Barista Rob Clarijs heeft eigen koffiemerk De Zeeuwse Branding
Lange tijd had Rob Clarijs vrijwel niks met koffie. Tot hij de smaak van het bakkie troost te pakken kreeg. Inmiddels heeft hij een eigen merk koffiebonen. De pakken De Zeeuwse Branding vinden normaal gesproken goed hun weg naar de klant, maar nu cafés en restaurants gesloten zijn, ligt alles bijna stil. Bijna.
Delen per e-mail
,,Wat me opvalt is dat de verkoop van koffiecapsules het afgelopen halve jaar beter loopt”, zegt de uit Zierikzee afkomstige Rob Clarijs. ,,Dat kan komen doordat mensen meer thuiszitten en toch behoefte hebben aan een lekkere kop koffie. Als je De Zeeuwse Branding eenmaal geproefd hebt, ben je verkocht.’’
Het ‘eureka’ moment voor het opzetten van een Zeeuwse koffielijn, kwam na een gesprek met de eigenaar van de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee, vertelt Rob. ,,Ik vroeg hem waarom hij wel allerlei speciale biermerken had, maar niet een speciaal koffiemerk. Volgens hem vallen mensen terug op herkenbare producten. Ik zag dat als een uitdaging om een lokaal merk koffie op de Zeeuwse kaart te zetten. Toen ik op een dag op het strand hierover met mijn vriendin aan de praat raakte, kwam ik op de naam De Zeeuwse Branding. Daarna is het balletje gaan rollen. Nu heb ik door heel Zeeland klanten.’’
Beste barista ter wereld
Robs belangstelling voor koffie groeide van ‘leuk’ naar ‘passie’. Niet alleen is hij vorig jaar uitgeroepen tot beste barista ter wereld, hij weet hoe het koffiebranden in zijn werk gaat en kent de boeren die de koffie voor hem verbouwen. ,,Ik heb zelfs het mobiele telefoonnummer van een van de koffieboeren. Regelmatig bel ik hem. Zeker nu, tijdens corona. Ik vraag hem hoe het gaat met de oogst of ik vraag fotootjes van een partij koffie die deze kant op komt. Onze koffie is helemaal traceerbaar. Dat is uniek.’’
Zijn koffiemerk is nadrukkelijk geen Zeeuwse koffie volgens de koffiekoning. ,,Koffiebessen groeien alleen rond de evenaar. Daarnaast worden de bonen gebrand in Rotterdam. Met het branden van de koffiebonen heb ik wel rekening gehouden met onze Zeeuwse smaken. We kennen de zilte zaligheden, daar horen termen bij als: uitgesproken, verfijnd en gelaagd. Die komen overeen met de smaak van Windkracht 4 uit het assortiment. Windkracht 6 sluit aan bij de zoete zaligheden: krachtig en robuust, notig en vol.’’
Prijs winnen
De lockdown weerhoudt Rob er niet van een wedstrijd te organiseren voor zijn horeca-klanten, de De Zeeuwse Branding Coffee & Gastronomy Award 2020. Daarbij komt het aan op de creativiteit van de deelnemers. Die kunnen een prijs winnen met een gerecht waarin het Zeeuwse koffiemerk verwerkt is. Ter inspiratie maakte Thijs Joziasse van Zalig Zeeuws een met koffie gelakte paling. ,,Bijzonder en out of the box’’, vindt Rob. ,,De wedstrijd is te volgen via Instagram. Op 9 november maken we de winnaar bekend.’’
