Jaap Flohil met vers geoogste winterpostelein in de hand van gemeenschapstuin CitySeeds in Middelburg.
Volledig scherm
Jaap Flohil met vers geoogste winterpostelein in de hand van gemeenschapstuin CitySeeds in Middelburg. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie

CitySeeds zoekt naar andere manieren van composteren

Jaap Flohil is de coördinator van CitySeeds in Middelburg. Bij CitySeeds verbouwen vrijwilligers groente en fruit voor mensen met een smalle beurs. ,,Die worden naar ons verwezen door maatschappelijk werk of door kerkgenootschappen”, legt Flohil uit. ,,Daarnaast hebben we projecten met basisscholen om de liefde voor het kweken van eigen groente en fruit over te brengen op kinderen. We werken uitsluitend met vrijwilligers.”

,,Omdat we gelegen zijn tussen flats vroeg ik me af hoe we het gebruik van compost kunnen aanpakken. Je wilt per slot van rekening de omwonenden ook te vriend houden. Samen met Adwin Dekker die boert op Bioduin in Koudekerke en als adviseur is betrokken bij CitySeeds, besloot ik een informatieavond te organiseren op 6 maart. Via via kwam ik bij Marieke den Engelsman terecht, die op Hof ter Linde in Ritthem bezig is met een tuin op basis van permacultuur met daarbij een voedselbos.”

Fohil legt uit: ,,Met permacultuur kun je leren hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen die smakelijk, mooi en nuttig is. Daarom heb ik haar uitgenodigd ter inspiratie en informatie en om te leren van elkaar. Uiteindelijk willen we zelf wellicht bij CitySeeds de kant van permacultuur op. Een slechte kwaliteit grond zou je op die manier kunnen ombuigen met een betere biodiversiteit. Het is wellicht ook iets voor mensen met een volkstuin die bewuster willen gaan werken. Iedereen is welkom natuurlijk.”

Het enige wat er op dit moment verbouwd wordt is winterpostelein. ,,Dat groeit als kool”, zegt Flohil lachend. Lekker als bijgerecht in een salade met stukjes peer, walnoten en een dressing met olijfolie en wat honing.

  1. Bakken vol aardbeien bij fruitboerderij in Ouwerkerk: verkoop aan bakkers en restaurants ligt stil
    PREMIUM
    Zeeuws eten

    Bakken vol aardbeien bij fruitboer­de­rij in Ouwerkerk: verkoop aan bakkers en restau­rants ligt stil

    OUWERKERK - Dat genot soms samengaat met gezondheid, bewijst de aardbei. Rood en rijp smaakt en ruikt deze schijnvrucht bijna zo bedwelmend als de eerste zomerdagen. Daarnaast knalt de rode rakker ook nog eens van de vitamine C, nodig voor de weerstand. Dat komt mooi uit, want de zomerkoninkjes van Wim en Joleen Remeeus van Fruitboerderij Remeeus in Ouwerkerk liggen klaar om ervan te smullen.