Volledig scherm
© NurPhoto via Getty Images

Transferklap in plaats van transferkoorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

Wat gaat de huidige corona-crisis betekenen voor de transferperiode van komende zomer? Deze week predikte het Zwitserse ‘International Centre for Sports Studies’ (CIES) nog net geen hel en verdoemenis voor de clubs die afhankelijk zijn van spelersverkopen. CIES ziet de transferwaarde van de selecties van de 98 ploegen in de hoogste divisies van de vijf grootste voetballanden verschrompelen. Op basis van de huidige rekenmodellen en verwachtingen rekent men op een waardedaling van gemiddeld 28 procent, met bij sommige clubs uitschieters naar veertig procent.

Kees Ploegsma senior
Volledig scherm
Kees Ploegsma senior © ANP

,,Het zou best kunnen”, zo reageert Kees Ploegsma senior weinig verrast. Hij is misschien wel de meest ervaren rot in de wereld van spelersagenten. Het voormalige voetbalgezicht van PSV ziet dat clubs momenteel in de knel komen en noemt de onzekerheid fnuikend. ,,Er moet weer ergens een paaltje gezet worden en perspectief zijn, maar dat kan bijna niet. Clubs hebben nu geen idee wat business club-leden, andere sponsors en seizoenkaarthouders gaan doen en ook de tv-rechten worden misschien lager. Iedereen zwaait nu met zijn handen in de lucht, we weten gewoon te weinig. Het is ook een internationaal probleem, in die zin dat een bond het niet even alleen kan beslissen.”

De getallen die CIES noemt, lijken een slag in de lucht. ,,Dat de markt een flinke tik kan krijgen, kan iedereen met gezond verstand bedenken”, zegt spelersmakelaar Jan de Visser van Juzzt Football. ,,Hoe erg het wordt? Je kunt erover speculeren, maar dat heeft weinig zin. Waar in de sport hangt op dit moment geen donkere wolk boven? Het voetbal ligt stil en clubs verkeren in onzekerheid over de begroting voor komend seizoen.” Oud AZ-, SC Heerenveen- en Feyenoord-speler De Visser werkt bij Juzzt Football onder anderen samen met Rodger Linse, een van de bekendste zaakwaarnemers van Nederland. ,,Clubs tasten net als heel veel andere branches in het duister. Het gaat niet eens zozeer om de komende maanden, maar veel meer om de continuïteit daarna.”

De Visser laat zich niet gek maken, maar draait ook niet om de realiteit heen. ,,Natuurlijk is het rustiger dan normaal op dit moment. Wanneer alles weer op gang komt, hangt van het gewone leven af. Misschien een positief dingetje voor het voetbal is dat er in de Bundesliga weer plannen zijn om in het eerste weekend van mei te spelen. Maar zolang niks zeker is, is het voor clubs lastig om grote beslissingen te nemen.” In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij FC Barcelona) is zelfs sprake van salarisverlagingen. ,,De nood is blijkbaar hoog en er zijn soms onvoldoende buffers”, zegt Ploegsma. ,,Sommige clubs van naam en faam leven maar aan. De naakte cijfers zijn nu duidelijk en staan in een scheve boekhouding. Dat kan consequenties op alle vlakken hebben. Clubs doen zeker nog wel hun huiswerk als het gaan om komend seizoen en er wordt dus nog wel naar spelers geïnformeerd. Doorpakken is alleen moeilijk.”

De hele professionele voetbalketen zal op een bepaalde manier last krijgen van de huidige malaise, denkt De Visser. ,,De grote clubs kunnen misschien in de zomer geen internationale oefenwedstrijden spelen. Dat kost veel geld, omdat daarvoor lucratieve tv-rechten verkocht worden. Sommige clubs zullen eerder spelers willen verkopen dan kopen, dat kan allemaal effecten hebben. Welke? We moeten niet doemdenken, maar kunnen ook niet ontkennen dat er een effect zal zijn.” Als het bovenin de piramide regent, onweert het doorgaans beneden. ,,Natuurlijk zullen clubs in de eredivisie hier last van gaan krijgen”, geeft De Visser aan. ,,Hoe erg het precies wordt, daar waag ik me niet aan.”

Reële gevaren als de transfermarkt inderdaad een flinke klap krijgt? De huishouding van de nodige clubs is gebouwd op de succesvolle verkoop van een of meerdere spelers per seizoen. Bovendien is in dat geval niet uit te sluiten dat afwaarderingen op uitgegeven transfersommen nodig zijn, waardoor de balans van bezittingen en schulden negatiever wordt.