---------------------------------------------
Wijntip
Cabernet franc uit de Loire
De saus waarmee Thijs Joziasse de gepocheerde paling aflakt, lijkt op unagi. Deze Japanse saus is meestal gebaseerd op soja met zoete rijstwijn. De koffie die Thijs toevoegt, maakt de wijnkeus niet eenvoudig. Bij de paling zou je normaliter een witte wijn kiezen. Misschien is een lichte rode wijn beter. Ruggespraak met restaurant Katseveer levert een goede en ook best aparte tip op. Ga voor licht gekoelde cabernet franc. Juist die extra koeling zorgt ervoor dat de tannines wegvallen, want die botsen met vis. De Loire is de bakermat van wijnen met 100 procent cabernet franc, zoals deze gulle Chinon Les Tuffeaux. Reken op rijp fruit, frisheid en sappigheid. De rokerige ondertoon past mooi bij de koffielak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZeeland eet
Goese pekingeend bij De Brass is ode aan oosterse keuken: ‘Gasten verrassen past bij ons’
GOES - Na zestien jaar is Jeroen van Waarde echt thuis in zijn ‘tweede huis’. De voormalig chef van d’Anvers is nu eigenaar van De Brass in hartje Goes. -
PREMIUM
Om te zoenen: chocoladedessert van Paul Melis van De Werf in Veere
Nu restaurants nog een poos de deuren gesloten moeten houden, blijft deze krant chef-koks een podium geven. Wel vullen we de rubriek Zeeland Eet in 2021 anders in. We vragen chefs hun signatuurgerecht te bereiden. Vandaag: Paul Melis van De Werf in Veere maakt een chocoladedessert. -
PREMIUM
Mousserende wijn uit ‘het Toscane van Zeeland’ is prijswinnaar
Oktober wijnmaand. En aangezien er diverse wijngaarden in Zeeland zijn die op professionele manier wijn maken, gaan we daar komende maand extra aandacht aanbesteden. Vandaag wijngaard En Passant in Driewegen, van André Vink, die terecht trots is op zijn witte, rosé en rode wijnen. -
Vleugje Italië uit Tholen
Dit najaar zit een reisje naar een van de zonnige Italiaanse eilanden er niet in. Maar geen nood. Voor de zilte, typisch Italiaanse smaakmaker bottarga hoef je niet eens de provincie uit. Onze bottarga komt uit de Oosterschelde en is op Tholen als ‘Zeeuwse kaviaar’ te koop. -
PREMIUMZeeuwse thuiskoks - video
Bij Rob uit Oostkapelle is de donderdag visdag: kabeljauw uit de oven
Vier jaar terug bond Rob de Waijer uit Oostkapelle voor het eerst de koksschort voor. Er stond toen al 77 jaar op de teller. Het wekt daarom geen verbazing dat één van zijn lievelingsgerechten ‘Opa's visschotel uit de oven’ heet. ,,Dit kabeljauwgerecht eten we vaak op donderdag. Niet op vrijdag... ”
-
PREMIUM
De aanwezigheid van de heer Parkinson was onontkoombaar
Door geleidelijkheid van de dingen in het leven kun je sommige gebeurtenissen niet meer helder zien. Buitenstaanders of veranderingen zijn nodig om zaken weer in perspectief te zien. Zo is het ook met de situatie van mijn ouders. Vergelijk het met een pand dat ze tegenover je aan het bouwen zijn. Eerst denk je dat je niet aan het nieuwe uitzicht kunt wennen en verzet je je, vervolgens hou je per week de vorderingen bij en dan ineens is het klaar en lijkt het net of het er nooit niet heeft gestaan. -
PREMIUM
Intocht
Het is al heel wat jaren geleden dat ik samen met de oudste Man mocht meevaren op de sinterklaasboot. We ontvingen destijds per post een brief van de sint zelf (die hebben we nog!) dus dat maakte het extra bijzonder. Het was wel uitkijken om dit Mannetje achter de schermen zo te positioneren dat hij niet zag dat de sint en zijn pieten zich nog aan het opmaken waren en zich voorbereidden op de intocht. Maar wat was het een feest om zo de stad binnen te varen en mee te zwaaien naar alle mensen die langs de kant stonden te zingen, springen en te zwaaien. -
PREMIUMZeeuws eten
Eén van de grootste witlofverpakkers van Europa huist in Sint Philipsland
Witlof is een wintergroente, maar de knapperige stronkjes liggen het jaarrond in de schappen. Dat is mogelijk dankzij moderne inpandige teelt. Maar nu het geheim: één van de grootste witlofverpakkers van Europa huist in Sint Philipsland. Bij Reijnpack gaan jaarlijks miljoenen kilo’s wit- en roodlof de deur uit.