.
Volledig scherm
PREMIUM
. © AD

De kunst van de uitgestelde transfer

Spetterende filmpjes en gejuich alom: de Nederlandse topclubs slagen er ineens opvallend vaak in sleutelspelers langer aan zich te binden. Waar komt die trend vandaan? En is er ook een keerzijde? ,,Wie er sowieso beter van worden: de speler en zijn zaakwaarnemer.’'

Door Sjoerd Mossou

Steven Bergwijn en Donyell Malen bij PSV, Steven Berghuis bij Feyenoord, Hakim Ziyech en nog een handvol anderen bij Ajax. Stuk voor stuk verlengden ze deze zomer hun contracten in de eredivisie.

Het leidde tot vreugde en euforie bij de aanhang van hun clubs. De social media-afdelingen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven gingen los met allerlei gelikte of grappige filmpjes. Het regende hahstags en jaartallen, verwijzend naar de nieuwe contractduur. ‘#Bergwijn2023'. ‘#Neres2023'.

Onmiskenbaar is het een trend - en tegelijk een trendbreuk. Waar de eredivisie vrijwel jaarlijks al zijn blikvangers kwijtraakt, blijven er nu opvallend veel aan boord. Bij spelers zoals Hakim Ziyech, David Neres en Steven Bergwijn verwachtte haast iedereen eind mei dat ze een transfer gingen maken, al dan niet binnen de eredivisie.