Graauw. Het stond al tientallen jaren leeg, al was het woonhuis ernaast iets langer bewoond gebleven. Door de eigenaar, en zijn vloot van scheepsmodellen. De twee panden vormen samen het restaurant. Je komt binnen in een warm rood deel, met een open keuken en een mooie verzameling kunst. Ernaast is de eetzaal, in gezellig korenbloemblauw. Bruin geverfde bistrotafels en houten eetkamerstoelen, aardewerk aan de muur.
Warm welkom
We zijn een half uurte vroeg en dan hebben we er al een rondje Paal opzitten. In de vrieskou, langs de getijdehaven. We krijgen een warm welkom plus een zeer welkome warme amuse: een boterig minitaartje met parmezaan en mosgroene olijventapenade. We proeven peterselie en ansjovis, onze bevroren zintuigen komen razendsnel tot leven. Vanavond zijn er twaalf gasten. De service gaatrelaxt en ontspannen dankzij Jessie de Waal: zij is er al vanaf het begin bij, helpt Jan-Cees in de bediening maar is vooral de rechterhand van Riet in de keuken. Samen koken ze vrijwel om de week een ander menu. ,,Dan sta ik hardop om mezelf te lachen, als ik weer last-minute aan het schuiven sla”, zegt Riet. ,,Dat is voor mij de sport: jezelf blijven uitdagen, niet met de stroom mee. Blijven zoeken, eigenwijs zijn.”
En dat blijkt: ze zijn hier dol op mediterrane smaken, maar gooien er wel Oostenrijkse en Duitse wijnen tegenaan. Vanwege die bijzondere zuren.We beginnen het feestmaal trouwens met een vrolijke Spanjaard: Basa uit de Rueda, van de rondreizende wijnmaker Telmo Rodriguez. Verdejo en Viura, citrus, bloesemgeur en mineralen. Elegant en mooi in balans, precies zoals het eerste gerechtje. Plakjes rauwe coquille liggen op een bodempje van aardappelmayonaise:romige aardappelpuree met het zure van Vlaamse mayo. De coquilles zijn subtiel gemarineerd in grassige olijfolie met gekonfijte citroen en zeezout. Ragfijne serpentines van rauwe bosui maken het extra groen en fris.
Hartige poffertjes
We eten hartige poffertjes, met Oosterscheldepaling. Die liggen als bastions op een fortje van gegrilde wintergroenten: pompoen, schorseneren, wortel en knolselderij. In het midden ligt zalvende maar tegelijkertijd ook verfrissende hangop met citroen. Sesamzaadjes en koriander verrassen, net zoals een vinaigrette van palingbouillon. Samen is het licht, maar toch complex.
Het laatste voorgerechtje is kwartel, gevuld met Berkshire ham en salie. Er ligt frisse groenlof bij en chutney van rode ui en appel. Af en toe knettert het lekker tussen je kiezen, door korreltjes zwarte rijst. Een kwartelpootje is ingesmeerd met honing en anijs en doet een beetje Oosters aan. Berkshire ham is enorm geliefd in Japan en heeft daar zelfs een eigen naam, Kurobata. De hamblokjes zijn zoet en sappig en gaan fraai samen met de smaak van salie en vooral met de wijn: Gelber en Roter Traminer, van Josef Umathum. Die ons lichtjes doet denken aan dessertwijn en de bedwelmende geuren van rijp fruit. Lychees, druipende peren.
Als hoofdgerecht kiezen we voor vlees: in een mooi diep bord liggen de lende en de schouder van jong Ardeens wild zwijn. Met een knapperig geitenkaas-polenta kroketje, aardse paddenstoelensaus en knalgroene savooienkool. We krijgen er een glas Siciliaans rood uit Trapani bij: Santagostino Baglio Soria, gemaakt van fifty-fifty Syrah en Nero d’Avola. Een mond vol dikke bosvruchten, een zweempje kruidnagel. Wat een wijnen.
En dan is het helaas alweer tijd voor een dessert. Manlief kiest een plankje perfect gerijpte lekkerheden van kaasaffineurs Van Tricht, uit Berchem. Met Beaufort uit de Savoie en Jersey Blue: het klinkt als een spijkerbroek maar is superkaas uit de Zwitserse Alpen. Ik geniet van een lemoncurd-meringuetaartje, met een stevige bodem. Zachte toefjes meringue zijn subtiel gebrand, lekker vadsig erbij zijn pruimen in portsaus, als een boozy tutti frutti.
,,Jullie zijn content zoals het is?”, vraagt Jan Cees. En oh, dat zijn we. Al had ik best nog een heel menu kunnen verslinden. Niet omdat we nog trek hebben, maar simpelweg omdat het zo lekker was. Verrassend, vrolijk, ferme smaken. Een hele fijne afsluiter, als mijn laatste restaurantbezoek voor de PZC. Om lekker te eindigen met een foute innuendo: wat een kwaliteit bij Kint & Co - dat staat als een Paal boven water.
Dit is de laatste bijdrage van Marloes Matthijssen voor de rubriek Eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn margot verhaagen
Voor mijn gevoel had ik de dozen met kerstspullen nog maar net op zolder gezet
Nooit eerder had ik zo vroeg al een kerstboom in huis. Via een vriendin ontdekte ik een adres waar ze de bomen gratis aan huis bezorgen en ineens had ik enorme zin om mijn huis in kerstsfeer te dompelen. Misschien wel mede door het feit dat de Mannen dit jaar geen tijd hadden om Sinterklaas te vieren, maar het kan ook aan het koude, natte weer liggen. Voor mijn gevoel had ik de dozen met kerstspullen nog maar net op zolder gezet, toen ik ze afgelopen weekend naar beneden haalde. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Brouwerslokaal in Groede matcht bier met lokale, verse gerechten: een gouden formule
GROEDE - Wie denkt dat alleen vette happen matchen met bier, moet nodig naar Brouwerslokaal in Groede. In de voormalige gymzaal voert de keuken culinaire kunststukjes op.
-
PREMIUMUit Eten
Bij Bistro LaFayette wordt niet met de Franse slag gekookt
De deur zwaait open en naast een stevige blues uit de speaker en de geur van gegrild vlees komt ons een hartelijk ,,Wees welkom en kom erin!” tegemoet. We zijn neergestreken in Biervliet, bij Bistro Lafayette. -
-
-
PREMIUMUit Eten
Daar waar Zeeland België kust, vinden we ons heil in Heille
Naarmate we verder het donkere Zeeuws-Vlaamse land inrijden, hoe stiller we worden. We komen door gehuchtjes met gezellige eettentjes waar de kaarsjes branden en mensen samen het glaasje delen. -
PREMIUMzomerserie: mijn favoriet
Strandpaviljoen Biggekerke is ouderwets goed. ‘Wij verkopen geen toeters en bellen’
Bijna alle strandtenten gaan mee met de tijd. Strakke inrichting, chille loungemuziek uit de speakers en mojito en pornstar martini op de cocktailkaart. In de bediening jonge mensen die niet zouden misstaan op catwalks of in muziekvideo’s.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer